VREMENSKA MAŠINA<>
052015<><>

Samanta, OS/2 i LinkedIn

Broj 44, april 1988.

Osmog maja 1988. godine, Fransoa Miteran dobija izbore i postaje predsednik Francuske; nedelju dana kasnije, američki Surgeon General obznanjuje rezultate istraživanja kojim se dokazuje da nikotin izaziva zavisnost istog intenziteta kao heroin i kokain. Krajem meseca, Microsoft izbacuje Windows 2.1, na koji malo ko obraća pažnju.

 
A „Svet Kompjutera”, za promenu, umesto nekog apstraktnog IT motiva, na naslovnoj strani ima Samantu Foks, britansku pop pevačicu koja je žarila i palila scenom u drugoj polovini osamdesetih godina. U broju imamo i vrlo detaljni osvrt na OS/2, PC operativni sistem čija je sudbina uporediva sa Betamaxom u ratu sa VHS-om. Tu je i izveštaj sa sajamske manifestacije Kompjuter ’88, koju smo organizovali u saradnji sa Domom omladine – među izlagačima bio je i Apple, koga je zastupala zagrebačka firma Velebit informatika. Good times!

Svet igara” počinjemo tekstom „Sprajt po sprajt – Intro” u pod-rubrici „Commodore Intro Servis”, u kome autor objašnjava komplikovane tehnikalije vezane za kreaciju i animaciju sprajtova. Hvale vredna je i rubrika „Čitaoci saradnici” u kojoj smo objavili korak-po-korak rešenja aktuelnih avanturističkih igara koje su nam poslali čitaoci iz predmacedonićevskog perioda.

Broj 116, april 1994.

 
Na sam praznik rada, trostruki svetski šampion Formule 1 Aerton Sena gine u nesreći tokom trke za veliku nagradu San Marina; Nelson Mendela i njegov ANC bivaju proglašeni pobednicima prvih slobodnih, post-aparthejd izbora u Južnoafričkoj republici. Devetnaestog maja emituje se poslednja epizoda serije „Zakon u Los Anđelesu” („LA Law”) čime se okončava njen osmogodišnji staž.

Tema broja je „Zvuci iz mašine”, a u tekstu „Zvuk je samo posledica”, između ostalog kažemo sledeće: „Pod pojmom elektronska muzika podrazumeva se svaki vid pretvaranja zvuka u električni signal i/ili obrnuto”. Baš vala. U rubrici „Test drive” suočavamo dva moćna dvobrzinska CD-ROM drajva – Panasonic 562 protiv Sony CDU-33A, a pobednikom, za dlaku, proglašavamo Panasonica. Imamo i mega test fax/modem uređaja brzine 14.400, koji će nam svima odlično poslužiti kada komercijalni internet konačno zaluta u naše sankcionisane krajeve. Čitalaštvu gladnom informacija predstavljamo i PowerMac, diveći se skupoj tehnologiji van domašaja domaćeg kupca.

 
„Svet igara” pršti od naslova kojih se danas malo ko seća, osim nekolicine igračkih arheologa. Apocalypse, Perihelon: The Prophecy, Mr. Nutz, Brian the Lion, Darkmere, Shadowcaster, gde ste i šta radite sada?

Broj 224, april 2003.

„Mission Accomplished”, rekao je Džordž Buš mlađi postrojenim trupama i novinarima na palubi nosača aviona USS Abraham Lincoln, čime je obznanio kraj borbenih operacija i uspeh invazije na Irak. Četiri dana kasnije pojavljuje se LinkedIn, profesionalna društvena mreža čijih spam mejlova niko nikada nije uspeo da se oslobodi. Nakon sedam zabavnih godina, krajem meseca sledi i finale serije „Buffy the Vampire Slayer”.

 
Na naslovnoj strani imamo Nea, koji leti u kameru uz „Oslobodi Um – The Matrix Reloaded”... Ova naslovna strana je ono što je Sauron za stanovnike Srednje zemlje – nešto što se ne pominje. Nikad. Od hardverskih tekstova vredi izdvojiti testove ploča sa nForce 2 čipsetom, koje iz nekog razloga oduševljavaju Sašu Uzelca. Na testu imamo i prve stand-alone DVD plejere koji prepoznaju i puštaju DivX filmove, a pozitivni sentiment te dobre vesti uspešno biva utuljen u tekstu „Srbija u off-lineu” u kome kolega Dingarac donosi poraznu informaciju da više od 90% građana Srbije nema pristup internetu. Situacija na ovom polju se, na sreću, od tada bitno popravila

A „Svet igara”, šta je s njim? Vibrira od fantastičnih naslova, od kojih smo za igru meseca odabrali Tropico 2: Pirate Cove. Tu su i Vietcong i Delta Force: Black Hawk Down, Blitzkrieg, Rayman 3 i prvi deo Galactic Civilizationsa.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Interesantni izumi

 TRŽIŠTE
U trendu: Big Data i Internet of Things

 NA LICU MESTA
RAF Challenge 2015
Start Imagine
Resonate 2015

 KOMPJUTERI I FILM
Mad Max: Fury Road
Tomorrowland
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Predstavljamo: HintTech

 SITNA CREVCA
Tehnologije panela ekrana (2)

 VREMENSKA MAŠINA
Samanta, OS/2 i LinkedIn
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Pet godina
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera