TEST RUN<>
042015<><>

Digitalna Uskršnja jaja

Uskrs na softverski način

Pod pojmom „uskršnja jaja” u softverskoj industriji podrazumevaju se delovi kôda skriveni unutar aplikacija koji, kada se „okinu” određenim komandama, izvršavaju neke neobične i neočekivane akcije, najčešće bez ikakve veze sa aplikacijom u kojoj su učaurene. U početku, uskršnja jaja su bila jednostavna, svodila su se na određene poruke na ekranu (najčešće informacije o razvojnim timovima), a kako je vreme prolazilo, sve više su napredovala u smislu kompleksnosti i funkcija koje obavljaju. Zajedničko za sva uskršnja jaja je što u suštini predstavljaju neku šalu ili zabavnu aktivnost koja će izmamiti osmeh korisniku kada otkrije način kako da ih pokrene. A to često nije jednostavno, jer su u pitanju nedokumentovane funkcionalnosti softvera.

Uskršnja jaja vrhunac popularnosti dostigla su krajem poslednje decenije prošlog veka i u prvoj polovini prve dekade ovog veka. Nakon tog perioda njihova primena sve više opada i danas ih je sve teže pronaći u modernim programima. Osnovni razlog za to je podizanje svesti o zaštiti softvera i sve neophodnija briga o sigurnosti – jer svaka nedokumentovana opcija suštinski predstavlja potencijalnu opasnost kada je u pitanju ranjivost softvera na hakerske napade.

Kratka istorija

Termin „uskršnje jaje” vuče korene iz predhrišćanskih proslava u čast proleća gde su, uz zeca, bila korišćena kao simbol plodnosti. Jedna od zabavnih aktivnosti za decu bila je potraga za sakrivenim i ukrašenim jajima. Nakon što je Hrišćanstvo prisvojilo ovu tradiciju u vidu Uskrsa, nastao je ovaj pojam. Upravo ta potraga za skrivenim uskršnjim jajima poslužila je kao asocijacija za odabir imena pomenutog skrivenog koda unutar softvera, ali ne samo njega. Uskršnja jaja danas mogu da se pronađu na web stranicama, u filmovima izdatim na Blu-ray i DVD medijumima, pa čak i na hardverskim komponentama (na dizajnu štampanih ploča vidljiva samo pomoću mikroskopa, na primer).

Prvo zabeleženo softversko uskršnje jaje datira iz šezdesetih godina prošlog veka. Pronađeno je u TOPS-10 (Total Operations Processing System) operativnom sistemu koji je pokretao DEC PDP-10 računare. Jedna od komandi unutar tog OS-a bila je MAKE i služila je za kreiranje novog fajla. Znači, ako bi se napisalo MAKE LETTER operativni sistem bi kreirao novi fajl pod imenom LETTER. Ali, ako bi se unela komanda MAKE LOVE, računar bi prvo na ekranu ispisao odgovor NOT WAR? i tek nakon toga kreirao fajl po imenu LOVE.

Prvo uskršnje jaje u igrama datira još iz vremena konzole Atari 2600. Igrač koji je uspešno izveo specifičnu seriju akcija u igri Adventure, dobio bi pristup skrivenoj sobi u kojoj je bila ispisana poruka autora igre – „Created by Warren Robinett”.

Vremenom su uskršnja jaja počela da se pojavljuju u sve više i više programa i igara i postajala su sve komplikovanija i zanimljivija. Na primer, ozbiljan Microsoftov poslovni paket Office 97 imao je u svojim najkorišćenijim programima Word 97 i Excel 97 skrivene delove koda koji su predstavljali uskršnja jaja. Recimo, u okviru Worda 97 nalazio se skriven kompletan fliper, dok je Excel 97 u sebi sadržavao neku varijantu jednostavnog 3D Flight Simulatora!

U novijim verzijama (počevši od verzije 2007), Microsoft je iz svog Office paketa potpuno uklonio uskršnja jaja, uz obrazloženje da predstavljaju sigurnosnu pretnju, ali i bespotrebno trošenje resursa programera.

I Windows je imao u različitim verzijama nekoliko različitih uskršnjih jaja. Jedno od najsimpatičnijih je Microsoft Bear, plišani meda koji je bio maskota razvojnog tima Windowsa 3.1 (i kasnije Windowsa 95). Slika ovog mede se pojavljivala na nekoliko mesta u pomenutim verzijama Windowsa, a neke od njih su ikonice za sistemske fajlove SETDEBUG.EXE i JDBGMGR.EXE. Ovaj drugi fajl je čak, zbog čudne ikonice, (lažno) proglašavan od strane neupućenih korisnika za virus. Microsoft Bear je svoje mesto našao čak i u About sekciji Program Managera u Windowsu 3.11.

Softverska Uskršnja jaja

Mnogi proizvođači softvera prihvatili su ovaj način iskazivanja nekih skrivenih stavova ili jednostavno, pokazivanja svog (nekad možda čak i uvrnutog) smisla za humor.

Na primer, u okviru Winampa, ukoliko odete u Preferences, odaberete Plug-ins/Input sekciju i kliknete na Nullsoft Vorbis Decoder, na About polju sa leve strane prikazaće se ikonica ribe. Klik na ikonicu zavrteće ribu, a što brže klikćete, riba će se brže vrteti. Ovo je čak osmišljeno i kao jednostavna igra – na ekranu će se ispisivati brzina rotacije, a program će pamtiti vaš najbolji rezultat.

Poznati program za preuzimanje torrent fajlova, uTorrent, u sebi krije praktično celu igru Tetris, s kojom možete da prekratite vreme dok čekate da se preuzme torrent fajl. Da biste stigli do Tetrisa potrebno je da odaberete About opciju u okviru Helpa i da nakon toga pritisnete taster ’T’.

U starijim verzijama OpenOffice paketa (do verzije 3.3) skrivalo se nekoliko igara. Na primer, ako se u OpenOffice Calc programu u ćeliji A1 ukuca komanda =GAME(A2:C4;"TicTacToe”) pokretao se Iks-Oks, komanda =TTT() prikazivala je smajlije, =STARCALCTEAM() je otvarala fotografiju razvojnog tima... U istom programu, kada se otvori nova tabela i upiše komanda =game(), u ćeliji bi se pojavilo pitanje „say what?”. A ako bi se upisala komanda =GAME(„StarWars”), otvorio bi se novi prozor sa jednostavnom Star Wars igrom... Ali, ako biste poželeli da još jednom odigrate igru i drugi put pokušali da izvršite istu tu komandu, program je vraćao komentar „oh no, not again!”.

Sledeća stvar koju ćemo vam predstaviti možda nije uskršnje jaje u pravom smislu te reči, ali je nešto što definitivno niste mogli da očekujete i stoga smatramo da zaslužuje pažnju. A ta stvar je, ni manje – ni više, nego kompletan film „Star Wars: Episode IV” u ASCII formatu. Da, ceo film spakovan u tekstualni format! Da biste došli do njega potrebno je da se obavi nekoliko pripremnih radnji. Prvo, neophodno je da se u Windowsu aktivira Telnet funkcija. To se obavlja kroz Control Panel/Programs and Features opciju, gde se u gornjem levom uglu nalazi link Turn Windows features on or off. U prozoru koji se otvori čekirajte opciju Telnet client. Nakon toga otvorite Run sekciju u Start meniju i u njoj ukucajte telnet://towel.blinkenlights.nl. Otvoriće se telnet prozor, a vi se zavalite u stolicu, spremite kokice i odgledajte ovu neverovatnu verziju po mnogima najboljeg filma u Star Wars serijalu.

Ni Google Chrome nije ostao imun na uskršnja jaja. On poseduje animirani logo do koga se stiže kroz opcije Settings/About i klik na Chrome logo.

Google uskršnja jaja

Mislili ste da smo sa prethodnim uskršnjim jajetom završili sa Googleom? Ne znamo da li ćemo vas razveseliti ili razočarati, ali to je bio tek početak, ili vrh ledenog brega. Već smo navikli na Google i njihov ponekad uvrnuti smisao za humor. Često nas nasmeju svojim luckastim i šarmantnim Doodles animacijama za koje svi znamo i redovno ih proveravamo prilikom otvaranja osnovne Google stranice za pretragu. Ali, verovatno niste znali da Google u okviru same pretrage često ubacuje uskršnja jaja, koja se aktiviraju određenim komandama upisanim u polje za pretragu. Predstavićemo vam nekoliko nama najinteresantnijih. Pre nego što krenemo, samo još jedna napomena – ukoliko želite da sami probate ova uskršnja jaja, uradite to u Chrome browseru jer jedino tamo će sigurno raditi. U ostalim browserima većina komandi neće funkcionisati.

Evo jedne simpatične igre reči. Ako poželite da pretražujete anagrame u Googleu, prva sugestija koju će vam pretraživač dati je takođe anagram. Ukoliko u polje za pretragu otkucate upit „do a barrel row”, prikaz rezultata dobiće se na potpuno neuobičajen način – okretanjem web stranice za 360 stepeni. Postavljanje upita „tilt” ili „askew”, prikazaće rezultate na pomalo „zakrivljen” način. Kada se u polje za upit upiše „zerg rush”, pojaviće se veliki broj Google „o” slova, koja će početi da napadaju i uništavaju rezultate pretrage. Da biste spasili pretragu potrebno je da „uhvatite” i uklonite ta slova. Ukoliko to ne uspete, kada svi rezultati pretrage budu uništeni, slova će formirati znak „GG” koji označava „Good Game”.

Na sličan način moguće je na Google stranici za pretragu pokrenuti i čuvenu „igru života”. Potrebno je da se u polje za pretragu ukuca „Conway’s Game of Life” i u desnom delu ekrana pokrenuće se simulacija života. Ako malo pažljivije i duže vremena gledate na razvoj ovog organizma, primetićete da se u pozadini formira reč „Google”. Inače, ovaj proces može da se maksimizuje preko celog ekrana ili da se pauzira. Ako u polju za pretragu upišete „Google Pacman” na ekranu će se pojaviti verzija ove klasične igre u obliku Google Doodlea napravljenog u čast proslave tridesetogodišnjice Pacmana.

Gmail i YouTube

Još dva popularna Google servisa kriju u sebi uskršnja jaja. Kao što znate, Google u svom Gmail servisu, na vrhu ekrana, prikazuje reklame iznad mailova. Odnosno, prikazuje ih na svim mestima osim u Trash i Spam folderima. U Trash folderu prikazuje informacije o recikliranju različitih materijala, dok u Spam folderu prikazuje recepte za jela koja u svom nazivu imaju reč Spam (na engleskom jeziku). Pitate se kakve ovo ima veze sa spam porukama? Možda će vam biti jasnije kada kažemo da je Spam originalni naziv mesnog nareska koji je još 1937. godine proizvela Hormel Foods Corporation. Postoje dve verzije šta znači reč spam – po jednoj predstavlja skraćenicu od Spiced ham, mada mnogi tvrde je to u stvari skraćenica od Specially Processed American Meat.

Kod YouTube servisa, ako otkucate u polju za pretragu „Beam Me Up Scotty”, dobićete svojevrsan omaž Star Trek serijalu, na taj način što će se rezultati prikazati na ekranu u istom stilu kao što radi teleporter na svemirskom brodu Enterprise. Unos upita „do the harlem shake” pokrenuće istoimenu muzičku numeru i cela stranica će početi da igra ovaj popularni ples...

• • •

Ovim naravno nije završena lista uskršnjih jaja, ni u softveru ni na internetu. Malo „guglanja” otkriće vam mnoge tajne u softverskim proizvodima koje koristite i u popularnim online sistemima. A ako ste dovoljno uporni i zaludni, možda ćete i sami otkriti neko novo uskršnje jaje u vašem omiljenom programu. Do tada, srećan vam (softverski) Uskrs!

Branislav BUBANJA

 
Digitalna Uskršnja jaja
Šta mislite o ovom tekstu?
Error Lookup 2.0.6
Audio/Video To EXE 1.7
AlomWare Undo 2
Technician’s Toolbox
Not Another PDF Scanner 2.6
vDos 2014.10.19
Focusky 2.0.1
Lazesoft Recovery Suite 4.0.1 Home Edition
PhoXo 8.3.0
Ashampoo ZIP Pro 1.0.1
XnShell 3.51
Send To Manager 1.7
StripPhoric 0.3.1
Disconnect 3.15.3
QuickJava 2.0.6
Desktop APM 1.13
ClipStacker 2.1.11
IP Address and Domain Information 3.33
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera