INTERNET<>
052015<><>

4G u Srbiji

Prva iskustva i dečije bolesti

Trka operatera: „Ko će prvi” – 4G pokrivenost u vidu „ostrvaca” u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu…

Da odgovorimo odmah na „vruće” pitanje: u foto-finišu sa zvaničnim puštanjem u rad, prvi je bio Telenor (26. mart), čime će se verovatno hvaliti u propagandnom materijalu, zatim Vip (1. april) i potom MTS (3. april). Sama pokrivenost 4G signalom trenutno je potpuno suprotna navedenom puštanju u rad. Pre zvaničnog uključenja, MTS je postavio najviše 4G baznih stanica, dvostruko više od konkurencije. Drugi po broju stanica i pokrivenosti bio je Vip, dok je Telenor krajnje skroman, ali se ipak odlučio da startuje prvi.

Zvanično, MTS je pokrio delove Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Aranđelovca, Šapca, Novog Pazara, Pančeva i Kopaonika. Vip delove Beograda i Pančeva, a Telenor delove Beograda, Kopaonika, Zlatibora i centar Subotice.

Operateri su suzdržani u dostavljanju podataka o tehničkim rešenjima i platformama koje nude, te koriste epitete i deskripcije: „6x brže”, „preko 100Mbps”, „Full-HD TV”; na sajtovima i konferencijama uglavnom uopšteno govore o novim brzinama i prednostima. Verujemo da su sva tri operatera implementirala tzv. četvrtu generacije LTE mreže, koja teoretski omogućava preuzimanje (download) do 150 Mbps, slanje (upload) do 50Mbps i daleko manju latenciju (ping). Iz toga se vidi da su sa uvođenjem krenuli praktično „po redu”, iako kasnimo za zemljama iz regiona. U Hrvatskoj i Crnoj Gori LTE mreža puštena je pre tri godine. Optimisti su verovali da ćemo zbog vremenske distance preskočiti korak i biti bliže sada modernoj implementaciji LTE-A (Advanced). U trenutku pisanja teksta, Telenor je brzinu ograničio na 50/20 Mbps, a najbolji rezultat dobili smo na MTS-u u Beogradu – preko 100 Mbps download i 34 Mbps upload. Vip je svim 4G postpejd korisnicima za april poklonio besplatan neograničeni internet. Po dolasku 4G usluge samo je (do sada) Telenor pripremio novu ponudu vezanu za povećanje interneta u paketima opcijom „Telenor više”.

 
Najavljeni Voice over LTE (VoLTE) još nije pušten. Kada je telefon na 4G mreži, a uspostavi se govorna veza, mreža se odmah prebacuje na 3G (ili 2G, ako nema 3G).

4G mreža svih operatera morala je posebno da se uključi za iPhone uređaje; kada je 4G signal pušten, iPhone nije mogao da se poveže ni kod jednog provajdera, dok sada nesmetano može svuda.

Gašenje analognog TV signala

Analogna televizija koristi deo frekvencija koje su u Evropi dodeljene za korišćenje 4G mreže. Kao i kod prethodnih generacija mobilne telefonije, postoji više opsega (eng. bands) na kojima 4G mreža može da radi. Najbolje bi bilo da, kao i do sada, Srbija koristi iste opsege kao i Evropa.

Posle 17. juna ove godine, kada je predviđeno gašenje poslednjeg analognog predajnika u Srbiji, biće oslobođena frekvencija 800 MHz (opseg 20), koja je posebno značajna za ruralnu sredinu zbog dobrog prostiranja i mogućnosti brzog prenosa podataka (bolje od 2G i 3G mreže). Taj opseg biće značajan korisnicima koji nemaju žičnu infrastrukturu – time će se otvoriti mogućnost širokopojasnog (broadband) 4G bežičnog interneta, što do sada nije bio slučaj. Država bi najpre trebalo da ponudi licence operaterima za korišćenje ove frekvencije. Otuda je očekivano da će za do dve godine i ovaj korisni opseg biti ponuđen krajnjim korisnicima. Moguće je da taj rok bude i kraći jer su se mobilni operateri kupovinom 4G licence obavezali da će u roku od šest meseci pokriti teritoriju na kojoj živi 50% građana Srbije (ne i 50% teritorije!).

Podsećamo da su sva tri operatera u februaru ove godine kupila licence za korišćenje frekvencije 1800 MHz (opseg 3) i na ovoj frekvenciji već pustili 4G signal. Može se očekivati i aktiviranje 4G signala i na frekvenciji 2600 MHz (opseg 7), koji je posebno pogodan za pokrivanje urbanih jezgara. Naravno, pre toga i ovaj opseg mora biti predmet slične licitacije za licencu među operaterima.

Imajući ovo u vidu, ako sada kupujete uređaj koji ćete koristiti na mobilnoj mreži u Srbiji (telefon, USB modem, tablet), i želite da budete sigurni da će imati najbolji prijem, izaberite uređaj koji pokriva ta tri opsega (u ovom trenutku opseg 3 je najvažniji zato što je jedino on u upotrebi). Imajte u vidu da se i kod četvrte generacije mobilne telefonije desilo raslojavanje frekvencija po kontinentima, kao i kod prethodnih 2G i 3G mreža; različiti opsezi koriste se u Evropi, Americi, Kini, Japanu. Treba obratiti pažnju prilikom kupovine uređaja ako se to čini u drugoj zemlji (kontinentu), kao što je bio slučaj sa dual/triple band 2G telefonima i quad-band 3G telefonima, jer se i 4G uređaji prodaju po regionima i retko koji je „za ceo svet”.

Prelazak na USIM

 
Da bi se koristila 4G usluga, dosadašnja SIM kartica mora se zameniti USIM karticom (nazivaju je i 4G SIM) koja je istog izgleda kao i „obična” SIM kartica i postoji u svim veličinama: mini-USIM, mikro-USIM i nano-USIM. Domaći operateri novu USIM karticu izdaju u „kombo” (multi) pakovanju 3-u-1, gde je moguće samostalno odlomiti plastiku i izabrati odgovarajuću veličinu za uređaj. Sva tri operatera besplatno menjaju postojeće SIM kartice za USIM.

Osim zamene kartice, potrebno je da se na broju sistemski aktivira 4G usluga. Obično se ovo vrši automatski, prilikom izdavanja nove USIM kartice (u MTS-u je potrebno da se potpiše zahtev za aktivacijom 4G usluge).

USIM kartica može da se koristi i u uređajima koji ne podržavaju 4G.

Problemi sa USIM karticama

U nekim telefonima, USIM kartice rade bez problema u 2G/3G/4G modu, dok se u drugim gubi 2G mreža. Kako je 4G mreža u začetku, a 3G pokrivenost ipak nije velika kao 2G (posebno je loša u zgradama, liftovima, garažama), ovo može biti značajan problem. Primećen je na telefonima koji nemaju 4G (npr. nešto starije Nokije), ali i na nekim modelima Samsung i Lumia telefona koji imaju 4G (čak na nekim Samsung Galaxy Note 3 Neo modelima). Problem je u čudnoj nekompatibilnosti između 4G kartice i nekih modela telefona. Korisnici koji su iskusili ovaj problem ponovo su zamenili karticu za stari SIM. Taj problem zabeležen je (samo?) na Telenor mreži.

Ukoliko telefon uspe na kratko da se poveže na 4G i onda se vrati na 3G/2G, problem nije u pokrivenosti, već do 4G usluge koja nije puštena kroz USIM.

Problemi sa 4G telefonima

Veliki broj telefona koji podržavaju 4G, u kojima je USIM 4G kartica, gde je operater pustio 4G uslugu – ne može da se izabere 4G mod i/ili 4G mreža na telefonu. Problem je do ažuriranja firmwarea (softvera, ROM-a). Neki proizvođači, kao Samsung i LG, zaključavaju pojedine funkcije telefona za različite države (MCC/MNC kod). Neki drugi proizvođači nisu zaključavali 4G mrežu prema verziji softvera za državu. Proizvođač telefona zapravo treba da ažurira verziju softvera i da uključi 4G na uređaju (ili da to uradite sami).

Primer: Samsung Galaxy S4 (GT-I9505) sa fabričkim ROM-om u Srbiji „ne vidi” nijednu 4G mrežu a u Sloveniji „vidi”. Objašnjenje je da kod Androida 4.4.2, koji je poslednji zvanični, 4G mreža jeste omogućena za Sloveniju, ali za Srbiju nije. Svi korisnici ovog modela moraju da čekaju Android 5.0.1 za svoj telefon da bi 4G bio omogućen i za Srbiju (ili sami ažuriraju firmware).

Postoji dodatni problem ako proizvođač ne namerava više da održava model (stigao je do EOL – End of Life), čime bi 4G opcija ostala zaključana za Srbiju, a otključana za zemlje gde je 4G postojao u trenutku poslednjeg ažuriranja (4G bi radio van Srbije).

Sem čekanja, rešenje je rutovanje i uključivanje 4G opcije (rutovanjem se gubi garancija). Ukoliko je telefon rutovan (stavljen Custom ROM) možete imati problema. Prijavljeno je dosta ROM-ova u kojima 4G opcija nije uključena (na zapadnoevropskim ROM-ovima po pravilu jeste). Bitno je staviti ROM koji je pravljen za državu u kojem je 4G usluga uključena. Na nekim modelima moguće je promeniti zvanični ROM i staviti Custom i bez rutovanja.

„Ručno” uključivanje 4G na Androidu

Način 1:

Ukoliko u meniju podešavanja mreža nema opcije za odabir LTE režima, a telefon podržava ovu vrstu mreže po specifikacijama, otvori se Phone (dialer) i otkuca USSD kod:

*#*#4636#*#*

potom Phone Information. Pojaviće se sledeći meni u kojem se otvara padajuća lista Set Preferred Network Type:

Izaberite LTE/WCDMA/GSM ako postoji u padajućoj listi.

Opcija koja se tu nalazi biće zanimljiva naročito kada se uvede VoLTE što podrazumeva mogućnost izbora LTE only. Pošto neće biti potrebe za prebacivanjem na 3G ili 2G mrežu zbog razgovora, to može da produži trajanje baterije. Na raspolaganju su sve moguće kombinacije (LTE only, 3G only, 2G only, LTE/3G, LTE/2G, itd.), dok je u standardnom meniju telefona dostupna samo osnovna podela vezana za LTE, a to je LTE/3G/2G (koja dosta troši bateriju). Dakle, ako se ikada nađete na prostoru dobro pokrivenom LTE i 3G signalom, omogućite samo taj mod, a telefon uopšte neće tražiti 2G mreže.

Ovako izgleda osnovni „siromašni” meni koji dostupan u podešavanjima telefona (bez gornjeg USSD koda):

Način 2:

Rutuje se Android telefon. Skine se pregledač datoteka, recimo ES File Explorer ili Root Browser. Iz njega se ide na prvu sistemsku particiju u folder systems/apps i obriše LTE konfiguracija, tj. fajl LteConfigs.apk. Telefon se resetuje. Posle se uđe u podešavanje mreže i podesi (nova) opcija: „GSM/WCDMA/LTE (auto)”

Ko (ne) može na 4G?

U trenutku pisanja ovog teksta, Telenor i Vip omogućili su svim svojim postpejd korisnicima da zamene SIM karticu i da im se (besplatno) aktivira 4G usluga. Međutim, MTS je ovu mogućnost ponudio samo korisnicima skupljih postpejd paketa: sa mesečnom pretplatom počev od 2.000 din za kombinovane i preko 1.500 din za internet pakete. Takođe, korisnici starih paketa (koji su bili povoljniji i imali više interneta) ne mogu da dobiju 4G uslugu; ako je žele, moraju da pređu na nove pakete.

Ivan OBROVAČKI

 
4G u Srbiji
Šta mislite o ovom tekstu?
Beskontaktno plaćanje u Srbiji
Inovacije globalnog praćenja mobilnih komunikacija
Zaobilaženje rominga
WWW vodič

Za koga je 4G?
Nova mreža značiće najviše onima koji imaju potrebu za brzim slanjem podataka sa mobilne lokacije (upload); 4G mreža podržava nekoliko puta veće brzine slanja nego 3G mreža, što je značajno za slanje video-zapisa ili galerija slika u visokoj rezoluciji. 4G mogu da iskoriste cloud servisi za sinhronizaciju i transfer većih fajlova. Drugo primetno poboljšanje je u odzivu, koji je bolji (manji ping), pa se opšte internet iskustvo doživljava kao komfornije. Niskom pingu će se najviše obradovati igrači! Kao treće, pojavljivanje 4G mreže donosi blago rasterećenje 3G mreže pa će korisnici koji su bila nezadovoljni sa 3G ostavariti bolje brzine prenosa i imati manje prekida.
Kada se govori o brzini, prave 3G brzine sasvim su dovoljne za brzo preuzimanje HD video-sadržaja, filmova, velikih fajlova i arhiva. Čak i ako se držimo toga da „uvek može brže”, realne brzine preuzimanja koje smo na velikom uzorku izmerili tek ponegde bile su veće od maksimalnih 3G brzina (42 Mbps). Imajući u vidu da kod nas ne postoje „flat” internet mobilni paketi (prema količini, a ne protoku, najveći su oko 50GB), velike brzine znače brže pražnjenje paketa.
Možemo da zaključimo da za najveći broj korisnika 4G mreža neće mnogo promeniti navike, odnosno da neće osetiti promenu u brzini mobilnog interneta (ako je 3G dobar). Skok sa 2G/EDGE interneta na 3G HSPA (HSPA+) brzine bio je ogromni korak, koji se odvijao skoro deset godina u etapama, kroz brojne modifikacije 3G standarda, i nove modele telefona koji su to podržavali. Za najveći broj ljudi, postojeće brzine su dovoljne za multimediju.

4G troši više interneta nego 3G?
Paradoksalno, da! Veb stranica, fajl ili aplikacija jednako su „teški” na 3G i 4G mreži. Ako pregledač kompresuje stranice, slika može biti manjeg kvaliteta na sporijoj vezi, a originalnog kvaliteta na bržoj vezi. Čak i ako zamislimo da na bržem netu nećemo više surfovati i gledati više video-strima, YouTube aplikacija za prikaz video-sadržaja na mobilnom uređaju detektovaće veću brzinu prenosa i automatski započeti prikaz u višoj rezoluciji, što znači i veću potrošnju. Ukoliko na mobilnom telefonu uključite Wi-Fi hotspot (tethering) i internetu pristupate preko laptopa ili desktopa, i tu će YouTube sajt u pregledaču detektovati brži internet i započeti automatsku reprodukciju u većoj rezoluciji. Imaćete veći protok informacija i biće vam potreban veći paket.
Iako nam se čini da razmenjujemo jednaku količinu podataka, kada je sve brzo mnogo češće se provere Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Daleko više sajtova se poseti i to znatno češće. Ideja „isto koristim” je najveća zabluda u tom kontekstu. U centru Beograda se na svakom koraku nalazi „otvoreni” SBB Uni-Fi hotspot koji je besplatan za sve. Telefon se automatski poveže (pređe sa mobilnog neta na Wi-Fi) i podaci se razmenjuju. Kada dođe kraj besplatnoj Uni-Fi mreži za one koji nisu na SBB ugovoru, prosečan korisnik neće osetiti razliku, nastaviće da koristi samo mobilni net u istim prilikama – i daleko brže ga potrošiti.
Obratite pažnju na Speedtest, popularnu aplikaciju za merenje brzine. Jedan brzinski test na 4G mreži potroši oko 70-80 MB, dok 3G test nosi 40-50 MB.

Preduslovi za korišćenje 4G
•Telefon (modem, tablet) podržava 4G
•USIM u uređaju
•Pokrivenost 4G signalom
•Softver uređaja podržava 4G (Samsung i LG traže firmware ažuriranje)
Uključena 4G usluga na broju kod operatera, trenutno moguće samo za postpejd. (Pretpostavka je da operater ovo radi automatski pri zameni SIM za USIM, ali u inicijalnim fazama puštanja treba vremena da se urede sve procedure).

Veći ekrani, veći apetiti
Očekivano je da na 4G apetiti malo porastu jer bi „jače” korišćenje trebalo da bude brže i lagodnije, na šta najviše utiče primetno manja latencija (brže će se „kliktati”).
Ranije je prosečna veličina ekrane telefona bila manja pa su i apetiti bili skromniji. Aplikacije su bile „lakše” i trošile manje protoka. Danas se na HD ready i Full HD ekranima telefona i tableta očekuje savršeno jasna slika, koja povlači veću potrošnju, a reprodukcija video-sadržaja je glavni generator. Nekada smo preuzimali filmove veličine od oko 700 MB, a sada je normalno preuzimati u višoj rezoluciji (za veće ekrane, TV) i filmove od 3-4 GB, pa i Blu-Ray filmove. Još jedan razlog zašto će „štednja” neta na 4G ipak biti teži zadatak.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera