NA LICU MESTA<>
052015<><>

Resonate 2015

Tehnologija u kulturi i umetnosti

Beograd, više lokacija, 13–18. april

Poslednjih godina u Beogradu se održava festival „Resonate” koji traje šest dana i obezbeđuje pregled trenutne situacije na poljima muzike, vizuelnih umetnosti i digitalne kulture. „Resonate” je ujedno i platforma za networking, informisanje, deljenje znanja i edukaciju. Gostujući umetnici, predavači i drugi učesnici biraju se tako da predstave poslednju reč moderne i kreativne industrije, a koncept festivala je takav da spaja prvoklasne istaknute umetnike i daje im mogućnost učestvovanja u debati koja gleda unapred i osvrće se na mesto tehnologije u umetnosti i kulturi.

Ove godine mesta dešavanja bila su Kolarac, Kinoteka, Dom omladine i Parobrod. Program je bio podeljen na dva dela – „Conference” i „Live”. „Resonate Live” održan je od 13. do 18. aprila i sastojao se od preko petnaest muzičkih performansa, deset predavanja, pet radionica i panel diskusija. Konferencija je održana od 16. do 18. aprila i obuhvatala je osam radionica, preko dvadeset predavanja, deset razgovora o projektima (Q&A), kao i panel diskusije i projekcije.

Edukativna crta festivala ogleda se u činjenici da je posetiocima bilo ponuđeno učešće na jednodnevnim i trodnevnim radionicama. Jednodnevne radionice su za cilj imale da obezbede pregled određene teme i da učesnike upoznaju sa praktičnim primenama tehnologija, kao i da stvore dobru osnovu za dalje učenje. Ove radionice su bile javne, pa su čak i posetioci koji ne učestvuju direktno mogli da ih slušaju i na taj način se upoznaju sa temom i nešto nauče. Trodnevne radionice ciljale su da obezbede učesnicima dublje razumevanje teme, koja bi se naknadno mogla preneti direktno na polje primene, kako u profesionalnoj praksi tako i u ličnim umetničkim poduhvatima. Ove radionice bile su „privatne”, nisu bile otvorene za javnost i imale su vrlo ograničen broj mesta.

 
Na nas su poseban utisak ostavila predavanja Boba Ostertaga, Dejana Dramičanina, Emike, Adama Magjara, Jakoba Baka i nastup Lost Freta. Boba Ostertaga (bobostertag.com) bismo ukratko mogli da opišemo kao kompozitora, izvođača, istoričara, graditelja instrumenata, novinara, aktivistu i instruktora vožnje kajaka, ali to ipak ne bi bilo dovoljno adekvatno. Na predavanju je govorio o uticaju tehnologije na kreativni proces u stvaranju muzike kroz svoje veliko iskustvo kao korisnika sintisajzera od početka njihovog razvoja do danas, ali i graditelja instrumenata. Neminovno se dotakao i filozofskog pitanja modernog doba „Šta sada zapravo znači živi nastup?”, sa akcentom na sve opširnijoj primeni računara i novih tehnologija na „živim” nastupima, bilo da se radi o bendovima ili izvođačima elektronske muzike. Zanimljivo je da je veliki uticaj i inspiracija za njegova muzička dela bio aktivizam, kome je i dalje izuzetno posvećen. Za kraj je „uživo” izveo svoje delo „Tarde O Temprano” („Pre ili kasnije”) nastalo lupovanjem u doba kada još nije bilo sekvencera (pomoću traka), ali rekreirano modernim tehnologijama (Ableton kao sekvencer, MacBook Air i iPad u ulozi MIDI kontrolera).

DJ, producent i tekstopisac (uglavnom elektronske) muzike Emika (emika.co.uk) iznela je svoja iskustva i pristup koji je imala sa tehnologijama koje su deo njenog nastupa. Na početku karijere je sa sobom nosila dosta „sprava” (elektronskih instrumenata) misleći da je tako „veći” umetnik i pružala veliki otpor uvođenju računara i kontrolera u setap. Takav setap zahtevao je mnogo vremena za povezivanje, a bio je i nešto teži za upravljanje, s obzirom na to da je pored sviranja i pevala. Ne žali taj period i navodi ga kao veliko iskustvo, iako je sada prihvatila pogodnosti modernijeg setapa. Trenutno koristi kombinaciju Ableton softvera, Push MIDI kontrolera istoimenog proizvođača, MacBook Pro laptop i svoj glas kao instrument. Za kraj izlaganja poručila je mladim umetnicima da su oni najbitniji deo setapa, kao i da je jedino bitno da se posvete radu na svojoj umetnosti.

 
Dejan Dramičanin je na festivalu nastupio kao predstavnik firme Bitgear (bitgear.com), sa predavanjem o IT segmentu koji se drastično brzo razvija – Internet of Things. Iako je njegova priča uglavnom bila iz ugla gledanja jednog profesionalca na polju razvoja proizvoda, svojim detaljnim izlaganjem i zanimljivom Q&A sekcijom ljude je na kraju ostavio zamišljenim. Predavanje je pokrilo faze razvoja IoT uređaja, ali i primere. Pored primera redizajna postojećih uređaja koje svakodnevno već koristimo sa ciljem povezivanja na IoT, predstavio je i konkretne primere novih. Od svih primera, projekat koji pomaže farmerima da se rađa više zdrave teladi pomoću jednog jednostavnog i dobro osmišljenog IoT uređaja potpuno je ostavio bez teksta kompletnu publiku.

Adam Magjar pričao nam je o svojim naporima da na inovativni način snimi isečke života. Kada mu klasična fotografija koja beleži jedan trenutak u vremenu i prostoru više nije bila dovoljna, počeo je da modifikuje i menja namenu postojećih, ali i pravi nove uređaje. Sve to „samo” da bi snimao ono što oko ne može da vidi, tj. one trenutke koje mi ljudi ignorišemo u svakodnevnom životu. Koristio je prilagođene industrijske mašine za snimanje, kao i kombinaciju foto-aparata i skenera. Rezultati su zapanjujući, a možete ih pogledati na magyaradam.com.

 
Jakob Bak i njegov kolega Denis P. Paul opisali su svoju kreativnu radionicu. U uvodnom izlaganju izneli su razvojni proces nekoliko svojih mikrosintisajzera, uz pomoć kojih su radili razne zvučne instalacije, od kojih čak dve na prethodnim izdanjima ovog festivala. Ovog puta zvučna instalacija sastojala se od spregnutih sintisajzera (MIDI/LAN) povezanih na zvučnike i montiranih na stubiće koji su poređani u krug. Na mikrosintisajzerima nalazili su se senzori pokreta, tako da su se nivo i frekvencija zvuka menjali kada je neko bio u krugu i pomerao se, a s obzirom na to da su spregnuti, instalacija je bila prilično „živa”.

Performans Dejana Ilića (Lost Fret) bio nam je izuzetno zanimljiv zato što kombinuje klasično sa modernim. U toku nastupa koristio je semplove i lupove koje stvarao uz pomoć električne gitare, koje je onda risemplovao i lupovao improvizovano sa ciljem da stvori fluidnu muziku, nezavisnu od očekivanja i svrstavanja u žanrove, a u kojoj se može uživati.

Petar LONČAREVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Interesantni izumi

 TRŽIŠTE
U trendu: Big Data i Internet of Things

 NA LICU MESTA
RAF Challenge 2015
Start Imagine
Resonate 2015
Šta mislite o ovom tekstu?

 KOMPJUTERI I FILM
Mad Max: Fury Road
Tomorrowland
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Predstavljamo: HintTech

 SITNA CREVCA
Tehnologije panela ekrana (2)

 VREMENSKA MAŠINA
Samanta, OS/2 i LinkedIn

 PRST NA ČELO
Pet godina
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera