TEST DRIVE<>
042015<><>

Asus Transformer Book T300 Chi

Veoma specifičan karakter

Kako smo i očekivali, laptopi sa novim Intel Core M-5Y71 procesorom niču kao pečurke posle kiše. Da li zbog referentnog dizajna, na koji se proizvođači nekada previše oslanjaju zbog kratkih rokova ili nekog drugog razloga, tek Asus je svoj ultrabook od 12,5 inča opremio previsokom WQHD rezolucijom od 2560 x 1440 tačaka. Mali ekrani u toj rezoluciji deluju zaista impresivno ukoliko gledate neke detaljne fotografije ili 3D grafiku, ali na većini drugih zadataka predstavljaju značajno opterećenje za oči, odnosno prst korisnika. Poput proizvođača koji su nešto ranije ponudili ultrabookove na Broadwell Y platformi i bez aktivnog hlađenja, Asus kod ovog modela izgleda nije najbolje izvagao prednosti visoke rezolucije naspram njenih nedostataka i hardverskog opterećenja. Istini za volju, Asus nudi i model sa nešto nižom rezolucijom od „samo” 1920 x 1080 tačaka na istoj dijagonali, što bi trebalo da bude značajno rasterećenje za GPU u odnosu na WQHD rezoluciju.

Transformer Book T300 Chi je tablet računar koji se isporučuje sa tastaturom/dokom (dock) sa kojim čini skladnu celinu i transformiše se u lepo dizajniran ultrabook. Novi Transformer Book dolazi uz punjač i mali konverterski kabl sa mikro USB-a na klasični ženski USB priključak. Da biste napunili baterije na obe polovine „školjke” (da, imaju zasebne baterije) potrebno je malo akrobacije sa dodatnim USB kablom, pošto se dok puni preko tableta, a ovaj iz isporučenog punjača koji na izlazu daje napon od 19 V i struju od 1,75 A.

Procesor Intel Core M-5Y71, po deklaraciji, na 1,2 GHz nije „najbrži miš u celom Meksiku”, ali je štedljiv i hladan sa toplotnom disipacijom od svega 4,5 W. Uglavnom obitava na 800 MHz u zaludnim periodima, dok su povremeni blic skokovi mogući i do 2,9 GHz. Duže sekvence pod opterećenjem će odrađivati na 1,7-1,8 GHz (na oba jezgra) i to su realne radne frekvencije na koje možete računati na netrivijalnim zadacima. Skromne mogućnosti Intel HD 5300 integrisane grafike su precizno usklađene sa mogućnostima procesora i ugrađenih 4 GB RAM. Pošto Prozorima platite boot „porez” od nekih 1,3 GB (što je skoro 33% ukupne) radne memorije, jasno je da T300 Chi neće renderovati bogate 3D pejzaže ili slagati desetine lejera u Photoshopu. Ovo sve T300 Chi stavlja u kategoriju kancelarijskih i ličnih mobilnih mašina za manje zahtevne korisnike. Autonomija od tri i po sata će vam dozvoliti da produktivno iskoristite vreme u tranzitu ili dok čekate ispred neke birokratske kancelarije. Novi Transformer se može koristiti i za pregled fotografija i njihovu elementarnu obradu mada će biti neophodno da nabavite dodatni, veći hard-disk jer 128 GB, koliko ima ugrađeni Sandiskov iSSD (interesantno je da je u BGA form faktoru), neće biti dovoljno za ozbiljnije foto-projekte. Performanse pomenutog SSD-a „dozirane” su prema ostalim komponentama, što je dobro jer to znači da nije bilo neracionalnih dodataka na cenu. Iako je Sandiskov SSD u rangu sporijih koje smo imali prilike da probamo, to je ipak SSD i neće predstavljati usko grlo za ovaj računar. Štaviše, ova komponenta je verovatno najzaslužnija što Windows 8.1 Pro radi glatko. Koliko je pametno da se swap fajl drži na SSD-u potpuno je drugo pitanje. Prozori imaju veliku frekvenciju upisa na ovim fajlovima i razne druge servise koji mogu značajno skratiti vek SSD uređaja. Na žalost ovi fajlovi su praktično imperativ na Windowsu, a pošto se T300 Chi isporučuje samo sa SSD-om, nemate puno izbora.

Kad je u pitanju ovaj model, posebnu pažnju treba obratiti na šarke koje drže tablet vezan za tastaturu/dok. Prva stvar koju primetite je njihova izuzetna čvrstina, a onda sledi veliko iznenađenje – u pitanju su dva magnetna držača. Tablet, odnosno ekran, se od tastature (tj. doka) odvaja prostim povlačenjem u smeru koji je upravan na „šarku” (engl. hinge). Za to vam je neophodna srazmerno velika sila ukoliko pokušavate da odvojite oba magneta odjednom pa je mnogo lakše prvo povući jedan od krajeva tableta, zatim drugi. Vraćanje tableta nazad na dok vrlo je lagano jer magneti odrade komplikovaniji posao pozicioniranja tableta koji lagano klizne u „zaključani” položaj.

Ideja da ekran bude vezan magnetima za tastaturu je odlična i možda bi vredelo da proizvođači klasičnih laptop računara sa ekranima osetljivim na dodir razmisle o ovom sistemu. To doduše zahteva da u ekranu bude smeštena većina komponenti, uključujući i bateriju, što značajno menja težište laptopa. Uz to, jači modeli sa aktivnim hlađenjem verovatno neće biti praktični za ovakav dizajn. Doduše, kako tehnologija bežičnih ekrana bude napredovala, nije teško zamisliti mobilne računare koji će se prodavati i bez monitora ili će monitor postati tek jedna od komponenti koju ćemo birati poput ranca ili torbi za transport današnjih laptop računara.

Dok je, poput samog tableta, vrlo čvrst i izrađen od izuzetno kvalitetnih materijala. Sa tabletom se povezuje preko Bluetootha i sklapa u savršenu vrlo tanku „školjku” koju je zbog čvrstine magnetnih šarki nekada teže otvoriti. U svakom slučaju, otvaranje ovog ultrabooka neće biti operacija koju ćete izvoditi jednom rukom. Osim toga, tablet i dok se tako dobro uklapaju da nije baš lagano pronaći oslonac za njihovo razdvajanje posebno ukoliko nemate duže nokte. Iako je vizuelna pojava ovog Transformera vrlo impresivna, ovo se može nabrojati u dizajnerske nedostatke kojih zaista nema puno. Kad ih već pominjemo, čitač kartica na tabletu je na vrlo neuobičajenom mestu na levoj ivici tableta u portret modu. Ta ivica naleže na magnetne šarke što znači da će se čitač kartica teško koristiti kada je tablet dokovan.

Prava je šteta što BIOS ovog lepotančeta ne podržava legacy boot opciju jer bi uz neku pristojnu GNU/Linux distribuciju bio prava alternativa gizdavom MacBook Airu. Kad smo kod BIOS-a, treba reći da je šetnja kroz menije dosta traljavo odrađena preko „klackalice” za zvuk i ’Windows’ tastera na tabletu. Čak ni sa korisničkim uputstvom nismo uspeli da saznamo kako da snimimo promene koje uz pomoć pomenutih tastera napravimo u BIOS-u. Jedina opcija je upotreba fizičke USB tastature tj, žongliranje između nje, USB miša i USB stik memorije na kojoj se nalazi instalacija OS-a. Svi ti uređaji se „kače” na isti konverterski kablić (ali samo jedan u jednom trenutku) koji dolazi uz T300 Chi. Dakle, ukoliko ipak posegnete za ovim estetskim čudancetom, a želite „neProzorski” OS bićete ograničeni samo na one koji imaju podršku za UEFI. Broj GNU/Linux distribucija koje to imaju više nije tako mali, ali butovanje sa USB-a pod UEFI/secure boot stegama nije najozbiljniji problem. Kad se konačno nađete u live režimu svoje omiljene distribucije moraćete ručno da uparite tablet sa dokom (i to bez tastature). Ako možete da instalirate neku virtuelnu tastaturu bez podrške one fizičke, problem instalacije će biti značajno lakši. Pripremite se za „bockanje” prstom po kontrolama koje su, zbog visoke rezolucije, nekad i desetak puta manje od vrha prsta – potrebno je dakle „sitno heklanje” po 12,5 inča.

Na kraju moramo pomenuti da je demo model koji smo dobili na test imao i neke sitne nesavršenosti u obradi. Recimo desno dugme na tačpedu se teže vraćalo u „nepritisnuti” položaj posle aktivacije. U finalnim primercima koji će ići u prodaju ovakvi nedostaci će sasvim sigurno biti „ispeglani” jer T300 Chi nije klasa računara (niti je to Asus kao proizvođač) u kojoj bi se to moglo očekivati u finalnim primercima. Vrhunski izgled, kvalitet materijala, štedljivost, mobilnost i specifičan karakter su crte koje će vrednovati korisnici novog Transformera.

Stevan JOSIMOVIĆ

3DMark
Ice Storm21488
Cloud Gate3143
Fire Strike436
PCMark 8
Home2660
Creative2429
Work3474
Cinebench r15
OpenGL [fps]17.08
CPU [pts]183
CPU (samo jedno jezgro) [pts]95
MP Ratio [x]1.93
Fritz Chess Benchmark
Relativna brzina8.11
Knodes/s3894
AS SSD Benchmark
Sequential read / write [MB/s]435.68 / 269.29
4K read / write [MB/s]9.88 / 11.41
Trajanje baterije
Maks. osvetlj., prosečno optereć. CPU/GPU3:28:00
 
Gigabyte GA-H97M-D3H i GA-Z97M-D3H
2 x Kingston HyperX 3K SSD 120GB u RAID 0
Antec GX300
LG 34UC97
Benq XL2430T i LG 24GM77
Dell E5515H
Asus Transformer Book T300 Chi
Šta mislite o ovom tekstu?
HP x360 310 G1
Toshiba Satellite S50-B-133
ViewSonic PJD5255
Kingston microSDHC/SDXC UHS-I U3 90R/80W
Sharp LC-40LE361EN-BK i Toshiba 48T5463D
Kyocera Ecosys FS-3640MFP i MyQ print server
Canon Maxify iB4050

Procesor:
Intel Core M 5Y71 na 1,2 GHz
Memorija:
LPDDR3 4 GB (maks. 8 GB)
Ekran:
12,5 inča, WQHD (2560 x 1440 px)
GPU:
Integrisana Intel HD Graphics 5300
Skladište:
SanDisk iSSD 128GB
Mreža:
802.11ac, Bluetooth
Priključci:
micro HDMI, 2 x micro USB, slušalice/mikrofon combo, SD čitač kartica
Zvuk:
SonicMaster zvučnici, mikrofon
Kamera:
HD Web Camera
Baterija:
32 Wh
Dimenzije i masa:
317,8 x 191,6 x 7,6~16.5 mm, 1,43 kg
Operativni sistem:
Windows 8.1 Pro
Proizvođač:
Asus
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera