TEST DRIVE<>
052015<><>

Lenovo IdeaPad Z50-75

Crni osvetnik

Dočekali smo i prvi laptop sa novim AMD-ovim procesorom FX-7500. Lenovo je još jednom bio među najbržima u ponudi i do nas je stigao model IdeaPad Z50-75. Novi procesor se udobno smestio uz 8 GB DDR3, Seagateov hibridni SSHD disk od „skoro” 1000 GB magnetnog prostora i 8 GB NAND fleš memorije.

Sa kodnim imenom „Kaveri”, FX-7500 je prvi mobilni APU koji stiže sa novom HSA (Heterogeneous System Architecture) tehnologijom. Reč je o novom načinu „deljenja posla” između CPU i GPU jezgara koji bi trebalo da donese osetne boljitke u performansama. HSA omogućava komunikaciju između ovih jezgara, deljenje memorije/podataka i inteligentno preuzimanje posla, tako da svako radi ono u čemu je najbolji. AMD se time udaljio od CPU-centrične arhitekture i po rangu i ulozi izjednačio CPU i GPU jezgro. Pošto su uloge jezgara sada promenjene, AMD im je nadenuo i novo zajedničko ime compute cores, ili na srpskom: „računska jezgra”. Tako FX-7500 ima četiri CPU x86 Steamroller jezgra i šest GPU jezgara, što čini ukupno 10 računskih jezgara. Teorijski, ova tehnologija bi trebalo da donese ubrzanja koja su obećavali CUDA i OpenCL, ali zbog komplikovanijeg razvoja softvera, prednosti GPU jezgara smo do sada mogli da iskoristimo uglavnom sporadično u užem opsegu zadataka. Razvoj HSA „kompatibilnog” softvera bi trebalo da bude mnogo jednostavniji za programere, pa AMD računa da će to značajnije uticati na prihvatanje ove tehnologije.

I dok su prvi koraci ka širem prihvatanju napravljeni i u Linux svetu sa kernelom 3.19, ostaje činjenica da će bar za sada HSA raditi samo na AMD-ovim procesorima. Prvi testovi sa rekompajliranim Mandelbrot generatorom pokazuju fantastična ubrzanja, a kôd je i dalje čitljiv, dok se jedini „porez” plaća kroz ograničene tipove podataka sa kojima se radi. Programer je oslobođen detaljnog planiranja i kopiranja podataka iz/u GPU memoriju, a eliminiše se i višak komunikacije između CPU i GPU jezgara. Naravno, Mandelbrot generator je vrlo zgodan primer za demonstraciju prednosti GPU jezgara i ukupni dobitak na performansama u svakodnevnom radu verovatno neće biti toliki (i preko 15 puta brže).

Drugi značajan novitet koji nam donosi Kaveri ima veze sa sâmim GPU jezgrima koja imaju Mentle podršku. Mentle je AMD-ova tehnologija za direktni pristup grafičkom hardveru koja u izvesnim situacijama daje duplo bolje performanse u odnosu na DirectX. Na žalost, Mentle još uvek nije široko prihvaćen, a proizvođači video igara još uvek procenjuju da li će ukupne prednosti ove tehnologije biti vredne produžetka projekata u proseku za dve do tri nedelje koliko je potrebno za implementaciju Mentlea. Situacija se na ovom polju može znatno promeniti ukoliko AMD i Valve uspeju da iznesu Mentle na Steambox, tj. SteamOS mašine kako je ranije najavljivano. Prednost DirectX tehnologije ostaje široka rasprostranjenost, a činjenica da većina razvojnih timova već produžava svoje projekte zbog OpenGL verzija igara ne ide na ruku Mentleu, jer AMD ne sme da odustane od podrške ni za jednu od dve domininatne tehnologije.

Pitanje „Da li sa ovom generacijom procesora AMD konačno hvata priključak sa Intelom?” nije izgubilo na značaju, ali je odgovor sve teže dati. Razlog za to je sve veće udaljavanje Intelovih i AMD-ovih arhitektura. Procesori su i dalje kompatibilni, i možemo ih porediti na istim zadacima, ali su performanse sa različitim tipovima zadataka raznolike i pitanje izbora procesora postaje sve ličniji čin, jer zavisi od tipa zadataka koje korisnik obavlja, pa je generalni savet sve teže dati. U principu i dalje važi da, ukoliko ste ograničeni na integrisanu grafiku, AMD nudi znatno više od Intelovih integrisanih rešenja. Ukoliko pak imate potrebu za ozbiljnijim čisto procesorskim performansama, Intel će verovatno i dalje biti bolji izbor. Izbor se dodatno komplikuje i cenama, kao i pokrivenošću određenog segmenta tržišta kome pojedinačni korisnik gravitira, a ukoliko ozbiljnije zaživi paralelizacija koju predlaže AMD sa HSA tehnologijom, izbor će biti komplikovan i za one koji veoma pomno prate promene na hardverskom tržištu. Kako to obično biva, AMD u marketinškim materijalima vrlo smelo tvrdi da se FX-7500 u nekim testovima može meriti sa pojedinim modelima Core i7 procesora. I dok strogo tehnički gledano za navedene testove to jeste tačno, u opštim integer testovima (bez grafike), poređenje je mnogo primerenije sa mobilnim Core i5 procesorima. FX-7500 disipira nešto više toplote od Haswell procesora (19 W, prema 15 W), ali nudi vrlo ozbiljne performanse koje nikako ne treba potcenjivati.

Na žalost, novi Z50-75 sa svojom 4-ćelijskom baterijom nije uspeo da demonstrira prednosti niske potrošnje novog procesora, jer je na našem standardnom testu postigao vrlo prosečnih dva i po sata pod punim opterećenjem. Ovo vreme će svakako biti duže (i do šest časova) sa opreznijim podešavanjima potrošnje i nižim opterećenjem, ali dužina autonomije svakako neće biti nešto zbog čega će korisnici želeti baš ovaj model laptopa.

Grafičke performanse pomenutog integrisanog R7 akceleratora koji je od sistema „odlomio” 1 GB RAM-a za svoje potrebe, u kombinaciji sa diskretnim Radeon R7 M260DX koji već ima sopstvenih 2 GB, daju vrlo pristojne rezultate. Z50-75 svakako nije igrački laptop, ali će bez problema poterati i novije igre u nižim rezolucijama i nižim podešavanjima za kvalitet slike. Praktično ne postoji multimedijalna primena kojoj ovaj laptop nije dorastao.

Reflektujući LED ekran od 15,6 inča i punom HD rezolucijom ne može se pohvaliti posebno impresivnim uglovima vidljivosti, ali je osvetljenje dosta ujednačeno i duži rad ispred ovog ekrana ne predstavlja napor za oči, što je posebno bitno ukoliko ćete laptop koristiti na poslu. Integrisani zvučnici (2 x 1,5 W) sa Digital Dolby Plus Home Theatre sistemom prijatno su iznenađenje jer, iako nisu izrazito snažni, proizvode fino definisan zvuk sa prijatnim opsegom frekvencija. Na žalost, finija podešavanja za boju zvuka nisu dostupna, ali se mogu isključiti svi efekti (nisu pobrojani), kao i sam Dolby Plus.

U svakodnevnom radu, Z50-75 ponaša se vrlo okretno, mada je Seagate disk, iako je hibridni, u većini slučajeva „usko grlo”. Po specifikacijama, ovaj disk bi trebalo da bude odličan partner novoj platformi na Windowsu, ali izmerene performanse to prosto ne potvrđuju, baš kao i subjektivni osećaj u interakciji sa fajl-sistemom.

Dizajn ovog laptopa je skoro monotono klasičan, sa izuzetkom predivne crne boje čiju dominaciju kvare samo nalepnice pored tačpeda. Accutype tastatura chiclet tipa ima odličan taktilni odziv pri kucanju i omogućava udobno i iznenađujuće brzo kucanje. Tasteri su blago zaobljeni, standardne su veličine i klasično raspoređeni sa latiničnim kodnim rasporedom, a mesta se našlo i za malo suženu numeričku tastaturu. Tačped je funkcionalan ali ne nudi ništa više od toga. Položaj tačpeda je takav da najmanje smeta pri kucanju, mada ga je za uzvrat nešto neudobnije koristiti desnom rukom. Funkcijski tasteri su prebačeni na „multimedijalne” funkcije, dok se klasični F-tasteri dobijaju uz ’Fn’ taster, što je sve češći izbor proizvođača. Funkcije na F-tasterima obuhvataju isključenje/uključenje tačpeda, kontrolu zvuka, kontrolu osvetljenja, prelazak iz/u flight mod, task switcher itd.

Na našem tržištu, ovaj laptop se može kupiti za manje od 70.000 dinara, što je razumna cena imajući u vidu performanse koje nudi. Uz to, zamenom SSHD-a sa nekim pristupačnim SSD-om, dobre performanse se mogu i prilično poboljšati, sa relativno malim ulaganjem. Primerak na našem testu došao je sa 64-bitnim Windowsom 8.1 Pro, što se čini dobrim izborom za poslovnu primenu. Kao i uvek, konačan izbor je vaš.

Stevan JOSIMOVIĆ

3DMark
Ice Storm25575
Cloud Gate3023
Fire Strike1176
PCMark 8
Home2419
Creative1913
Work3256
Cinebench r15
OpenGL [fps]27.15
CPU [pts]177
CPU (samo jedno jezgro) [pts]67
MP Ratio [x]2.65
Fritz Chess Benchmark
Relativna brzina9.03
Knodes/s4333
CrystalDiskMark
Sequential read / write [MB/s]118.1 / 121.2
4K read / write [MB/s]0.946 / 4.814
Trajanje baterije
Maks. osvetljenje, prosečno opterećenje2:31:00
 
AMD A8-7650K i Asus A68HM Plus
Sapphire Vapor-X R9 290X 8 GB
ASRock Fatal1ty 990FX Killer
Gigabyte Z97X-UD3H-BK Black Edition
Acer Predator XG270HU i AMD FreeSync
Samsung Portable SSD T1
BenQ VW2430
QNAP TurboNAS TS-231
Corsair Graphite 380T i Carbide Air 240
Canon Ixus 165/170
Nikon D750
HP Elite x2 1011 G1
LG PW700
Lenovo IdeaPad Z50-75
Šta mislite o ovom tekstu?
HTC RE

Procesor:
AMD FX-7500 (10 računskih jezgara, 4 CPU + 6 GPU) na 2,1 GHz
Memorija:
8 GB DDR3-1600 SDRAM
Hard disk:
SSHD Seagate 1 TB 5400 rpm + 8 GB NAND flash
Grafika:
integrisana R7 + AMD Radeon R7 M260DX 2GB
Ekran:
15,6”, 1920 x 1080 px, LED
Optički disk:
DVD-RW
Zvuk:
zvučnici 2 x 1,5W sa Dolby Home Theatre, digital array mikrofon
Web kamera:
720P HD webcam
Mreže:
Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, Ethernet
Priključci:
3,5 mm za slušalice, HDMI, VGA, 3 x USB 3.0, 2-in-1 SD/MMC čitač kartica
Baterija:
Lithium-Ion polimer, 4-ćelijska, 41,66 Wh
Dimenzije i masa:
384 x 265 x 25 mm, 2,5 kg
Operativni sistem:
Windows 8.1 Pro 64-bit
Proizvođač:
Lenovo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera