PRST NA ČELO<>
052015<><>

Pet godina

U farmericama i crnoj rolci, kao po običaju, Džobs je svetu prikazao prvi u nizu tablet uređaja, nazvan iPad, i kroz osmeh probudio neman inovacija u svetu aplikacija.

Svetla u sali još uvek su bila polu-upaljena kada je ušao da oseti atmosferu. Miris sveže postavljene scene, još nevin od malobrojnih koraka koji su njome hodili, svojom blagošću pozivao je na akciju. Stiv je duboko udahnuo i pogledao gledalište. Dugo je posmatrao plavo svetalce u poslednjem redu. Bila je to kontrolna tačka. Producenti su mu napomenuli da kada nije siguran u šta da gleda za vreme prezentacije, da potraži plavo svetlo i zagleda se u njega. Tu će kamere biti postavljene tako da gotovo savršeno mogu da uhvate svaki titraj na njegovom licu. Tri godine ranije, Stiv je priredio jednu od svojih istorijskih prezentacija. Svetu je predstavljen uređaj po imenu iPhone i započela je tehnološka revolucija kojoj u savremenoj istoriji premca nema. Apple je u 2009. godini prodao gotovo 25 miliona iPhone uređaja i taj talas samopouzdanja nosio je Stiva do još jedne scene i još jednog uređaja koji će promeniti svet. Ovoga puta, radilo se o „stvarčici” koja će popuniti (navodno) upražnjeno mesto između pametnog telefona i laptopa. U farmericama i crnoj rolci, kao po običaju, Džobs je svetu prikazao prvi u nizu tabličnih uređaja, nazvan iPad, i kroz osmeh probudio neman inovacija u svetu aplikacija.

Pet godina kasnije rezultati Džobsove vizije stoje, teget plavom bojom ispisani u grafikonima i tabelama velikih svetskih agencija. Često citiran i nadasve cenjen kao inspirišući direktor jedne od najmoćnijih tehnoloških kompanija u svetu, Džobs je u danima nakon prezentacije prvog iPada pričao o famoznoj „Post-PC” eri, u kojoj će pametni telefoni i tablet uređaji doslovce zameniti svet personalnih računara. Držeći prvi tablet (prvi u smislu današnje vizije ovih uređaja – prim. aut.), Džobs je najavljivao smrt uređaja koji je zajedno sa Microsoftom doneo na svet. Ima nešto tako tužno u posmatranju ljudi koje svoju tehnološku decu, u godinama i ne baš zavidnoj formi, uspavljuju mlađom, elegantnijom i seksipilnijom verzijom kojoj, budimo iskreni, često fale šarm i po koja „stara fora” na koju smo svi redom padali. Iako u telo ostarelog personalnog računara hitac nije uputio samo Džobs, metak iz cevi jednog od očeva najvoljenijeg uređaja naših generacija bio je najbolniji. No, naš heroj iz sveta bitova i bajtova ne pada tako lako. Džobsov metak bio je strašan, ali smrtnu ranu napravio nije.

Pet godina kasnije, tablet računari su sastavni deo sveta računarstva. Nisu retki kao pre nekoliko godina, raznovrsniji su nego ikad, ali njihova prodaja ne uzbuđuje gotovo nikoga, čak ni gospodu iz Applea. Do danas je prodato oko 250 miliona iPad uređaja u nekoliko verzija i veličina ekrana, a godišnje se proda isto toliko uređaja, svih proizvođača, ukupno. Projekcije tvrde da je vrhunac prodaje tableta nešto oko 280 miliona. Podsećanja radi, personalni računari su, uprkos svojoj mnogo većoj masi i, razume se, ograničenoj mobilnosti, imali preko 350 miliona prodatih jedinica godišnje. Tablični računari su, prema Džobsovoj pretpostavci, zaista zauzeli deo između pametnih telefona sa ekranima dijagonale do 5 inča i laptopova preko 14 inča. Oni jesu uređaji sa zavidnim kvalitetom ekrana, više nego prosečnim karakteristikama u domenu procesorske snage i količine operativne i smeštajne memorije i korisničkim ugođajem na izuzetnom nivou u delu aktivnosti koje obavljamo u toku dana. No, uprkos svom seksipilu i činjenici da ćemo pre pogledati detalje o filmu na IMDb-u putem aplikacije na tabletu nego preko sajta na nekom laptopu ili (ne dajte, Nebesa) desktop računaru, tablet je bio i ostao uređaj za povremeno uživanje.

Možda je sve to problem generacije. Možda smo mi, rođeni u eri fizičke tastature, „kanti” i monitora koje ne volimo da pomeramo „navijeni” na drugačiji način. Biće da su naše navike ponovo presudile elegantnim tablicama. Bilo kako bilo, iskreno govoreći, ne mogu zamisliti ozbiljniji rad na tablet računaru, iako posedujem jedan već godinama. U međuvremenu sam kupio i fizičku tastaturu – case, gomilu dodatnih uređaja, neke od svojih najbližih navikao na upotrebu blještave tablice, ali, evo javno priznajem, svako pravo digitalno zadovoljstvo, kako u domenu kucanja teksta, a posebno u domenu posla i redovnih aktivnosti, uključujući prezentaciju, poveravam PC-ju. Priznaću i da sam elektronske knjige počeo da čitam na novom, manjem i svrsishodnijem uređaju kompanije Amazon i time alumunijumsko kućište tabličnog prijatelja zapostavio u još jednom domenu. Ono što nikada neću priznati, bar ne uživo, jeste da me tableti i dalje uzbuđuju, ali čitava fascinacija traje kratko i posle se tog susreta slabo sećam. Proklet je život nas koji volimo trip koji traje!

Momir ĐEKIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Interesantni izumi

 TRŽIŠTE
U trendu: Big Data i Internet of Things

 NA LICU MESTA
RAF Challenge 2015
Start Imagine
Resonate 2015

 KOMPJUTERI I FILM
Mad Max: Fury Road
Tomorrowland
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Predstavljamo: HintTech

 SITNA CREVCA
Tehnologije panela ekrana (2)

 VREMENSKA MAŠINA
Samanta, OS/2 i LinkedIn

 PRST NA ČELO
Pet godina
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera