TEST DRIVE<>
052015<><>

ASRock Fatal1ty 990FX Killer

Fatalna privlačnost

Poslednjih godina, Intelove platforme preovlađuju u svetu igračkih konfiguracija. Razlog tome uglavnom su bolje performanse Intelovih procesora kada se uporede modeli sa istim brojem jezgara. Ipak, procesori iz AMD tabora svakako imaju šta da ponude na ovom polju, naročito kada im se obezbedi dobra osnova poput ove koju vam predstavljamo.

Fatal1ty linija proizvoda obuhvata raznovrstan hardver namenjen gejmerskoj populaciji, a naziv je dobila po nadimku Džonatana Vendela, višestrukog svetskog šampiona FPS igara. Sam prefiks nedvosmisleno ukazuje na to kome je novi model ASRockove ploče namenjen. Desetofazna naponska sekcija sastavljena je od vrlo kvalitetnih komponenata koje podrazumevaju aluminijumske kondenzatore. Za njeno, ali i hlađenje čipseta zaduženi su stilizovani aluminijumski hladnjaci. Njihova površina većim delom je ravna, što ne utiče baš pozitivno na funkciju koju obavljaju. Sve hlađene komponente se tokom rada prilično zagrevaju, mada to nije ograničavalo njihove mogućnosti, niti na bilo koji način ometalo pravilno funkcionisanje ploče.

Okolina procesorskog podnožja upadljivo je prazna, čime je garantovana nesmetana instalacija i najmasivnijih rashladnih sistema. Četiri memorijska slota sposobna su za prihvat čak 64 gigabajta DDR3 memorije u dvokanalnom režimu rada, što je prava retkost među mejnstrim modelima desktop konfiguracija. PCI-E slotovi raspoređeni su tako da je omogućena upotreba tri grafičke kartice ukoliko se koristi Crossfire, odnosno dve u slučaju SLI rešenja. Ipak, samo prva dva slota mogu da prihvate kartice koje zauzimaju više od dva slota, a pri tom jedini imaju svih 16 PCI-E linija. Nažalost, svi slotovi podržavaju samo PCI-E 2.0 standard koji je dovoljan za trenutne potrebe, ali u budućnosti potencijalno može ograničiti performanse jačih modela grafičkih kartica. Treći slot pune dužine podržava tek x4 režim rada, tako da je i danas maltene neupotrebljiv za višestruke grafičke sisteme. Preostala dva PCI-E slota izvedena su putem x1 fizičkog konektora, s tim što će samo prvi moći da se koristi u slučaju da sistem raspolaže sa dve grafičke karte. Odabir i raspored slotova baš i nije idealan, ali ako uzmemo u obzir to kome je ova ploča namenjena možemo reći da nije ni loš.

Interni konektori omogućavaju povezivanje pet SATA, kao i jednog M.2 uređaja čiji se slot nalazi između prvog i drugog PCI-E slota. Četiri SATA konektora izvedena su pod uglom od 90 stepeni, dok je poslednji ostao uskraćen za taj praktičan detalj i pomalo ruži veoma dobar estetski utisak koji ova ploča odaje. Od ostalih konektora našlo se mesta za povezivanje dodatna četiri USB 2.0 i dva USB 3.0 porta. Kuriozitet predstavlja USB 3.0 port koji je zalemljen na samoj ploči, tik ispod memorijskih slotova. Njegova upotrebna vrednost prilično je ograničena, ali u nekim situacijama je od neprocenjive vrednosti. Vlasnici raznih modela čitača memorijskih kartica i/ili kontrolera ventilatora sa grafičkim ekranima znaće da cene ovu nesvakidašnju opciju. Ploča podržava i stari IR, tj. infracrveni port, kao i prastari RS-232, poznatiji pod nazivom serijski port. Opcije za povezivanje ventilatora nisu jača strana ovog modela, jer od ukupno šest konektora samo dva podržavaju PWM standard, dok su ostali izvedeni putem starih 3-pinskih konektora. Molex konektor koji je neophodno upotrebiti kada se koriste dve grafičke kartice smešten je na donjoj ivici ploče i postavljen pod uglom od 90 stepeni, što je zaista odlično rešenje, naročito kod kućišta kod kojih je napajanje smešteno u donjem delu, a što je najčešći slučaj kod gejmerskih konfiguracija.

Audio sekciju čini Realtekov ALC1150 čip podržan posebnim elektromagnetno oklopljenim pojačalom za slušalice i optičkim izlazom. Namenski audio kondenzatori i razdvajanje kanala po različitim slojevima štampane ploče su izostali, što u kombinaciji sa prosečnim Realtekovim rešenjem baš i neće oduševiti igrače koji mnogo polažu na kvalitet zvuka. S druge strane, Atheros Killer E2200 mrežni kontroler koji raspolaže elektromagnetnim oklopom i koji je našao mesto u samom nazivu ploče svakako je detalj koji će igrači umeti da cene.

BIOS je izveden u modernom grafičkom stilu i vizuelno se uklapa sa crno-crvenim profilom ploče. Ništa od opcija ne nedostaje, a interfejs funkcioniše bolje nego kod nekih mnogo skupljih modela. Sam EEPROM čip u kome je upisan BIOS nije direktno zalemljen na ploču, već ga je u slučaju potrebe moguće ukloniti i reprogramirati ili zameniti novim čipom. Time ploča nadomešćuje nedostatak dodatnog BIOS čipa.

Na funkcionisanje ploče nemamo nikakvih primedbi. Sve radi onako kako je i zamišljeno. Testove smo obavili uz pomoć AMD FX-8300 procesora, koji je najjeftiniji osmojezgarni procesor na našem tržištu. Jeftiniji je čak i od same ploče koja košta oko 150 evra. Overklok ne predstavlja nikakav problem i nakon podešavanja svih relevantnih parametara, proradio je na četiri gigaherca, a vrednosti napona i temperatura obećavali su još prostora za viši takt.

Kada u obzir uzmemo sve aspekte, konfiguracija zasnovana na ovoj ploči cenovno je znatno prihvatljivija od ozbiljnijih Intelovih rešenja i pri tom nudi sasvim pristojne performanse. Igračima je ionako najbitnija grafička karta, a ako se odluče za platformu ovog tipa svakako će im ostati više novca koji će u nju moći da ulože.

Vladimir TRAJKOVIĆ

AIDA64 Memory benchmark
Read [MB/s]25611
Write [MB/s]16497
Copy [MB/s]13615
MaxxMEM 1.99
Copy [MB/s]13350
Read [MB/s]10977
Write [MB/s]7100
Sandra 2014
Memory bandwidth [MB/s]21658
Floating point [GFLOPS]59.1
Multimedia performance [Mpix/s]131
AES256 Encryption/decryption [GB/s]5.73
Asus RealBench 2.2
Image editing [rezultat - sekundi]65264 / 132
H.264 Video encoding [rezultat - sekundi]63554 / 189
Heavy multitasking [rezultat - sekundi]58270 / 168
Maxon Cinebench
R11.5 CPU Multi x64 [rezultat]5.65
R15 CPU Multi x64 [rezultat]525
 
AMD A8-7650K i Asus A68HM Plus
Sapphire Vapor-X R9 290X 8 GB
ASRock Fatal1ty 990FX Killer
Šta mislite o ovom tekstu?
Gigabyte Z97X-UD3H-BK Black Edition
Acer Predator XG270HU i AMD FreeSync
Samsung Portable SSD T1
BenQ VW2430
QNAP TurboNAS TS-231
Corsair Graphite 380T i Carbide Air 240
Canon Ixus 165/170
Nikon D750
HP Elite x2 1011 G1
LG PW700
Lenovo IdeaPad Z50-75
HTC RE

Čipset i podnožje:
AMD 990FX + AMD SB950, AM3+
Memorija:
DDR3, 4 slota, maksimalno 64 GB
Napajanje i naponska sekcija:
1 x 24-pin ATX, 1 x 8-pin EPS 12V, 1 x PEG molex, 10-fazna naponska sekcija (8+2)
Slotovi za proširenje:
2 x PCI-E 2.0 x16, 1 x PCI-E 2.0 x4, 2 x PCI-E 2.0 x1, 1 x M.2 PCIe (10 Gb/s), 5 x SATA 3 (6 Gb/s)
USB:
4 x USB 3.0 na zadnjem panelu + 2 opciona na internom konektoru + 1 USB 3.0 port na unutrašnjem delu ploče, 6 x USB 2.0 na zadnjem panelu + 4 opciona na internom konektoru
Mreža:
Qualcomm Atheros Killer E2200
Zvuk:
Realtek ALC1150, podrška za 7.1, optički izlaz, namensko NE5532 pojačalo za slušalice
Hlađenje:
pasivno hlađena naponska sekcija i čipset, 2 x PWM + 4 3-pinska konektora za ventilatore
Ostalo:
izmenjiv BIOS čip, aluminijumski kondenzatori, interni konektori za opcione RS-232 (serijski) i infracrveni (IR) port
Dimenzije:
Full ATX
Proizvođač:
ASRock
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera