TEST DRIVE<>
042015<><>

Benq XL2430T i LG 24GM77

Igraj se sa mnom

Voditelj najavljuje: „U crvenom uglu je BenQ XL2430T, a u plavom LG 24GM77”. Sudija ih dočekuje u sredini ringa i govori kako želi da vidi čistu borbu. Takmičari sudare rukavice o rukavice u znak razumevanja i vrate se u svoj ćošak, stave štitnik za zube i čekaju da se oglasi gong za početak meča...

Kada uporedimo karakteristike, ova dva modela su izuzetno blizu jedan drugom. Oba su opremljena TN panelom odziva 1 ms(!) i sa frekvencijom osvežavanja od 144 Hz. Impresivno, ali u suprotnom ne bi mogli da se zovu gejming monitori.

BenQ XL2430T deluje da je dizajniran jednostavno, što i jeste, ali detalji obojeni crvenom bojom znatno pojačavaju vizuelni utisak koji ostavlja. Primetićete da ga je moguće rotirati horizontalno i za to postoje naznake na postolju, kako biste uvek znali kako je zarotiran, da u slučaju da ga pomerite, možete da ga vratite u idealnu poziciju. Ista je situacija i sa podešavanjem visine, postoje markeri na nosaču, na čijem se vrhu nalazi ručka za nošenje. Kada idete kod drugara na LAN Party, više nego zgodno.

Na boku se, pored dva USB 3.0 porta i konektora za slušalice i mikrofon, krije i jedna crvena poluga. Dobro ste pročitali – poluga. Dotična poluga može da se izvuče iz monitora ili potpuno spakuje u njega. Ne, ne služi da lakše rotirate ekran u vertikalni položaj (da, i to može), već da na nju odložite slušalice kada završite sa njihovim korišćenjem. Konektori na pozadini monitora su standardno okrenuti na dole, ali su njihove pozicije uredno označene crvenim slovima, kako biste lakše odredili koji je koji port, tj. gde su audio izlaz, DisplayPort, VGA, DVI i dva HDMI konektora. Pored svega toga, u oči najviše upada daljinski upravljač. Kružnog je oblika, sa pet tastera i skrol točkićem. Dva tastera i točkić služe za navigaciju kroz sistem menija, dok donja tri, označena sa ’1’, ’2’ i ’3’, služe da pozovete predefinisani profil koji ste mu dodelili. Iako postoje tasteri za podešavanje monitora na boku, skoro da ih nismo pipnuli. Sa daljincem je i lakše i brže kretati se kroz meni i podešavati XL2430T.

Meni je prepun opcija koje su poređane u logičnom rasporedu i lako i intuitivno im se pristupa. Pored bogatog spektra za podešavanje prikaza (temperature boja, gama...), nailazimo i ne veliki broj opcija isključivo usmerenih ka igračkoj populaciji. Opcije kao Black eQuilizer, koja služi da pojača vidljivost detalja u tamnim delovima scene, Blur Reduction, koji pomaže da se umanji zamućenje u brzim scenama (i zaista uspeva u tome), Low Blue Light radi smanjivanje plavih tonova u sceni, tri predefinisana igračka moda i još mogućnost za skladištenje tri korisnički predefinisana profila, itd... Nije ovo za džabe gejming monitor.

Uniformnost crne je veoma solidna preko celog panela, čak i ako uzmemo u obzir nešto jače isijavanje pozadinskog osvetljenja uz donju ivicu. Rezultati gradijent testa su takođe ostavili pozitivan utisak, još jači ako uzmemo u obzir to da je u pitanju TN panel optimizovan za brzinu. Prelazi među nijansama su skoro u potpunosti nevidljivi, a samo se najtamniji i najsvetliji tonovi na vrhu skale stapaju. Reprodukcija boja je rak-rana modela XL2430T. Isprva se čini da je prikaz samo bled(unjav), ali detaljnije testiranje i igranje sa velikim brojem opcija doprinosi samo tome da boje izgledaju veštački napumpane. Kao da ste Vibrance klizač u nekom programu za obradu fotografija potegli na vrednost +100, na skali od 100. Uz neka preciznija podešavanja, boje dobijaju na zasićenosti, ali znamo da su TN paneli u mogućnosti da bolje prikažu boje.

LG je sa modelom 24GM77 pristupio gejming svetu na uobičajen i iskusan način – „daj im samo ono što im je potrebno”. Dizajn ekrana se svodi na par zakrivljenih linija na ravnim površinama. Vrhunac dizajna je „odeljak za tastere”, njih pet (navigacija levo, Black St, Game Mode, DAS Mode, navigacija desno), koji stoji kao bradica na licu odraslog muškarca. Lepota je ponekad zaista u jednostavnosti, a to u LG-u znaju pa zato i nema previše komplikacija, a većina potrebnih (i željenih) mogućnosti je tu – podešavanje visine i rotiranje u uspravan položaj, dva HDMI priključka, DVI, VGA i DisplayPort, zajedno sa dva USB 3.0 konektora i džekom za slušalice na levom boku.

OSD (On Screen Display) je novijeg dizajna i navigacija se kroz njega obavlja preko džojstika, a podeljen je u četiri, tj. tri glavna odeljka. Za podešavanje reprodukcije slike tu su predefinisani profili i opcije za fino podešavanje slike (nezavisni R, G i B kanal, Gamma, Color Temp, kao i Six Color), ali nas više interesuju specifične opcije karakteristične za ovaj model: „gejming podmeni”. Black St taster nam omogućava brz pristup opciji Black Level Stabilizer, koja služi da kontroliše kontrast crne kako biste videli više detalja u tamnim delovima scene. Game mode daje brz pristup fabrički predefinisanim profilima, kao i onima koje je kreirao korisnik, dok DAS (Dynamic Action Sync) mode taster i meni služe da se opcija smanjenja ulaznog kašnjenja uključi ili isključi.

Na gradijent testu dobija bolju ocenu od BenQ modela, ali margina je veoma mala, pošto se kod LG 24GM77 nijanse između tonova jednako smenjuju kao kod XL2430T, sa tom razlikom da se samo crne u najtamnijim tonovima stapaju, dok se svetle partije razlikuju bez problema do kraja skale. I test uniformnosti panela prikazuje nešto bolje rezultate, pa je donja polovina ekrana nešto svetlija od gornje, ali nema nepravilnih isijavanja duž ivica koje negativno utiču na jednakost prikaza crne. Kontrast i reprodukcija boja su segment u kome LG zaista sija naspram BenQovog takmaca: tonovi su topli i zasićeni, prirodni, ujedno i lepši za gledanje.

Oba monitora imaju Overdrive opciju kako bi poboljšali odziv i kod oba ona zapravo radi izuzetno dobro u praksi, eliminišući zamućenje i ghosting efekte koje je moguće primetiti ako frekvenciju osvežavanja spustite na 60 Hz i isključite redukciju zamućenja, tj. pretvorite ove monitore u klasične. Čak i ako se ne igrate u maksimalnoj rezoluciji ili vam je potreban drugačiji odnos strana, BenQ i LG su mislili na vas, pa je sliku moguće gledati u odnosu 1:1, tj. kako dolazi sa izvora, nevezano za punu rezoluciju panela i odnos stranica, ili ju je moguće mapirati tako da se prikazuje od ivice do ivice ekrana tzv. razvlačenjem.

Uglovi vidljivosti kod oba ekrana su veoma slični, pa su tako horizontalni manji nego oni kod IPS panela koji su nas u poslednje vreme razmazili, a vertikalni su još u lošijem položaju. Mada, kada se jednom pozicionirate ispred ekrana, nećete se previše pomerati, jer je i jedan i drugi zaista moguće podesiti baš po sebi.

Performanse koja oba monitora prikazuju su na izuzetno visokom nivou i bez specijalnog hardvera za merenje performansi teško je reći koji je bolji, jer su one toliko približne da se, iako postoje razlike, mere u jednocifrenim procentima, ali je prednost možda na strani BenQ modela.

Ko je pobednik? Odluka je malo teža, jer ako bismo je zasnivali isključivo na kvalitetu reprodukcije, onda bi u tom slučaju izbor pao na LG, ali po mogućnostima tvikovanja BenQ je korak ispred. Ni sa jednim nećete pogrešiti jer pružaju odlične performanse u igračkom segmentu, samo je potrebno da odlučite da li vam više znači vernija reprodukcija boja ili tvikovanje radi izvlačenja poslednjeg atoma performansi.

Vojislav VUJANIĆ

 
Gigabyte GA-H97M-D3H i GA-Z97M-D3H
2 x Kingston HyperX 3K SSD 120GB u RAID 0
Antec GX300
LG 34UC97
Benq XL2430T i LG 24GM77
Šta mislite o ovom tekstu?
Dell E5515H
Asus Transformer Book T300 Chi
HP x360 310 G1
Toshiba Satellite S50-B-133
ViewSonic PJD5255
Kingston microSDHC/SDXC UHS-I U3 90R/80W
Sharp LC-40LE361EN-BK i Toshiba 48T5463D
Kyocera Ecosys FS-3640MFP i MyQ print server
Canon Maxify iB4050

BenQ XL2430T
Osnovno:
24 inča, TN, LED, 1920 x 1080 px
Ostalo:
2 x HDMI, VGA, DVI, DisplayPort, 2 x USB 3.0, konektori za mikrofon i slušalice, osvetljaj 350 cd/m2, kontrast 1000:1 (dinamički 12.000.000:1), vreme odziva 1 ms, uglovi vidljivosti (H/V) 170°/160°
Proizvođač:
BenQ

LG 24GM77
Osnovno:
24 inča, TN, LED, 1920 x 1080 px
Ostalo:
2 x HDMI, VGA, DVI, DisplayPort, 2 x USB 3.0, konektor za slušalice, osvetljaj 350 cd/m2, dinamički kontrast 5.000.000:1, vreme odziva 1 ms, uglovi vidljivosti (H/V) 170°/160°
Proizvođač:
LG Srbija
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera