TEST RUN<>
042015<><>

Error Lookup 2.0.6

Dešifrovanje sistemskih grešaka

Gotovo svi operativni sistemi, ne samo Windows, barataju bazom kriptičnih poruka koje se na ekranu pojavljuju u slučaju grešaka. Nemamo ništa protiv, ali zašto umesto smislenih poruka od OS-a dobijamo skoro pa hijeroglife? Brojčane oznake filovane kilogramima pratećeg, naizgled nepovezanog teksta ne govore nam ništa i morate biti baš, baš napredan korisnik kako biste shvatili o čemu se tu zapravo radi.

Ono što autori sistemskog softvera nisu uradili kako valja, pokušavaju da nadomeste nezavisni programeri koji svoje slobodno vreme troše prikupljajući informacije o značenju grešaka i njihovo objedinjavanje u jedinstvenu bazu znanja. Naravno, bliže informacije mogu se dobiti i definisanjem obične online pretrage, ali šta da radite u situacijama kada je računar onesposobljen ili servisna lokacija nema pristup internetu? Odgovor je – držite pri ruci Error Lookup!

U pitanju je portabilan alat koji „sve svoje sa sobom nosi” i ne zahteva aktivnu internet konekciju kako bi odgovarao na pitanja korisnika. Lokalno uskladištena baza podataka spremna je da odgovori na širok dijapazon grešaka, pa čak i one koje nisu usko vezane za sam Windows. Tako se, na primer, Error Lookup snalazi sa i sa DirectX i Native API greškama, WinInet, Device Manager, RAS/VPN, kao i Ip Helper kodovima, a ume da rastumači i famozne BSOD (Blue Screen of Death) greške. Podržane su sve verzije Prozora, od XP SP3, pa sve do Desetke, a u paketu se dobijaju dve verzije programa – 32-bitna i 64-bitna.

Upotreba je, očekivano, krajnje jednostavna. U naročito polje upisujete šifru i to u decimalnom ili heksadecimalnom obliku. Program automatski obavlja skeniranje baze i vrši filtriranje sadržaja sa svakom novom unetom brojkom. Objašnjenja se pojavljuju u centralnom delu radne forme i pored teksta nude i oznaku modula na koji se greška odnosi (DirectX, BSOD, Windows i tako dalje). Zanimljivo je da se do objašnjenja može doći i običnim listanjem baze – na kraju search polja nalaze se strelice koje služe za ručno prebacivanje sa greške na grešku. Kao što smo već nagovestili, Error Lookup se u radu oslanja na naročite radne module i trenutno podržava čak njih deset. Međutim, autori su ostavili i mogućnost korišćenja eksternih modula koji će pokriti neke druge oblasti rada i tako dovesti do povećanja reona upotrebljivosti programa. Osim postupka kako se moduli dodaju na listu, nije pojašnjeno kako korisnik obrađuje detekciju grešaka i unosi potrebne opise.

Na kraju moramo da napomenemo još jednu stvar – Error Lookup u nekim situacijama naprosto briljira, jer na koncizan način pogađa u sred mete prezentovanim objašnjenjima. S druge strane, ponekad u vatru baca nešto gabaritnije rečenice, kada tek iz konteksta shvatate o kakvoj grešci se radi. Primetili smo i bag koji se ispoljava tako što neke duže opise naprosto seče i ostavlja vas bez završetka rečenice.

Vladimir PISODOROV

 
Digitalna Uskršnja jaja
Error Lookup 2.0.6
Šta mislite o ovom tekstu?
Audio/Video To EXE 1.7
AlomWare Undo 2
Technician’s Toolbox
Not Another PDF Scanner 2.6
vDos 2014.10.19
Focusky 2.0.1
Lazesoft Recovery Suite 4.0.1 Home Edition
PhoXo 8.3.0
Ashampoo ZIP Pro 1.0.1
XnShell 3.51
Send To Manager 1.7
StripPhoric 0.3.1
Disconnect 3.15.3
QuickJava 2.0.6
Desktop APM 1.13
ClipStacker 2.1.11
IP Address and Domain Information 3.33

Potrebno:
Windows
Veličina:
322 KB, 856 KB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .henrypp .org /product /errorlookup
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera