NA LICU MESTA<>
052015<><>

Start Imagine

Počni da zamišljaš

Fakultet organizacioih nauka, Univerzitet Metropolitan, 18-19. april

Udruženje studenata informatike sa Fakulteta organizacionih nauka ove godine je, zajedno sa Mad Head Games studijom i kompanijom Microsoft Srbija, napravilo sinergiju svog projekta Start Conference i Microsoftovog takmičenja Imagine Cup. O takmičenju ste mogli da pročitate više u najavi u prošlom broju, a mi ćemo preneti utiske sa prvog od dva finalna dana u kojima su se održali finale Imagine Cupa i IT konferencija sa zanimljivim gostima, sa naglaskom na to kako pokrenuti sopstvenu startup firmu.

Između ostalih, na konferenciji je govorila Zoja Kukić iz Start·ita, portala o preduzetništvu i tehnologiji. Bilo je dosta teoretisanja o startapovima, a interesantan savet je da pre pokretanja startapa prethodno prezentujete ideju, a tek onda krenete u njenu realizaciju. Primera radi, Dropbox je pre i jedne linije kôda predstavio video prezentaciju svog rešenja, da se uveri da je ljudima potreban takav softver.

Prvog dana, na konferenciji nije bilo mnogo posetilaca. Moguć razlozi za to su loše vreme, putarski radovi oko Autokomande i održavanje „Beogradskog maratona”. Tako je i poznati freelance gamemaster, pisac, čovek sa dosta ideja, Ranko Trifković kasnio, što je, na radost nekih prisutnih, pomerilo pauzu za ručak četrdeset pet minuta unazad. Ranko je zatim, odeven u kostim kauboja, nekoliko puta pogodio u metu zanimljivom pričom o tome kako se kreatori kompjuterskih igara i dalje smatraju kaubojima, ili indi(jancima) u računarskom svetu, govorio o prevarama zvanim App-storeovi, Kickstarteri, Steam i ostalim mainstream gaming zajednicama koje su loša ideja za plasiranje vaše igre. Iza kulisa je, na naše podsećanje, rekao da je nepravedno nisko ocenio Planescape u vreme njegovog izlaska. Nakon toga, pred goste je izašao Žarko Ptiček, pravnik koji ume da dobro prevede IT sudsku terminologiju na srpski (pravni) jezik. Svojim gromkim glasom objasnio je da je, ako pružate IT usluge ili nameravate da osnujete IT tim, jedino pravno rešenje postati ili preduzetnik ili osnovati DOO. Bilo je reči i o ostalim pravnim zavrzlamama koje vas očekuju u IT industriji.

U Imagine kupu u kategoriji inovacija najvrednije mesto pripalo je ekipi B.L.A.M. Oni su uradili cloud servis u kojem možete sarađivati sa muzičarima širom sveta. Ako ste gitarista, možete okačiti svoj deo kompozicije i čekati da neko drugi doprinese trakom sa snimljenim bubnjevima, vokalima i tako dalje. Bilo je i drugih zanimljivih radova, naravno zasnovanih na Microsoft platformi, a neki su koristili i Kinekt. Pomalo bezdušno deluje važnost komercijalne vrednosti programa u okviru takmičenja, pa je u timovima bilo poželjno imati i nekog ko se razume u ekonomiju i žiriju može da dokaže isplativost aplikacije. U kategoriji igara, pobedu je odneo tim pod nazivom Gang of Four. Možemo reći da ste na ovom događaju mogli da saznate neke korisne informacije, pa preporučujemo da ga posetite sledeće godine, ako ove niste.

Ognjen POPOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Interesantni izumi

 TRŽIŠTE
U trendu: Big Data i Internet of Things

 NA LICU MESTA
RAF Challenge 2015
Start Imagine
Šta mislite o ovom tekstu?
Resonate 2015

 KOMPJUTERI I FILM
Mad Max: Fury Road
Tomorrowland
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Predstavljamo: HintTech

 SITNA CREVCA
Tehnologije panela ekrana (2)

 VREMENSKA MAŠINA
Samanta, OS/2 i LinkedIn

 PRST NA ČELO
Pet godina
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera