PHONE ZONE<>
052015<><>

LG G Flex 2

Pun gas u krivini

Na korejskom frontu ništa novo. Otvoreno prvenstvo u krivljenju mobilnih telefona odvija se po šablonu s kraja 2013. godine, kada su Samsung i LG predstavili svoje vizije telefona sa zakrivljenim ekranima (Galaxy Round, odnosno G Flex). Prvu rundu dobio je LG (niža cena, lepši dizajn, bolja ergonomija, vrhunska autonomija) ali komšijama nije dugo trebalo da uzvrate i preuzmu pobednički barjak kojim sada ponosno mašu konkurentima ispred nosa. LG se tako, po ko zna koji put u svojoj istoriji, našao u poziciji da juri sopstveni rep i brani čast napadajući iz svih raspoloživih oruđa.

Druga generacija G Flex smartfona je unapređena u svakom pogledu. Uz upečatljiv dizajn i besprekornu završnu obradu s flamenko crvenim kućištem koje neće proći nezapaženo ni na izboru za mis mokre majice, novi Flex koristi sve fensi inovacije oko kojih su se inženjeri znojili prethodnih godina: zakrivljeni ekran, samoreparirajuće kućište, lasersko fokusiranje kamere itd. Visoko rafiniran, smisleno uobličen i po svim parametrima kohezivan uređaj opremljen je i modernom „gvožđurijom”, tako da potpuno spreman izlazi na crtu moćnoj konkurenciji.

G Flex 2 je kompaktniji od svog prethodnika, ali je ipak opremljen velikim 5,5-inčnim ekranom kojim je, blagodareći zakrivljenom profilu, daleko lakše manipulisati jednom rukom nego onim u modelu G3. Kućište od polikarbonatne plastike lepo je iskrojeno, čvrsto sklopljeno i deluje veoma otporno – pozadina je u tom smislu naročito zanimljiva, jer joj naročiti polimer s „memorijskim” efektom omogućuje da automatski reparira sitna oštećenja (npr. plitke ogrebotine od oštrih predmeta iz torbice, rupice nastale posle pada na neravnu površinu, „potpise” redakcijskog mačora koji je na neoprezno odloženom telefonu lečio nagomilane februarske frustracije); reparacija traje kraće nego kod originalnog Flexa, pa oštećenja nestaju ili bivaju ublažena već za nekoliko sekundi. Iako glatka, površina zadnje strane kućišta ne proklizava u ruci, što uz idealnu zakrivljenost obezbeđuje odličan grip. Kao i kod drugih modela G serije, tasteri za regulaciju jačine zvuka i uključivanje ekrana nalaze se na zadnjoj strani, gde se nalazi i otvor sočiva 13-megapikselne kamere sa laserskim autofokusom i dvotonskim LED blicem. Nešto niže je i odličan eksterni zvučnik, a na vrhu je i IC lampica koja obezbeđuje funkcionalnost univerzalnog daljinskog upravljača.

Jedan od najvećih nedostataka originalnog G Flexa bio je njegov 6-inčni ekran sa relativno niskom rezolucijom (720p). Novi model donosi pola inča manji P-OLED ekran sa punom HD 1080p rezolucijom, koja obezbeđuje odličnih 403 ppi na PenTile matrici. OLED tehnologija omogućuje vrhunske uglove vidljivosti, kao i besprekoran prikaz crne, uz pomalo prenaglašene boje. Vidljivost na suncu je vrlo dobra, a problem može predstavljati prejako osvetljenje, koje će u mračnoj sobi dodatno naprezati oči. Vredna pomena je i Gorilla Glass 3D zaštita prilagođena zakrivljenim ekranima, čija efikasnost nije nimalo umanjena u odnosu na ravnu varijantu. Utisak koji zakrivljeni ekran ostavlja je u celini pozitivan, jer iako ne utiče bitno na doživljaj (recimo tokom gledanja filmova), neke radnje – kao što je unos teksta – čini lakšim u izvesnoj meri.

Softverske intervencije sadržane u LG-jevom korisničkom okruženju su potpuno smislene, tako da uz funkcionalnu statusnu traku postoji i opcija za prilagođavanje visine tastature, kao i rasporeda tastera koji najviše odgovara vašim navikama (modifikacijama se mogu obuhvatiti i senzorski upravljački tasteri u dnu ekrana). Tu je i više nego korisna dual window opcija za prikazivanje na podeljenom ekranu aplikacija u multitaskingu, no ona je i ovde, kao i kod Samsungovih modela s ovom opcijom, limitirana na neke osnovne aplikacije. Ukupnim performansama uglavnom smo zadovoljni, ali su nas štrecala povremena usporenja čiji je uzrok, po svemu sudeći, zakopan negde u operativnom sistemu.

Hardver u svakom slučaju ne treba kriviti za usporenja: Flex 2 je opremljen trenutno najjačim Qualcommovim procesorom, Snapdragonom 810 sa dva seta od po četiri jezgra (sporiji Cortex A53 rade na taktu od 1,5 GHz, a brži Cortex A57 na 2 GHz). Kad su u pitanju radna i interna memorija, situacija je ista kao kod modela G3 jer postoje dve verzije – jača sa "diskom" od 32 GB i 3 GB radne memorije i slabija sa 16 GB interne i 2 GB radne memorije. Ako vam ovo nije dovoljno, tu je microSD slot koji prima kartice do 128 GB. Za udobno igranje, pored moćnog procesora, pobrinuće se i odličan „grafičar” Adreno 430. U svakodnevnom radu ne uočava se nikakav napredak u odnosu na modele zasnovane na Snapdragon 805 platformi – štaviše, čini se da novi procesor teže izlazi na kraj sa zahtevnijim igrama i aplikacijama. To najbolje ilustruje direktno poređenje s Galaxy Noteom 4, koji ostvaruje bolji skor na Antutu testu, a i golim okom se stiče utisak da se igre na Noteu pokreću brže i odvijaju lakše, bez „gutanja” frejmova. Razlog za paradoksalni pad performansi možda leži u pregrevanju procesora (na šta je Samsung ukazivao ranije), koje automatski dovodi do sniženja radnog takta. I u ovom slučaju verovatno se radi o softverskoj neusklađenosti s novom Snapdragon platformom, koja bi trebalo da bude rešena u narednim Android iteracijama.

Na fotografskom planu, G Flex 2 nije ozbiljnije unapređen. Kao i kod modela G3, LG je integrisao kameru s optički stabilizovanim senzorom rezolucije 13 Mpx (Sony IMX 214), koji pruža odlične performanse, ali i ostavlja dovoljno prostora za unapređenja koja se očekuju u predstojećem modelu G4 (od koga LG mnogo očekuje i svakako ne želi da ga ugrozi). Laserski autofokus, koji nas je lane oduševio svojom preciznošću i brzinom, zadržao je izvorne karakteristike i u kombinaciji sa klasičnim faznim autofokusom radi za čistu peticu. Visoke ocene zaslužuje i kvalitet video snimaka, čak i u 4K rezoluciji.

Autonomija je očekivano prosečna – uz laku zadršku moguće je izgurati čitav dan s jednim „rezervoarom”, ali u rukama zahtevnijeg korisnika potreba za punjačem javiće se ranije. Lošija autonomija u odnosu na prvi Flex, koji je na tom planu bio svojevrsni šampion, očekivana je zbog manjeg kapaciteta baterije (za čitavih 500 mAh) i veće gustine ekrana.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Sony Xperia E4
LG Spirit H440n
LG G Flex 2
Šta mislite o ovom tekstu?
HTC One M9
Lenovo S90 Sisley (Dual SIM)
EveryCircuit
Lumosity
FiiNote
Hibernation Manager
Sounds: The Pronunciation App
Flush – Public Toilet Finder
Cram – Reduce Pictures
Slack
OneContact
Tiny Call Confirm Plus

Ukratko
1. Oko ivice stakla koje štiti ekran, kao i na spoju sa zadnjim poklopcem, proteže se hromirana lajsna koja telefonu daje posebnu notu elegancije.
2. P-OLED ekran je kvalitetan koliko i ekrani koje Samsung ugrađuje u svoje top modele. Slovo P označava plastiku koja se u ovom slučaju koristi umesto stakla.
3. Kamera rezolucije 13 Mpx ima identične karakteristike kao ona u modelu G3, tako da ćemo za prava unapređenja morati da sačekamo G4.
4. Za razliku od prvog Flexa, novi model nudi tek prosečnu autonomiju, zbog manje baterije (3000 spram 3500 mAh) i veće rezolucije ekrana.

Operativni sistem:
Android v5.0.1
Dimenzije:
149,1 x 75,3 x 7,1 – 9,4 mm / 152 g
Ostalo:
Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 čipset (Quad-core 1,5 GHz Cortex-A53 CPU & Quad-core 2 GHz Cortex-A57 CPU + Adreno 430 GPU), 5,5” Super P-OLED (1080 x 1920, 403 ppi) 2/3 GB RAM, 16/32 GB interne memorije, microSD, Bluetooth v4.1 A2DP LE apt-X, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/Direct/DLNA/hotspot, NFC, IC, GSM/HSPA/LTE, microUSB, 13 Mpx 4K / 2,1 Mpx 1080p, microSIM, Li-Ion baterija 3000 mAh
Proizvođač:
LG
Kontakt:
Telenor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera