LAKI PINGVINI<>
032015<><>

Playonlinux 4.2.2

Igre za Windows na Linuksu

Možete igrati igre na Linuksu, pa čak i one koje su pisane za Windows. Slično važi i za profesionalnu primenu programa koji su namenski pravljeni za Windows i Mac platforme. Kako živimo u svetu otvorenog i maštovitog GNU-a i moćnog hardvera, uvek se nađe neka ideja koja premosti razlike između dva operativno-sistemska sveta, ili to makar dostojanstveno pokuša.

Jedna od takvih ideja nalazi se iza PlayOnLinux aplikacije za pokretanje Windows softvera na Linuksu. PlayOnLinux je kombinacija nekoliko gotovih rešenja, upakovanih u dopadljiv interfejs. Program funkcionalnost duguje, naravno, Wineu. O Wineu smo već pisali (SK 2/2008), te ćemo sada samo podsetiti da se radi o aplikaciji koja omogućava korišćenje Windows programa pod Linuxom, tako što sistemske pozive Microsoftovog OS-a prevodi u nešto razumljivo Linuksu, eliminišući potrebu za virtuelnom mašinom.

PlayOnLinux je najlakše opisati kao okruženje za automatizovano instaliranje i podešavanja Winea. Sadrži listu igara i aplikacija koje podržava. Status „podržano” znači da su korisnici napravili i testirali skriptu za instalaciju koja preuzima odgovarajuće verzije Winea i DirectX-a i zatim ih podešava na mašini. Ovo „funkcioniše” uzimamo donekle uslovno, jer je emulacija operativnog sistema složen podvig koji nekad radi kako treba, a nekad je hirovite prirode zbog razlika u hardveru ili verzijama pripadajućih paketa.

Kako izgleda instalacija u PlayOnLinuxu? Umesto pokretanja Windowsove izvršne binarne datoteke (igre, u našem slučaju), u interfejsu PlayOnLinuxa dodajemo novu igru i odaberemo je u ponuđenom spisku. Potom programu prosleđujemo putanju do instalacione fascikle, a predinstalacioni proces sa interneta preuzima odgovarajuće pakete za emulaciju; nakon ovoga kreće uobičajena instalacija i tradicionalno čekanje da se sadržaj kopira. Po okončanju instalacije radna površina bogatija je za jednu novu ikonicu (svojevrsni je kulturološki šok prvi put videti ikonicu Windows-only igre na radnoj površini Linuksa).

Mi smo sve navedeno isprobali nakon što smo u online prodavnici GOG kupili na ovim stranicama toliko puta hvaljenu igru Alpha Centauri (SK 3/1999). Dobra vest je da je igra podržana u PlayOnLInuxu, a loša da igra pati od istih problema kao na novijim verzijama Windowsa. Ovo pokazuje, ali ne iznenađuje, da softver za kompatibilnost ne može ispraviti greške u izvornim izvršnim datotekama. Srećom, zahvaljujući brojnim napomena korisnika o podešavanju INI datoteke, na kraju smo uspeli da pokrenemo igru koja je, makar za vreme pisanja ovog članka, i dalje igriva.

Prednosti PlayOnLinuxa su ne samo linuksoliko okruženje već i linuksolika cena: besplatan je, ne zahteva licencu za Windows. Ukoliko ste korisnik kome je Linuks primarni operativni sistem, a Windows koristite za igre, preporučujemo PlayOnLinux kao valjanu alternativu za igranje, makar dok se vaša omiljena igra i zvanično ne nađe na spisku igara za Linux.

Romeo MLINAR

 
„Nevidljivi” računari i Linux (2)
Gourmet 0.17.4
Playonlinux 4.2.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Cantata 1.5.1

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
1,1 MB download; 4,3 MB na HDD
Cena:
besplatno
Adresa:
www .playonlinux .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera