TEST RUN<>
042015<><>

Ashampoo ZIP Pro 1.0.1

Šampon sa mirisom kompresije

Baš su došla neka čudna softverska vremena. Od mrava se prave slonovi, multipraktici su obavezni ako želite da vas primete na tržištu, pa čak je detektovan trend bavljenja nekim sasvim novim projektima i zadacima koji ranije nisu bili u opisu posla konkretnih razvojnih timova. Dobar primer za prethodnorečeno je kompanija Ashampoo koja je domaćoj javnosti poznata, uglavnom, po veoma dobrom alatu za narezivanje materijala na optičke medijume – Burning Studio. Mic po mic, oni su počeli da se bave izradom multimedijalnih programa, optimizera, CAD programa, sistemski orijentisanih aplikacija, da bi putešestvije konačno bilo završeno arhiverom!

Možda sve ovo ne bi bilo čudno da na tržištu ne postoji sijaset sličnih programa koji su manje-više pokrili sve sfere upotrebe. U zavisnosti od potrebe i dubine džepa odlučićete se za jedno od dostupnih rešenja i tada ste, praktično zauvek, završili posao. Da li je odabrani arhiver dve ili tri sekunde brži/sporiji od konkurencije, odnosno da li je u pitanju onaj koji podržava 50 ili 70 kompresionih formata – vas to ne zanima toliko. Bitno je da radi posao i da na kraju dana isporuči gotov materijal.

Svega toga bili su svesni i u Ashampoou, pa su izradi ZIP Pro pristupili metodično i krajnje pragmatično. Na primer, na ulazu uopšte nisu jurili brojke već su gledali da pokriju najrasprostranjenije formate zapisa i za njih obezbede dobru podršku. Tako program vidi 30-ak kompresionih rutina među kojima su: RAR, ZIP(X), 7ZIP, LHA, ARJ, ARC, ZOO, ACE, CAB, TAR, GZIP... Program može da zaviri i ekstrahuje sadržaj ISO i EXE datoteka, što je sasvim dovoljno i za napredniju upotrebu. S druge strane, na izlazu akcenat je bačen na probranu grupu, pa ZIP Pro može da kreira ZIP(X), RAR, 7ZIP, LHA, CAB i TAR arhive. Zanimljivo je da program podržava sva tri najkorišćenija kompresiona formata (ZIP, RAR i 7ZIP) i na ulazu i na izlazu, što nije baš tako čest slučaj u ostvarenjima iz klase. Dalje, ZIP Pro podržava enkriptovanje izlaznih arhiva i to korišćenjem na desetine različitih algoritama. Tu su sve iteracije AES metode (počevši od 256-bitnog komplementa), Blowfish, Twofish, Rijndael, 3DES, RC2/RC4... Posebna pogodnost je enkriptovanje/signovanje office dokumenata i PDF datoteka, odnosno signovanje fajlova OpenPGP ključevima. Van ovoga, program može da kreira i ZIP skripte, SFX arhive, donosi ugrađene alatke za oporavak oštećenih ZIP arhiva, ima integrisan konverter arhiva koji će vam pomoći da na lak način promenite kompresionu rutinu i tako dalje. Inače, ekstrahovanje može da se obavlja i simultano (iz više različitih arhiva istovremeno), podržano je i Batch (grupno) arhiviranje, kao i „razbijanje” ranije izrađenih ZIP arhiva na delove jednake veličine.

Stvar za koju smo mislili da će biti najveći downside programa pokazala se kao jedna od većih prednosti. Naime, ZIP Pro je upakovan u moderno Metro okruženje sa mnoštvom radnih pločica koje vas vode do naročitih sekcija programa. Interfejs je izuzetno pregledan i kao vodič se tokom rada odlično pokazao. Šta više, sve dolazi sa podrškom za ekrane osetljive na dodir koja se može uključiti/isključiti po potrebi. Tu je i sijaset različitih vizuelnih tema, mada radno okruženje nije moguće „konvertovati” u klasičan desktop oblik. Zanimljivo je da ZIP Pro fercera pod svim verzijama Windowsa, pa čak i pod zaboravljenim XP-om. Ovde treba napomenuti još jednu fancy, modernu stvar, a to je mogućnost uploadovanja arhiva u „oblak”. Program podržava Azure, S3, DropBox, GoogleDrive, OneDrive i Box. Nije da stvar ne možete da obaviti i ručno (naknadno), ali moda je moda.

Ashampoo je uradio prilično dobar posao i nateraće mnoge korisnike da razmisle o promeni podrazumevanog (de)arhivera. Pored svih navedenih stvari, valja još napomenuti da ZIP Pro donosi podesivu shell integraciju (možete da birate šta će od opcija da se pojavi u kontekstualnom meniju), ali i da je prilično hitar kada je ekstrahovanje sadržaja u pitanju. Na našoj test mašini (Intelov četvorojezgarni procesor klokovan na 3 GHz i 8 GB DDR2 memorije), arhiviran ISO fajl veličine 2,04 GB iz RAR arhive sastavljene od 35 datoteka veličine 47,6 MB „ispilio” se za 62 sekunde. To je u klasi sa najnovijim WinZipom koji je isti posao obavio za 60 sekundi, daleko brže od Total Commanderovog internog rešenja koje kaska na začelju sa 77 sekundi i, opet, tek nešto sporije od 7-Zipa koji je posao obavio za 58 sekundi. WinRAR 5.x ne treba stavljati u ovu ravan pošto je on zadatak izvršio brzinom svetlosti – za nepunih 30 sekundi.

Nedostaci? Kada ste videli arhiver koji zauzima 218,7 MB? Verujte nam da niste ni sada pošto ZIP Pro, zbog onoga što nudi, prevazilazi okvire klasičnog ostvarenja u klasi. Da li smo napomenuli da se ispod njegovih skuta nalazi i menadžer virtuelnih diskova koji se bez problema može iskoristiti za instaliranje igara iz ISO slika i slične stvari? Podržano je čak i pretakanje sadržaja DVD-ova u ISO slike. Druga stvar je cena, koja je, iako program nudi puno toga, u rangu perjanica žanra. Za autore bi bilo mnogo bolje da su prepolovili cenu i išli na varijantu puno muzike za malo para. Većina prosečnih korisnika teško se odlučuje da izdvoji novac i za WinZip ili WinRAR i okreće se besplatnim komplementima, pa što bi onda dali pare za Ashampoo ZIP Pro? Dilema nije naivna pošto se radi o veoma dobro zaokruženom proizvodu.

Vladimir PISODOROV

 
Digitalna Uskršnja jaja
Error Lookup 2.0.6
Audio/Video To EXE 1.7
AlomWare Undo 2
Technician’s Toolbox
Not Another PDF Scanner 2.6
vDos 2014.10.19
Focusky 2.0.1
Lazesoft Recovery Suite 4.0.1 Home Edition
PhoXo 8.3.0
Ashampoo ZIP Pro 1.0.1
Šta mislite o ovom tekstu?
XnShell 3.51
Send To Manager 1.7
StripPhoric 0.3.1
Disconnect 3.15.3
QuickJava 2.0.6
Desktop APM 1.13
ClipStacker 2.1.11
IP Address and Domain Information 3.33

Potrebno:
Windows
Veličina:
54,8 MB (trial), 218,7 MB na HD-u
Cena:
40 dolara, proba 10 dana
Adresa:
goo .gl /2CIJYW
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera