TEST RUN<>
052015<><>

Photo Date Stamper

Pečatiranje slika

Udaranje „vodenih žigova” na slike stvar je koja vam zatreba mnogo češće nego što to mislite. Pri tome ne aludiramo samo na sprečavanje neovlašćenog korišćenja, već i situacije kada je posmatraču potrebno pružiti neke osnovne informacije, konkretno, datume kada su kreacije nastale. Složićete se da je do ovog podatka prilično lako doći, jer je dovoljno da zavirite u EXIF zaglavlje i podaci su tu. Međutim, raditi to svaki put prilikom listanja velike kolekcije slika predstavlja zamornu i uzaludnu rabotu. S druge strane, javlja se još jedan problem. Šta ako je autor fotografija očistio slike od svih informacija, pa i datuma, pre slanja? Šta ako ste vi to nehotice učinili i tako poslali slike? Rešenje dolazi u obliku programa Photo Date Stamper...

U suštini, u pitanju je program za dodavanje watermarkova na slike čiji je dijapazon delovanja maksimalno sužen. On iz EXIF zaglavlja vadi podatak o datumu kada je nastala slika i „lepi” ga na fotografiju. Ako nekim slučajem ova informacija nije dostupna, korisniku se nudi opcija da sam unese željeni timestamp. Nažalost, ne postoji mogućnost formatiranja prikaza pa se brojke prikazuju isključivo u obliku DD.MM.GGGG. Datum može da se smesti u bilo koji ugao slike (ne i da se pomera po ekranu po sopstvenom nahođenju), preko naročitog klizača omogućeno je štelovanje veličine „ispisa”, a na raspolaganju je i odabir boje. Menjanje fonta nije dozvoljeno, ali je zato moguće ispod datuma ubaciti kratak komentar u tekstualnom obliku. Sve to obavlja se u batch okruženju koje dozvoljava pečatiranje jedne ili neograničenog broja slika u jednom prolazu.

Jednostavan upravljački interfejs i laka upotreba sa sobom su doneli nekoliko neželjenih osobina. Na primer, nije moguće pregledati učitane slike, već se u preview prikazu „iscrtava” ona koja je učitana poslednja. Podaci o datumu ne iščitavaju se prilikom učitavanja svake slike već se preuzimaju iz prve datoteke, pa ako u folderu postoje slike načinjene različitih datuma može doći do zabune. Dalje, uneti komentar će se, po pritiskanju dugmeta Run, nalepiti se na sve učitane slike, pa i ovde treba povesti računa o eventualnim greškama. Iako je program sposoban da procesira veći broj slika odjednom, sve ovo nam govori da je ipak bolje iskoristiti ga kada su u pitanju pojedinačne slike ili omanji folderi u kojima se nalazi materijal „ufotkan” istog dana.

Posao implementiranja „vodenih žigova” ovog tipa možete da obavite i iz omiljenog grafičkog viewera/editora, ali ne na ovako sveden način. Dokle god operišete manjim brojem datoteka i zahtevi vam nisu veliki, Photo Date Stamper će se pokazati kao odlično rešenje. Zapravo, on je zamišljen kao gaza iz kutije prve pomoći koja rešava jedan specifičan problem. Da je stvarno tako, pored svega rečenog, govori i podatak da program na ulazu prepoznaje svega tri (doduše, najrasprostranjenija) formata zapisa – JPG, BMP i PNG. Ako vam je to malo i ne zadovoljava potrebe, tu je komercijalna konkurencija koja nudi „trista čuda”.

Vladimir PISODOROV

 
Droid4X 0.7.5 Beta
Krita Desktop 2.9.2
Disk Drill
Kaspersky Software Updater beta
PCFerret 2.2.2
Zoner Photo Studio 17
Magic Desktop 8.4
FotoSketcher 3
Konvertor FM 5.03.1
Photo Date Stamper
Šta mislite o ovom tekstu?
Office Image Extraction Wizard 4.1
OW Shredder 6.22
Tablacus Explorer 15.4.12
Super Simple Highlighter 3.1
ManicTime 3.1.21
SunsetScreen 1.18
Colorblinding 1.1
Tab Data 0.5.2
Asman Info Desktop 2.1
Little Painter 2.0
Magic Actions for YouTube 6.8

Potrebno:
Windows
Veličina:
1,2 MB, 1,96 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
nkralj .byethost22 .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera