PRVI UTISCI<>
052015<><>

Victor Vran

Bugarski nezavisni studio Haemimont Games najpoznatiji je široj publici po tome što su od trećeg dela preuzeli serijal Tropico. Njihov najnoviji projekat Victor Vran je već dostupan u beta fazi testiranja putem Steam Early Accessa i predstavlja prilično radikalan žanrovski zaokret. Umesto da nastave sa upravljačkim simulacijama dizajneri iz ove kuće okrenuli su se vazda popularnom klikfestu – akcionom RPG-u.

Pošto je ovo još uvek beta ne iznenađuje prisustvo brojnih placeholdera na svakom drugom koraku. Takođe, iz bete su odsutni određeni elementi priče kako bi igrači mogli da uživaju u njoj tek kada ovaj naslov bude finalizovan. Ipak, okvirna radnja je poznata. Victor Vran je profesionalni avanturista i borac protiv sila mraka koji kreće put fiktivnog kraljevstva Zagoravije da bi pronašao nestalog prijatelja. Kad stigne u glavni grad ovog kraljevstva, Viktor shvata da je u toku demonska invazija koja mora da bude zaustavljena, a upravo je on prava osoba za taj posao.

Nakon uvodne zone, igra vas stavlja u centralni hab sa tri osnovna prodavca, stešom i kraljicom Katarinom koja vam daje zadatke da istražujete sve dalje i opasnije zone i eliminišete sluge mračnih sila. Ako ste ikada probali ijedan akcioni RPG i znate da kliknete mišem na protivnika onda su vam poznate i osnovne mehanike na koje se oslanja Victor Vran. Ipak, dizajneri su se odlučili da unesu malo akcije u komande. Viktorom možete da upravljate na dva načina – klasični gde se lik kreće u pravcu desnog klika mišem, a levi je napad, ili akcioni gde upravljate likom preko WASD tastera. Ovo je bitno kod ozbiljnijih okršaja i navigacije kroz katakombe i tamnice jer Viktor može da kotrljanjem izbegava protivničke napade i projektile, a skokovima da preskače razne prepreke kao i da dosegne nepristupačne, skrivene delove mape.

U igri ne postoje klase već Viktora usmeravate u željenom smeru opremom. Što se tiče borbe, osnovni napad opremljenog oružja je po defaultu vezan na pomenuti levi taster miša, a tu su i dva specijalna napada karakteristična za dato oružje na tasterima ’Q’ i ’E’. Arsenal upotpunjuju tasteri ’1’-’4’ na koje su mapirani napici i „demonske moći”, jaki specijalni napadi koji koriste sopstvenu skalu energije koja se puni ili napadima ili sama od sebe kako vreme prolazi. Ovo zavisi od odela koje Viktor koristi. Naime, odeća vašeg lika nije razdeljena u brojne odevne predmete i ne donosi bonuse u atributima ili klasi oklopa. Umesto toga, odela su kompleti koji, sem kozmetičke svrhe, imaju specifične bonuse koji bitno utiču na vaš pristup igranju.

Tip oružja koje koristite najviše definiše način igranja. Tako mač daje umereno brz aoe napad, rapir udara jače, ali samo jednu metu. Malj je najmoćnije oružje za blisku borbu, ali velike su šanse da dok zamahnete neprijatelj bude na drugom kraju prostorije. Tu su i oružja za borbu sa distance kao sačmare, puške, pištolji pa čak i minobacači. Svaki sa sopstvenim odnosom brzine napada, jačine i zone udarca. Specijalni napadi sa tastera ’Q’ i ’E’ menjaju se sa svakim oružjem što dodatno utiče na taktičku stranu pristupa borbama. U hodu je moguće smenjivanje dva različita oružja i njihovih pratećih veština, a ako igrate solo, možete slobodno da u svakom trenutku pauzirate i opremite ona dva oružja koja mislite da su idealna za datu situaciju.

Osim kompleta odeće, napitaka i oružja, ekstremno bitna stavka su karte i poeni sudbine. Kako nivoi odmiču otvarate više slotova i destiny poena za ove tarotolike karte koje donose moćne pasivne bonuse kao što su vampirski napad, jači udarci dalekometnim oružjem ili dodatni ledeni ili eksplozivni napad u trenutku eliminacije protivnika kritičnim udarcem. Sve čudnije i moćnije karte koje nalazite imaju limit u vidu destiny poena neophodnih za njihovu aktivaciju. Tako može da se desi da imate više jakih karata, ali ne i dovoljno poena da ih koristite sve odjednom. Tada morate da odlučite koje karte sudbine želite da koristite na maksimalnom, a koje na nižem nivou efikasnosti (pod uslovom da se niste grdno prevarili pa prodali slabiju verziju neke karte).

Victor Vran predstavlja interesantno odstupanje od osnovnog aRPG iskustva i to u dovoljnoj meri da će biti interesantan i veteranima ovog žanra, dok i dalje ostaje dovoljno pristupačan za relativno neiskusnu publiku. Borba je dinamična i neposredna, mada nakon nekoliko sati igre repetitivnost počinje da pomalja svoju ružnu glavu jer i pored toga što dodgeujete i skakućete, zapravo se sve vreme oslanjate na spamovanje maksimalno devet, ali najčešće samo četiri vrste napada. Odstupanja od normi ima i u distribuciji plena. Naime, u većini modernih igara ovog žanra loot pljušti na sve strane, do te mere da se stiče utisak imate ekstremnu šansu da dobijete smešno redak i moćan predmet samim činom ulaska u novu zonu i očešavanjem o prvi ćup ili bure. U Victor Vranu je situacija obrnuta. Zbog toga što vaš lik može da nosi samo dva oružja, samo jedan komplet odeće, nekoliko karata sudbine i napitaka – nema potrebe da svako malo nalazite novi predmet već oni padaju isključivo kada nađete skriveno blago ili porazite osetno jakog neprijatelja. Tako svaki predmet deluje vrednije, a vi ste zadovoljniji jer ste ga našli. Dodatna zanimacija su izazovi karakteristični za svaku zonu koji donose nagrade u zlatu, iskustvu i predmetima, a izvršavaju se eliminacijom određenog broja protivnika na specifičan način (bilo datim oružjem, za određeno vreme ili, na primer, bez upotrebe napitka za lečenje), otkrivanjem tajnih delova mape i skrivenih kovčega ili pak korišćenjem određenih veština tačan broj puta.

Beta verzija Victor Vrana koju smo imali prilike da igramo pokazuje mnogo zanimljivih, pametno promišljenih mehanika koje nagoveštavaju nastanak novog kultnog klasika. Ipak, treba sačekati da se vidi finalna prezentacija sa jasnim tokom priče kao i da li će oko ove igre da se okupi dovoljno velika igračka zajednica za zabavne multiplayer okršaje.

Dragan KOSOVAC

 
Victor Vran
Šta mislite o ovom tekstu?
Offworld Trading Company
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera