TEST JOY<>
062015<><>

Speedlink Dark Tornado, Phantom Hawk i Black Widow

Sile mraka

Džojstici su sada već pomalo zaboravljeni kao igrački kontroleri, što je pre svega posledica nedostatka igara za koje su „idealni”, kao što su simulacije letenja. Tastatura/miš i konzolni kontroleri praktično su „poslali” nekada neprikosnovenu palicu u sobu sa natpisom „samo za zagrižene”. Povratak žanra svemirske simulacije možda će malo poboljšati situaciju, ali kako sad stoje stvari, „opstali” su samo poznati i priznati proizvođači sa cenjenim i skupim modelima koji su sada već stari nekoliko godina, kao i manje-više anonimni dalekoistočni proizvođači, poznati po tome što u ponudi imaju „zaboravljene” proizvode. Speedlink je kompanija koja se nalazi negde između dve pomenute kategorije, a na testu nam se našla „kompletna” ponuda džojstika ove nemačko-kineske marke.

Svi testirani džojstici imaju zvučna „zlokobna” imena. Počećemo od „najmanjeg”, pod nazivom Dark Tornado. Ovaj džojstik nam se na prvi pogled učinio veoma poznatim i podsetio nas na neka prošla vremena, a malo kopanja po prošlosti nam je pomoglo da utvrdimo zašto. Mračni tornado je, vizuelno, „pljunuta” kopija Microsoft Sidewinder džojstika sa početka „dvehiljaditih”. Pošto je manjih dimenzija nego čudovišta koja su se pojavila u međuvremenu, Dark Tornado zauzima malo prostora na stolu. Deluje jeftinije, ali i dovoljno izdržljivo, pa verujemo da vam podmladak neće tražiti novac za novi nakon samo mesec dana. Pre instalacije drajvera bili smo pomalo zabrinuti da ovakav „retro” džojstik neće biti podržan u novijim operativnim sistemima, ali nas je glatka instalacija na Windowsu 8.1 razuverila, a čak ga je i Warthunder, u kom smo ga testirali, prepoznao pod „imenom i prezimenom”. Podešavanja se vrše u igri i nema posebnog prozora za „master” podešavanje. Na palici se nalaze četiri tastera, isti broj tastera nalazi se sa leve strane postolja, na kom se nalazi i throttle klizač. Tasteri i klizač su „sasvim ok”, daleko od odgovarajućeg za ozbiljno igranje simulacija, ali sasvim dovoljno za povremeno igranje ili kao prvi džojstik za dete, čemu je ovaj model i namenjen. Četiri plastična „vakuum” oslonca poslužiće da palica „ne beži” sa stola.

Svi testirani modeli raspolažu vibracijom (Force Vibration, kako je naziva proizvođač), koja je ili neprimetna ili „lepo trza”, „. Ništa spektakularno, ali lep dodatak. Tokom testiranja utvrdili smo da je palica troma, naročito ako život vašeg virtuelnog asa zavisi od reakcije, ali kao što je već napisano, ovo je jednostavan početnički model koji služi za učenje i da se „ne polomi” nešto skuplje.

Za malo ambicioznije igrače sa nešto većim budžetom, Phantom Hawk predstavlja bolje rešenje. Robusniji, sa izgledom koji ovoga puta „pozajmljuje” prvenstveno od Saitekovih džojstika, Phantom Hawk deluje kao ozbiljna igračka palica namenjena simulacijama. Oslonci na prethodno opisanom modelu su džojstik držali na mestu, ali se on relativno lako odvajao od podloge. Phantom Hawk se za podlogu lepi kao krpelj čim ga spustite, pa budite pažljivi i odredite „permanentnu” poziciju unapred. Throttle klizač je kvalitetniji, ima duži hod i nalazi se na postolju ispod palice, oko koje se „kreće” kao na Logitech Force 3D modelu. Osim ove kontrole, na postolju se nalazi šest programabilnih tastera prihvatljivog kvaliteta. Palica je velika, robusna i podseća na „pravu” upravljačku palicu borbenih aviona. Pored tri „okidača”, na palici se nalaze POV šeširić, četvoropoložajni digitalni prekidač. Poput većine „ozbiljnih”, palica ima kontrolu ruddera rotiranjem palice, što zahteva malo veću primenu sile. Osnovni okidači su razočaravajući i nemaju jasan hod i klik. Phantom Hawk se pokazao kao izuzetno osetljiv. Iako je definitivno konkretniji džojstik od prethodno opisanog, morali smo da „zagnjurimo” u podešavanja da ga dovedemo na upotrebljiv nivo. Vibracija je takođe izraženija i doprinosi nivou zabave.

Poslednji model na testu je ujedno i najskuplji, a na testu se pokazao nabolje. Black Widow ima masivno postolje zbog kog, zajedno sa četiri velika okrugla tastera deluje kao arkadni džojstik. Veličina postolja posledica je integracije zasebne kontrole gasa na levu stranu postolja (palica se nalazi na desnoj). Kontrola gasa ima odličan, veoma prirodan hod, ali nema neutralni položaj, što je mali minus. Na kontroli gasa nalazi se i „klackalica” koja služi kao rudder, što nam se više dopalo od „rotirajuće” palice. Sama palica deluje jednostavnije i jeftinije u odnosu na onu sa Phantom Hawka, ali je odziv bolji i ima samo „malkice” praznog hoda. Na palici se nalaze četiri tastera i šeširić, koji su takođe dobri. Samo osam programabilnih tastera moglo bi da bude (i biće) nedovoljno s obzirom na to da simulacije imaju veliki broj komandi, a pošto su vam obe ruke na Crnoj Udovici, moraćete da „pustite” throttle/rudder i posegnete za tastaturom, na šta ćete se navići posle nekog vremena. Na testu se ovaj model pokazao najbolje i sa njim (s njom?) smo imali najviše zabave.

Testirani modeli ne spadaju u vrhunska dostignuća i, ako ste zagriženi ljubitelj simulacija, sigurno već imate konkretniji džojstik. Speedlink ponuda pokriva potrebe početnika i korisnika koji ili dugo nisu igrali simulacije i/ili jednostavno ne žele „da se„otvore” za više. Cene kod naših prodavaca variraju, tako da bi bilo dobro da proverite ponudu pre eventualne kupovine.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
Speedlink Dark Tornado, Phantom Hawk i Black Widow
Šta mislite o ovom tekstu?
Logitech G303 Daedalus Apex

 JA, IGRAČ
Kad svako želi komad tebe

Speedlink Dark Tornado
Broj tastera:
8, throttle klizač
Ostalo:
vibracija, vakuumske „nožice”, kabl dužine 2,4 m USB veza

Speedlink Phantom Hawk
Broj tastera:
12, POV šeširić, throttle klizač, rudder funkcija palice
Ostalo:
vibracija, vakuumske „nožice”, kabl dužine 2 m, USB veza

Speedlink Black Widow
Broj tastera:
8, POV šeširić, throttle/rudder kontrola
Ostalo:
vibracija, vakuumske „nožice”, kabl dužine 2 m, USB veza
Proizvođač:
Speedlink
Kontakt:
Desk Computers
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera