TEST DRIVE<>
042015<><>

Canon Maxify iB4050

Biznis gabarit

Postepeno izbacivanje kolor laserskih uređaja iz manjih kancelarija definitivno je trend u poslednje dve godine, a gotovo svaki brend prisutan na tržištu štampača ponudio je svoju viziju ink-džet modela predviđenog za rad u kancelarijskim uslovima, gde se očekuje velika autonomija potrošnog materijala i niska cena eksploatacije. Između ostalih, i japanski Canon se priključio ovom trendu sa svojom novom Maxify serijom ink-džet štampača. Doduše, uz malo zakašnjenje u odnosu na konkurenciju. Sa Maxify linijom štampača imamo priliku da se upoznamo kroz model iB4050 koji predstavlja alternativno rešenje za laserske štampače donje cenovne kategorije. Vizuelno i podseća na Canonove laserske štampače jer ga krasi „kockasti” dizajn i pozamašni gabarit, netipičan za ink-jet modele, tako da će neupućeni u Canonovu nomenklaturu teško primetiti razliku, barem dok ne krene štampa.

U skladu sa trendovima, Canon na ovom modelu nudi mogućnost povezivanja na lokalnu računarsku mrežu, bilo kablom ili bežičnim putem, a za one koji su poklonici mobilnih tehnologija, tu je podrška za Apple AirPrint kao i aplikacija za štampu sa Android uređaja. Naravno, nezaobilazna je i podrška za cloud štampanje koja podrazumeva, između ostalog, i integraciju sa Dropbox i Google Drive servisima te je fleksibilnost u načinu na koji je moguće zadati komandu za štampu zaista na zavidnom nivou.

Maxify iB4050 je opremljen sa čak dve fioke za papir, obe kapaciteta po 250 lista, tj. ukupno jedan paket papira. Kao i na većini uređaja ove veličine, fioka se mora produžiti kako bi u nju stao A4 format. Međutim, za razliku od većine štampača na kojima produžetak fioke viri iza uređaja, kod Canona fioke štrče sa prednje strane što donekle narušava estetski utisak koji uređaj pruža. Ipak, ovakvo rešenje ima i jednu pozitivnu stranu, u svakom momentu možete i vizuelno pratiti preostalu količinu papira.

Kada je u pitanju kvalitet štampe, uređaj pruža maksimalnu rezoluciju od 600 x 1200 tpi, što jeste na nivou aktuelnih laserskih štampača, ali je ipak daleko ispod modernih ink-džet uređaja. Naravno, od kancelarijske mašine se velika rezolucija i ne očekuje, uzevši u obzir to da je njena namena štampa dokumenata, brošura i grafikona, a ne fotografija u punom koloru, tako da ovo i ne možemo uzeti kao manu. Brzinski rezultati su, sa druge strane, na zavidnom nivou za ovu klasu uređaja – iB4050 postiže 14 otisaka kada je u pitanju štampa kolor dokumenata i 22 kada se radi o monohromatskom tekstu. Rezultati podrazumevaju korišćenje draft režima najniže rezolucije koji je za većinu poslova prihvatljiv. Međutim, korišćenje većih rezolucija ili dupleksa drastično ostavljaju efekat na dobijeni broj otisaka, što je opet od ovakve tehnologije i očekivano.

Kertridži sa mastilom su izvedeni u standardnoj kombinaciji tri boje + kolor, a u XL verziji pružaju sasvim pristojnih 1.500 otisaka u boji i 2.500 za monohromatsku štampu. Cena originalnih XL kertridža je oko 25 evra po boji, i oko 35 evra za crni, što je više nego duplo povoljnije od laserskih pandana. Naravno, na laserskim modelima je moguće kupovati neoriginalne zamenske kertridže, čime se ova prednost anulira, ali čak i tada, iako nije jeftiniji, Maxify iB4050 od njih nije ništa ni skuplji za korišćenje. Na sve to treba dodati cenu od 175 evra, što nalazimo sasvim primerenim za ono što nudi: bežična podrška, relativno povoljna cena otiska i solidna brzina za svoju klasu.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Gigabyte GA-H97M-D3H i GA-Z97M-D3H
2 x Kingston HyperX 3K SSD 120GB u RAID 0
Antec GX300
LG 34UC97
Benq XL2430T i LG 24GM77
Dell E5515H
Asus Transformer Book T300 Chi
HP x360 310 G1
Toshiba Satellite S50-B-133
ViewSonic PJD5255
Kingston microSDHC/SDXC UHS-I U3 90R/80W
Sharp LC-40LE361EN-BK i Toshiba 48T5463D
Kyocera Ecosys FS-3640MFP i MyQ print server
Canon Maxify iB4050
Šta mislite o ovom tekstu?

Rezolucija štampe:
600 x 1200 tpi
Ostalo:
duplex, Wi-Fi, LAN, USB, cloud
Proizvođač:
Canon
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera