VREMENSKA MAŠINA<>
042015<><>

Kineski car, Opteron i geologija

Broj 43, april 1988.

Sedmog aprila, SSSR objavljuje povlačenje iz Avganistana i kraj zlosrećne vojne avanture u toj bliskoistočnoj grobnici imperija; jedanaestog aprila, film „Poslednji kineski car” u režiji Bernarda Bertolučija osvaja dvanaest oskara, Univerzitet Harvard podnosi patentni zahtev za miša kreiranog uz pomoć genetskog inženjeringa, a na izboru za Pesmu Evrovizije, pobedu Švajcarskoj donosi Selin Dion sa pesmom „Ne partez pas sans moi” („Ne odlazi bez mene”).

 
Više nije nikakvo iznenađenje da „Svet kompjutera” apsolutno pršti od zanimljivog sadržaja, sve naginjući se kao teretni brod u oštrom skretanju. U tekstu naslovljenom sa „FBI i kompjuterska grafika” bavimo se specijalnim FBI softverom namenjenom „starenju” osoba na fotografijama – nešto što danas postoji u besplatnoj verziji za sve smartfone, nekada je bila privilegija američke savezne policije. Tekst ilustrujemo hipotetičkim slikama princa Čarlsa i ledi Dajane iz 2010. godine. Ups Dajana, urekli smo te. Kao interesantan kuriozitet, donosimo i tekst o Vax radnim stanicama, koje su svojevremeno bile u širokoj upotrebi na našim univerzitetima i u bankama.

A „Svet igara”, šta je s njim? The Train, Nigel Mansel’s Grand Prix, Predator i drugi naslovi iz pozne osmobitne ere drže nam labavu pažnju, a puls nam se naglo ubrzava kada ubacimo žeton i opletemo partiju Super Punch Outa, jedne od najimpresivnijih igara sa automata u tom periodu.

Broj 115, april 1994.

 
Četvrtog aprila, osniva se Mosaic Communications, preteča Netscapea, kompanije čije su browsere svojevremeno koristili svi i njihove mame; sedmog aprila, Vatikan konačno priznaje da je Holokaust istorijska činjenica, a ne fikcija, a dan kasnije, Kurta Kobejna, frontmena grupe Nirvana, nalaze sa sačmaricom u ruci i rupom u glavi. Dvadeset drugog aprila umire Ričard Nikson, gotovo 20 godina nakon što je podneo ostavku, a krajem meseca kašiku baca i Commodore International, proglašavajući bankrotsvo.

Tema aprilskog broja je njegovo veličanstvo CD! Kroz veći deo broja bavimo se problematikom CD revolucije – tekstovi pod nazivima „Vreme je za uključenje” i „Blagodeti novog medija” ne ostavljaju mesta sumnji da je došlo novo vreme, vreme spektakularne multimedije! U tekstu „Veliki IDE hard diskovi” osvrćemo se i na magnetni skladišni prostor i kažemo da „ako uzmemo da su već neko vreme diskovi od oko 200 MB prava mera za jače mašine i rad sa Windows programima, izgleda da već treba razmišljati o koraku od 300 ili 500 MB”.

 
„Svet igara” bogat kao Krez, ali ni jedna igra o kojoj smo tada pisali nije izdržala zub vremena. Bubba ’n’ Stix, The Blue & The Gray, Critical Path, Second Samurai, Suburban Commando, F-14 Fleet Defender nikada neće biti tema rubrike „Kucamo na vrata zaboravljenih asova”.

Broj 223, april 2003.

Prvog aprila, Square i Enix, dve legendarne japanske gaming kompanije, obznanjuju korporacijski „merdžer” u Square Enix, što mnogi fanovi u prvi mah shvataju kao prvoaprilsku šalu. Nedelju dana kasnije Američke trupe okupiraju Bagdad i ruše statue i murale sa likom Sadama Huseina. Sredinom meseca, kompletiran je The Human Genome Project, što predstavlja jedno od najkrupnijih naučnih dostignuća od početka XXI veka. Krajem meseca AMD izbacuje Opteron, prvi „nativni” 64-bitni x86 procesor, a Apple Computer lansira iTunes Music Store, online prodavnicu muzike u kojoj se pesme mogu kupovati pojedinačno po ceni od 99 centi.

 
Za temu broja izabrali smo računare u geologiji, usled čega je 13% čitalaca zaspalo i više se nikad nije probudilo. U tekstu „Put u središte zemlje” bavimo se softversko-hardverskim rešenjima u geologiji, a u rubrici „Zaštita podataka” pišemo o „odgovornoj kriptografiji” i načinima da zaštitite drage digitalne podatke od radoznalih očiju.

„Svet igara” standardno zanimljiv. Za igru meseca izabrali smo Rainbow Six 3: Raven Shield, a pišemo i o Master of Orionu 3, kukajući kako to više nije to. Imamo i veliki i lep tekst o Magic: the Gathering, namenjen čitaocima sa snažnijom inklinacijom za analognim igrama.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Prodaja u desktop i mobilnom segmentu

 PRIMENA
Istraživanje svemira

 NA LICU MESTA
Mobile World Congress 2015, Barselona
Dan internet domena Srbije 2015
Srpski jezik u Microsoft Translator Serviceu
Lovefest Fire
Projekat „Biblioteka++”
Vip Mobile 4G LTE promocija
Najava; Start Imagine i Bubble Cup 8

 KOMPJUTERI I FILM
Avengers: Age of Ultron
SpongeBob Movie: Sponge Out of Water
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Predstavljamo: IN2

 SITNA CREVCA
Tehnologije panela ekrana (1)

 VREMENSKA MAŠINA
Kineski car, Opteron i geologija
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Mi ili Kraj (2)

 GOST KOLUMNISTA
Voja ANTONIĆ
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera