TEST RUN<>
052015<><>

PCFerret 2.2.2

Forenzika operativnog sistema

Na prvi pogled, PCFerret je još jedan program za pružanje informacija o korišćenom operativnom sistemu i pripadajućem hardveru. Kada ga prvi put pokrenete, pred vama „iskače” sadržaj komandne kartice Quick System Details koji nudi upravo to. Informacije koje dobijate su veoma šture i obuhvataju verziju OS-a, naziv matične ploče, količinu RAM, kao i lokalne IP adrese. Čak i nakon što kliknete na sledeću komandnu karticu – Full System Details, sve izgleda krajnje uobičajeno i prepoznatljivo. Istina, sada dobijate daleko više podataka o radnom okruženju i oni su više nego obilni, ali sve to je viđeno u n iteracija do sada i ne predstavlja nikakvu novinu.

Ostaje nepoznanica zašto su autori goodiese „šutnuli” na kraj reda pa dok ne pronađete opciju Find Files By Type nećete ni primetiti koliko PCFerret može da bude zgodan. Ova sekcija programa služi za identifikaciju različitih tipova datoteka i to bez obzira na trenutni format ekstenzije. Na primer, na hard-disku možete imati slike koje su imenovane kao tekstualne datoteke ili Office dokumenti. Da li ih je neko tamo stavio sa namerom, kao maliciozni sadržaj, da li ste slučajno obavili preimenovanje ili je jednostavno došlo do nekakve čudne sistemske greške, nije toliko ni bitno. Ono što je važno je da PCFerret može da se baci u potragu za izvršnim fajlovima (podržane su i skripte, registar datoteke, pa čak i skrin-sejveri), slikama, video-klipovima, kompresovanim i enkriptovanim arhivama, Office dokumentima, produktima Adobeovih programa i tako dalje. Pretraživati se mogu samo određeni direktorijumi, particije ili čitavi diskovi. Naravno, iz pretrage mogu da se izuzmu određeni sistemski fajlovi, a korisnik ima punu kontrolu nad procesom definisanja izuzetaka. Svaki od pronađenih pogodaka može ponaosob da se analizira i tada će vam PCFerret reći o kojem tipu datoteke je zapravo reč, kada je kreirana, kada joj je poslednji put pristupljeno, a u nekim situacijama ponudiće i dodatne informacije kao što su podaci iz EXIF zaglavlja u slučaju slika. Na raspolaganju je i preview funkcija koja nudi prikaz slika, reprodukciju video-datoteka, kao i otvaranje fajlova u ugrađenom HEX editoru.

Sledeća korisna stvar je mogućnost „češljanja” keš memorije koja nastaje radom internet pregledača. Akcija se obavlja iz sekcije Browser Media, a u besplatnoj verziji programa podržani su Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari i Sea Monkey. Definisanje search upita vezuje se za korisnike operativnog sistema, što znači da administrator ima mogućnost sticanja uvida u to koji sadržaj na netu određeni korisnici skeniranog računara traže. Treba reći da je pretraga ograničena na slike i video-klipove, koji se direktno iz programa mogu pogledati putem ugrađenog multimedijalnog viewera. Kako bi se rezultati u nekoj meri filtrirali, korisnik može da zada graničnu vrednost za veličinu slika koje će se uzimati u obzir. Keš memorija internet pregledača može se pretraživati i na osnovu posećenih stranica, mada akcenat ovde nije toliko na samom sadržaju. Naime, iz sekcije Cached URLs izlistavaju se sve stranice zapamćene u keš memoriji (princip rada je identičan kao i kod potrage za multimedijalnim datotekama), a program označava sve one na kojima se nalaze potencijalno sumnjive reči. Na ovaj način, na primer, može se otkriti da li neko posećuje stranice „za odrasle” ili pristupa drugom „zabranjenom” sadržaju.

Mogućnosti ovog programa završavaju se sa sekcijama ADS i Reboot Operations. U prvom slučaju reč je o detektoru eventualnih Alternate Data Streamova, dok u drugom dobijate spisak operacija koje pokreću rebootovanje sistema i mogućnost njihovog brisanja i kreiranja. Za kraj ćemo još pomenuti da PCFerret nudi i rešenja za generisanje šifara, kao i rutinu koja detektuje aktivnost Tor browsera. Ovim opcijama pristupa se iz pull-down menija.

Vladimir PISODOROV

 
Droid4X 0.7.5 Beta
Krita Desktop 2.9.2
Disk Drill
Kaspersky Software Updater beta
PCFerret 2.2.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Zoner Photo Studio 17
Magic Desktop 8.4
FotoSketcher 3
Konvertor FM 5.03.1
Photo Date Stamper
Office Image Extraction Wizard 4.1
OW Shredder 6.22
Tablacus Explorer 15.4.12
Super Simple Highlighter 3.1
ManicTime 3.1.21
SunsetScreen 1.18
Colorblinding 1.1
Tab Data 0.5.2
Asman Info Desktop 2.1
Little Painter 2.0
Magic Actions for YouTube 6.8

Potrebno:
Windows, .NET Framework 4.5
Veličina:
9,3 MB, 8,9 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
pcferret .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera