TEST RUN<>
042015<><>

Lazesoft Recovery Suite 4.0.1 Home Edition

Čuvar plaže

Da budemo krajnje moderni, ali i književno netačni – Lazesoft Recovery Suite se „advertajzuje” kao program za vraćanje slučajno/nesrećno obrisanih podataka. Međutim, kao što je to već uobičajeno u poslednje vreme, autori su došli na „sjajnu” ideju da izrade još jedan multipraktik koji će obavljati mnogo više funkcija nego što se to podrazumeva (eto, otud u imenu programa ono Suite). Recovery Suite tako može da „poprčka” i po Windowsu, da vrši bekapovanje podataka, kao i manipulaciju sa upisanim šiframa. Sve to ponudiće da „odradi” i sa naročitog, butabilnog CD-a ili USB stika.

Program se korisnicima nudi u čak četiri varijante, od kojih ona najskuplja – Unlimited, kada nije na popustu košta neverovatnih 500 dolara (trenutno je 200 „zelenih novčanica”)! Već iz ovoga se da zaključiti da su autori prilično sigurni u napisani programski kod i uvereni da ono što nude tržištu i te kako može da se nosi sa konkurencijom, pa čak i da je pobedi u direktnom okršaju.

Kako li se u celu priču uklapa edicija Home koja je za krajnjeg korisnika potpuno besplatna? Na veliko iznenađenje, i više nego dobro! Osim što je namenjena za korišćenje isključivo u kućnim uslovima, ona tek tu i tamo pati od nedostatka važnih i korisnih funkcija. S druge strane, autorski tim je iz nje odstranio gomilu dodataka koji prosečnom korisniku ni u snu neće trebati, a kamoli prilikom održavanja porodičnog računara. Home Edition, tako, ne podržava nijednu Server verziju Windowsa (sve u liniji od verzije 2003 do verzije 2011), pa čak ni one namenjene malim preduzećima. S druge strane, podržani su svi „obični” Prozori, iznenađujuće i nedavno pokopani XP. Sledeća stvar koja ovde nedostaje je podrška za Appleov fajl-sistem HFS+, tako da sa diskova koji ga koriste nećete biti u mogućnosti da vršite povraćaj podataka. Ne znamo koliko ovo prosečnom, pa čak i naprednom, korisniku u praksi može da smeta. Sledeća stvar na „listi odsutnih” je podrška za resetovanje AD Domain šifara u Windowsu. Još jedna stavka koja je vezana za Windows Server edicije koje svakako nisu podržane. Konačno, dolazimo do stvari koja bi mogla da zatreba kućnim korisnicima – rešavanje problema vezanih za nemogućnost bootovanja Windowsa. Na spisku se nalaze često viđane greške poput: NTLDR is missing, bootmgr is missing i slične. Šteta je što su autori odlučili da izbace podršku za ovo i, iako navedene probleme možete lako rešiti i na drugi način, bilo bi lepo da su se našli u okviru programa. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da je u pitanju jedno od najzaokruženijih recovery ostvarenja koje smo imali priliku da testiramo.

Najviše nas je zanimalo da vidimo šta se sve nalazi u sekciji Data Recovery. Recovery Suite iz podsekcije Undelete „lovi” datoteke reciklirane u kanti za otpatke, fajlove koje ste u večna lovišta poslali slučajno pritisnuvši kombinaciju tastera ’Shift+Del’ i slično. Povraćaj podataka moguć je sa hard-diskova, pojedinačnih particija, odnosno prenosnih medija u koje spadaju, na primer, i USB stikovi. Ukoliko vam treba nešto više „pogodaka” onda ćete se obratiti podsekciji Fast Scan koja će izvršiti skeniranja celih particija u potrazi za (davno) izgubljenim datotekama. Podaci se dobijaju u svojevrsnoj tabeli i mogu se filtrirati na osnovu upisanog imena, ekstenzije, direktorijuma kojem pripadaju, veličini i slično. Treba reći da program ima sjajan sistem obaveštavanja korisnika o stanju pronađenih datoteka tako da ovaj momentalno biva informisan da li je datoteku moguće vratiti (makar parcijalno) ili ne. Od velike pomoći je i preview sistem koji će dati uvid u pronađene fajlove i koji vas može ohrabriti da ipak pokušate njihov povraćaj iako ih je program proglasio koraptovanim (ovo se prvenstveno odnosi na slike). Konačno, Recovery Suite ima i podsekcije za povraćaj podataka sa slučajno obrisanih/formatiranih particija, baš kao i Deep Scan opciju koja podatke izvlači i sa oštećenih particija.

Nagovestili smo da program donosi podršku i za bekapovanje podataka. Za to je zadužena sekcija Disk Image & Clone iz čijeg imena se već naslućuje domen primene. Odavde možete da izrađujete „slike” celih diskova ili particija i da ih „prepisujete” na druge diskove/particije, tu je i opcija direktnog kloniranja diskova i particija, potom alatke za rad sa VHD „slikama”, opcije za kreiranje i korekciju veličine particija, sigurnosno brisanje (wipeovanje) diskova, alatke za rebuildovanje boot sektora i MBR-a, povraćaj izgubljenih particija i još mnogo toga. Autori uopšte nisu štedeli...

Poslednje dve sekcije: Windows Recovery i Password Recovery pokreću se isključivo sa bootabilnog CD-a ili USB stika koji možete da izradite direktno iz programa preko opcije Burn CD/USB Disk. U prvom slučaju radi se o alatu koji pomoć pruža u situacijama kada operativni sistem ne može da se podigne, usled koraptovanih sistemskih datoteka ili fatalnog napada nekog virusa. S druge strane, Password Recovery služi za resetovanje zaboravljene šifre za Windows, ali i „izvlačenje” registracione šifre za ponovnu instalaciju operativnog sistema.

Lazesoft Recovery Suite je opasno dobro parče softvera. U njemu se nalazi regimente i regimente opcija koje će vam pomoći ne samo da povratite izbrisane podatke, već i da se pozabavite sa problemima sistemske prirode. Sve to za „dž”! Da li ćemo mi koristiti ovaj program? Nećemo! Imamo osećaj da je sve nekako pretrpano i prenaglašeno za program koji bi na jednostavan i brz način trebalo da vrši povraćaj obrisanih podataka. Skidamo kapu dole autorima za urađeno, ali i dalje mislimo da se ono što program nudi jednostavnije može obaviti kombinacijom nekoliko third party ostvarenja od kojih je svaki lider u svojoj klasi. To naravno ne znači da Recovery Suite nije dobar i da ga ne preporučujemo, naprotiv!

Vladimir PISODOROV

 
Digitalna Uskršnja jaja
Error Lookup 2.0.6
Audio/Video To EXE 1.7
AlomWare Undo 2
Technician’s Toolbox
Not Another PDF Scanner 2.6
vDos 2014.10.19
Focusky 2.0.1
Lazesoft Recovery Suite 4.0.1 Home Edition
Šta mislite o ovom tekstu?
PhoXo 8.3.0
Ashampoo ZIP Pro 1.0.1
XnShell 3.51
Send To Manager 1.7
StripPhoric 0.3.1
Disconnect 3.15.3
QuickJava 2.0.6
Desktop APM 1.13
ClipStacker 2.1.11
IP Address and Domain Information 3.33

Potrebno:
Windows
Veličina:
27,3 MB, 95,5 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .lazesoft .com /lazesoft -recovery -suite -free .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera