TEST RUN<>
042015<><>

PhoXo 8.3.0

Photoshop wannabe sa dalekog istoka

Korisnici Photoshopa stvarno su čudna sorta. Apsolutno im se ne možete obratiti informacijom o nekom novom programu za obradu slika, a da ne dobijete odgovor kako to ništa ne valja i kako je Adobeovo čedo zakon! Najgore od svega je što su u većini slučajeva u pravu, ali zaboravljaju nekoliko veoma važnih činjenica. Photoshop košta, skoro kao suvo zlato; nisu svi spremni da ulože tu količinu truda koja je potrebna ne bi li se savladale njegove tajne; ne treba svim ljudima manevarski prostor koji ovaj dinosaurus grafičke obrade nudi – mnogi će biti zadovoljni tek jednim delićem mogućnosti koje će koristiti u kontrolisanom okruženju.

Ako i vi spadate u ovu grupu ljudi, a ne žalite da odvojite malo vremena za eksperimentisanje, preporučujemo da probate PhoXo. Ovaj program dolazi nam iz kompanije Fu Li, donosi lokalizaciju na srpski jezik (ćirilica) i predstavlja zgodnu mešavinu starijih verzija Photoshopa i Paint Shop Pro Studioa (ako se neko još uvek seća verzija koje je radio Jasc). Ispod maksimalno svedenog pull-down menija, nalazi se uobičajena horizontalna paleta alatki na kojoj su smeštene krupne ikonica za obavljanje nekih osnovnih radnji: New, Open, Save, Print, Copy/Paste, Zoom, te višestruka Undo/Redo funkcija (broj koraka sami određujete kroz sekciju sa podešavanjima). Uz levu ivicu ekrana smeštena je vertikalna paleta alatki sa četkicama, Magic Wandom, Color Pickerom, gumicom za brisanje, alatkama za transformisanje objekata, selektovanje, ubacivanje teksta, kloniranje i tako dalje. Naravno, opcija ima daleko manje nego u Photoshopu, ali one najznačajnije su tu. Konačno, uz desnu ivicu ekrana nalazi se nekoliko sekcija, među njima i ona koja služi za manipulaciju aktivnim lejerima. Tu je i biblioteka dostupnih clipartova, prozorče u kojem se nalaze smešteni naročiti grafički okviri, kao i čitava oblast za apliciranje specijalnih grafičkih filtera. Sviđa nam se što su filteri izdvojeni i predstavljeni preview sličicama tako da bez kopanja po menijima i puno eksperimentiranja možete da dođete do željenih rešenja. Ukoliko vam ne trebaju često, biblioteke clipartova i okvira možete da uklonite sa ekrana, a sve pomenute palete alatki možete pomerati tamo-amo jer su dockabilne.

Definisanje novog projekta podrazumeva određivanje veličine radnog papira koji se vrši u pikselima, uz mogućnost definisanja „gustine” koja je izražena pikselima po inču. Ovakva postavka stvari može da bude nezgodna ako spremate materijal koji će naknadno ići na štampu, pa stičemo utisak da je PhoXo prvenstveno namenjen kreiranju ekranske grafike. U prilog tome govori i činjenica da program barata isključivo RGB paletom boja. S druge strane, PhoXo na ulazu prepoznaje isključivo osnovne grafičke formate: BMP, JPG, GIF, PNG, TIF, TGA i ICO, ali je sposoban da učita Photoshop kreacije (PSD), kao i da pristupi skeneru ili kameri i odande izvrši importovanje materijala. Ni na izlazu situacija nije odmakla dalje od osnovnog, kreacije se mogu snimiti u internom formatu OXO koji je pogodan za dalju obradu, odnosno u obliku klasičnih slika – BMP, JPG, GIF, PNG, TIF i TGA.

PhoXo je jednostavan za korišćenje, ali daleko od toga da ono što se nalazi na paletama alatki predstavlja krajnji domet programa. Kroz pomenuti pull-down meni pristupate dodatnim opcijama, koje su već standardne kada je softver ovog tipa u pitanju. Na raspolaganju su rotiranje, resizeovanje, flipovanje, mirorrovanje, igranje sa RGB vrednostima prikaza, podešavanje osvetljenja, kontrasta i zasićenosti bojama, pretvaranje prikaza u crno-bele komplemente, automatsko trimovanje... U posebno zgodne alatke ubrajaju se mogućnost „lupanja” watermarkova, direktno postavljanje kreacija na pozadinu desktopa, kreiranje ASCII slika od ponuđenog materijala i slično. Malo nam je zasmetalo što se sekcija Help oslanja na online bazu, ali se tamo nalazi izuzetno opširan i dobro osmišljen set tutorijala koji će vam pomoći da se snađete u programu, bilo da se radi o osnovnim stvarima ili nekim naprednim zahvatima.

Za ono što nudi, PhoXo je izuzetno mali program – prosto je neverovatno da zauzima 7,2 MB prostora na hard-disku. Lako se koristi, brz je i pokriva većinu oblasti sa kojima se susreću prosečni korisnici. Možete da radite sa lejerima, tekstom, patternima, brushevima, grafičkim efektima i slično, a da za sve to ne morate da platite ni dinara. Napredni zahvati nisu na meniju, mada se uz malo truda i to može nadomestiti. Naravno, sve ovo važi isključivo kada je u pitanju ekranska grafika i digitalne fotografije.

Vladimir PISODOROV

 
Digitalna Uskršnja jaja
Error Lookup 2.0.6
Audio/Video To EXE 1.7
AlomWare Undo 2
Technician’s Toolbox
Not Another PDF Scanner 2.6
vDos 2014.10.19
Focusky 2.0.1
Lazesoft Recovery Suite 4.0.1 Home Edition
PhoXo 8.3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Ashampoo ZIP Pro 1.0.1
XnShell 3.51
Send To Manager 1.7
StripPhoric 0.3.1
Disconnect 3.15.3
QuickJava 2.0.6
Desktop APM 1.13
ClipStacker 2.1.11
IP Address and Domain Information 3.33

Potrebno:
Windows
Veličina:
4,4 MB, 7,2 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .phoxo .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera