TEST RUN<>
052015<><>

OW Shredder 6.22

Sigurnosno brisanje podataka

Brisanje podataka slanjem datoteka/foldera u kantu za otpatke i potom njenim pražnjenjem posao obavljate samo do pola. Iskusni korisnici to znaju i zato kada je reč o nekim osetljivim i potencijalno kompromitujućim informacijama preduzimaju i dodatne mere. Oni znaju da brisanje fajlova u Windowsu znači samo markiranje zauzetog prostora ponovo slobodnim. Dok se ne izvrši „prepisivanje” sektora novim informacijama, stari podaci su i dalje tu – na dohvat ruke svakom ko ume da ih potraži. Da stvar bude još gora, i delimično „prepisani” fajlovi mogu da se ekstrahuju sa magnetnog nosača podataka i iako više nisu celi i dalje se u jednom delu mogu iskoristiti za foul play.

Zato je uvek pri ruci dobro imati jedan od naročitih programa za sigurnosno brisanje podataka. Oni uglavnom dolaze u paketu sa programima za održavanje sistema i u takvom obliku su veoma nezgodni za upotrebu. Postoje i usko specijalizovani programi za ovu namenu, ali su oni po pravilu skupi i samim tim nedostupni prosečnim korisnicima. Šta onda učiniti? Predlažemo da probate program OW Shredder. U pitanju je svedeno ostvarenje, koje je potpuno besplatno za krajnjeg korisnika, a pored toga reč je i o portabilnom alatu koji sve bitne funkcije čuva u okviru izvršnog fajla veličine 1,2 MB.

Upravljački interfejs je jednostavan, a ceo posao se obavlja sa osnovne radne forme koja nije dizajnirana po podrazumevanom, Windows standardu. Opcije za brisanje smeštene su u sredini, u obliku ogromnih pravougaonika i jasno ukazuju na delokrug primene. Osnovna stvar je sigurnosno brisanje pojedinačnih fajlova i foldera (File/ Folder Eraser), koje korisnik metodom drag&drop prevlači do prvog kontrolnog pravougaonika ili ih ubacuje na listu preko klasične opcije Browse. Druga mogućnost je nullovanje kompletnih diskova/particija, odnosno USB stikova i eksterno prikačenih hard-diskova (Full Drive Eraser). Konačno, postoji i mogućnost „obrade” slobodnog prostora na particijama/hard-diskovima (Drive Trace Remover), koje služi za uklanjanje eventualno zaostalih podataka od ranije.

OW Shredder proces „prepisivanja” podataka može da obavi preko četiri sigurnosna algoritma. Prvi na spisku je British HMG Baseline, koji swipe radi iz jednog prolaza i šansa da se nakon njegovog rada obavi čitanje jednog bajta je 0,967 procenata. GOST R 50739-95 je već nešto ozbiljniji jer donosi dva prolaza i šansu iščitavanja podataka svodi na 0,009 procenata. Ako vam ni to nije dovoljno, siguran san možete da obezbedite korišćenjem algoritma HSC 1614.65. Podatke briše iz četiri prolaza, dok šanse za iščitavanje „gura” na sedmu decimalu – 0,000000875 procenata. Konačno, ako baš ništa ne želite da prepustite slučaju i mogućnost iščitavanja obrisanih podataka želite da svedete na nivo statističke greške (0,00000000000079 procenata za jedan bajt), izaberite algoritam RCMP TSSIT OPS-II koji brisanje obavlja iz čak sedam prolaza. Naravno, veći broj prolaza znači i duže vreme obrade, mada i tip korišćenog algoritma i te kako utiče na trajanje zahvata. Procesiranje gabaritnijih particija/diskova može da potraje prilično dugo, pa se naoružajte strpljenjem.

Prateći moderne trendove, autori nisu mogli da odole da u program ne ubace i nekoliko programa koji nemaju direktne veze sa procesom sigurnosnog brisanja. Tako se u sekciji Tools nalazi dodatnih šest opcija od kojih je prva Disk Analyzer. U pitanju je alatka koja na vizuelno prijemčiv način (pita dijagram) prikazuje strukturu okupiranog prostora na hard-disku: posebno se izdvajaju slike, video-klipovi, arhive, izvršne datoteke, muzika i tako dalje. Dobijeni podaci mogu da se eksportuju u vidu JPG ili PNG slika. Cluster Analyzer, kao što mu ime nagoveštava, iscrtava na ekranu matricu označene particije i bojom popunjava kvadratiće (reprezentuju klastere) koji su okupirani podacima. I ovde je, takođe, moguće eksportovati izveštaj u grafičkom obliku. Disk Stats upoznaje korisnika sa osnovnim podacima za detektovane hard-diskove: veličina, broj particija, okupiran i slobodan prostor, serijski broj i slično. System Recovery na ekranu izlistava Recovery Pointe, daje korisniku informacije kada su kreirani i nudi opciju njihovog odstranjivanja sa sistema. Dodatno, korisnik može da kreira novi Restore Point zateknutog stanja. Autostart Manager donosi listu aplikacija koje se podižu zajedno sa operativnim sistemom, a nudi i opciju njihovog jednostavnog uklanjanja. Konačno, File Unlocker je alatka koji „otključava” fajlove koje trenutno koristi sistem ili neki program omogućavajući tako njihovo brisanje.

OW Shredder je sasvim dobar alat za sigurnosno brisanje podataka u „stani-pani” situacijama. Namenjen je manje iskusnim korisnicima, kao i onima koji ovu mogućnost žele da imaju stalno, čak i kada „gostuju” na nekoj mašini. Naprednim korisnicima zafaliće još dodatnih sigurnosnih algoritama, ali oni će se svakako snaći i bez ovog mališana.

Vladimir PISODOROV

 
Droid4X 0.7.5 Beta
Krita Desktop 2.9.2
Disk Drill
Kaspersky Software Updater beta
PCFerret 2.2.2
Zoner Photo Studio 17
Magic Desktop 8.4
FotoSketcher 3
Konvertor FM 5.03.1
Photo Date Stamper
Office Image Extraction Wizard 4.1
OW Shredder 6.22
Šta mislite o ovom tekstu?
Tablacus Explorer 15.4.12
Super Simple Highlighter 3.1
ManicTime 3.1.21
SunsetScreen 1.18
Colorblinding 1.1
Tab Data 0.5.2
Asman Info Desktop 2.1
Little Painter 2.0
Magic Actions for YouTube 6.8

Potrebno:
Windows
Veličina:
604 KB, 1,2 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .hendrik -schiffer .com /ow -shredder .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera