VREMENSKA MAŠINA<>
022015<><>

Norijega, Nikol i Pionir

Broj 41, februar 1988.

Petog februara 1988. američki vrhovni sud podiže optužnicu protiv panamskog generalisima Manuela Norijege, što se godinu dana kasnije završava invazijom na Panamu, simpatično obrađenoj u Call of Duty: Black Ops 2. Trinaestog februara počinju i Zimske olimpijske igre u Kalgariju, a istog dana Evropska zajednica donosi akcioni plan po kojem bi se interne granice među članicama uklonile do 1. januara 1992.

 
A u Svetu kompjutera, između ostalog, može se uživati u foto-stripu pod nazivom „Star NL-10 i njegova traka”, u kojem na vizuelno-plastičan način objašnjavamo tehniku zamene trake u tada popularnom matričnom štampaču. Predrag Bećirić piše o fenomenalnom programu za pravljanje igara na ZX Spectrumu – za svoje vreme, 3D Game Maker predstavljao je moćnu alatku za pravljenje sprajtova i definisanje prostih skriptova, teoretski i praktično dovoljnih za kreaciju bazičnih 3D igara. Dominantni „Uradi sam” fazon tog broja krunišemo vodičem za pravljenje svetlosne olovke za Commodore 64 sa delovima koji su se mogli kupiti u SFRJ.

Svet igara donosi jedan od tekstova koji se i dan danas prepričavaju među drevnim fanovima SK. Iz pera Nenada Vasovića saznali smo „Kako je mali Đokica postao (dobar) pirat”, odnosno, sa kojim problemima se tada suočavao svaki perspektivni mladi wannabe distributer kasetnih wareza za osmobitne računare.

Broj 113, februar 1994.

 
Prvog februara 1994. Green Day izdaje album „Dookie” koji će se prodati u rekordnih 20 miliona primeraka. Dvanaestog februara „model” Ana Nicol Smith biva hospitalizovana nakon predoziranja narkoticima, ali tom prilikom nije naučila lekciju, te na isti način terminalno završava karijeru četrnaest godina kasnije. Kad smo već kod smrti, dva dana kasnije, nad najčuvenijim sovjetskim serijskim ubicom Andrejem Čikatilom biva izvršena smrtna kazna streljanjem.

Poput prsluka kakvog prejedenog svata, Svet kompjutera puca od kvalitetnog sadržaja. Hardverskim testovima dominira Ati ultra Pro VLB (Vesa Local Bus) za koju u podnaslovu kažemo da je „vrlo dobra i vrlo skupa grafička kartica”. U rubrici Test run Slobodan Popović secira novi MS Dos 6.2, kome u podnaslovu teksta presuđuje sa „Ništa revolucionarno, ali ima tu lepih stvari”. Pišemo i o DOS navigatoru, tom „konkurentu Norton Commandera sa istoka Evrope”.

 
U Svetu igara debituje nekoliko legendi, pre svih Civilization for Windows, igra koja je tradicionalno rešavala probleme sa godišnjim odmorima većine članova redakcije. Tu su i opisi Canon Foddera i Mortal Kombata, a u rubrici „Korak po korak” imamo vodič za Simon the Sorcerer, čije tajne Macedonić ogoljava na izvolte svima.

Broj 221, februar 2003.

Četvrtog februara 2003. Savezna republika Jugoslavija dobija novi ustav i menja ime u Srbija i Crna Gora. Severna Koreja testira rakete dugog dometa ispaljujući ih u japansko more, a NASA saopštava svetu da je sonda Pionir 10 konačno prestala da emituje signal nakon trideset godina pravolinijskog leta kroz svemir, iako je originalno projektovana da radi samo dve godine.

 
„I posle EON-a, EON!”, kaže venerable Vladimir Pisodorov u detaljnom prikazu situacije sa satelitskim provajderom Europe On Line, kompanijom koja je godinama predstavljala osnovni izvor „divljiksa i igvica” na domaćem tržištu. Istočno-evropska ekspanzija kablovskog interneta i ADSL-a ju je progresivno urušavala i konačno ruinirala koju godinu kasnije. Zvezda rubrike „Test drive” je procesor AMD Atlon XP Thoroughbreed B, koga Saša Uzelac, poput kakvog nebeskog kovača, kuje u zvezde i glasno hvali.

Svet Igara je prebogat po dobrom običaju. Igra meseca nam je Impossible Creatures, koju smo hipsterski stavili u prvi plan umesto Sim City 4, zato što oduvek ignorisali mainstream i slušali opskurne bendove pre nego što su postali kul. Tu je i Counter-Strike 1.6 BETA koju secira Aleksandar Ašković, oficijalni i nikada poraženi šampion Sveta kompjutera u broju slovnih grešaka u svojim tekstovima. „Ko njega nije lektorisao, taj ne zna šta je pakao na zemlji”, reče svojevremeno jedan od naših lektora koje je AA trošio kao da su džabe.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
CES 2015

 TRŽIŠTE
Nvidia Tegra X1

 PRIMENA
Primenjena muzika i dizajn zvuka

 KOMPJUTERI I FILM
Jupiter Ascending
Tinker Bell
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Predstavljamo: SunGard

 SITNA CREVCA
Računarske mreže: Pojmovi i skraćenice

 VREMENSKA MAŠINA
Norijega, Nikol i Pionir
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Pravo ime talasa

 GOST KOLUMNISTA
Zoran MODLI
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera