TEST JOY<>
062015<><>

Logitech G303 Daedalus Apex

Najjača mala balista

Logitechova G serija vremenom se širi dodavanjem kvalitetnih modela „prilagođenih” određenom stilu igre ili žanru. Poslednji modeli, osim uobičajenog „G” praćenog sa tri cifre, imaju „zanimljive” nazive, što važi i za testirani G303 Daedalus Apex. Ovaj model je „jača” verzija G302 Daedalus miša, sa kojim nažalost do sada nismo imali prilike da se poigramo. Kako su G302 i G303 okarakterisani kao MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) miševi, ime najverovatnije vodi poreklo od oružja koje se može kupiti u igri DotA 2 (vuče poreklo iz originalne DotA-e i Diablo serijala, gde se nazivalo „Buriza-Do Kyanon” (japansko-engleski)) nakon što „prikupite” iteme iz Secret Shopa. Alternativno tumačenje moglo bi biti da vuče poreklo od drevnog mita o Ikaru, jer je Deadelus (Dedal), njegov otac, vrsni zanatlija, a Apex predstavlja „vrh vrhova”. Dakle, G303 Daedalus Apex je kvalitetan miš koji će vam omogućiti da dosegnete neslućene visine profesionalnog MOBA igrača i sagorite u procesu.

Dve stvari postanu jasne po otvaranju kutije G303 (kako ćemo ga nazivati u daljem tekstu): ovo je kvalitetan i mali miš. Simetričnog je oblika, podseća na zaobljeni vrh strele i namenjen je pre svega za pomeranje vrhovima prstiju (fingertip grip), kako miš koristi veliki broj RTS i MOBA igrača. Upotrebljeni materijali uglavnom su mat, što pozdravljamo, jer nismo ljubitelji upijača otisaka prstiju. Jedine „sjajne” površine su „okviri” bočnih strana i „prozorčići” iz kojih izbija pozadinsko osvetljenje (koje možete podešavati u 16,8 miliona boja) koji mišu daju izgled Jem’Hadar lovca, mada je to još jedna sprava čiji korisnici nisu dobro prošli. Sve u svemu lep, ali nenametljiv miš koji jasno daje do znanja da ima svrhu. Kad smo kod svrhe, glavna razlika između G303 i njegovog ne-Apex prethodnika je u ugrađenom senzoru. G303 koristi PMW3366 optički senzor sa Logitechovom Delta-Zero tehnologijom koja poboljšava praćenje podloge bez pojave akceleracije.

Kako god se ovaj mambo-džambo nazivao i šta god radio, G303 se ponaša izuzetno pri korišćenju, kao i G502 (SK 7/2014), koji koristi isti senzor. Ovde moramo da ukažemo na grešku koju smo napravili, senzor u opisu G502 je okarakterisan kao laserski, a u stvari predstavlja napredni optički senzor visoke rezolucije. Odziv tastera je fenomenalan, Logitech je uz kvalitetne mikroprekidače firme Omron, deklarisane na 20 miliona klikova, dodao metalne opruge (levi i desni taster) koje doprinose da miš ima „svoj” osećaj klika, na koji se brzo naviknete i vremenom će vam se učiniti boljim. Bočni tasteri takođe su kvalitetni, ali su ispod njih nešto jeftiniji prekidači. Skrol je odličan, jasnog hoda i klika, gumiran i ne „beži”.

Dakle, sve je namenjeno što bržoj reakciji i „količini” klikova koja se tradicionalno vezuje za MOBA igre. Taster iza skrola po defaultu služi za brzu promenu rezolucije. Stope su manje, ali strateški raspoređene i ovaj lagani miš na njima naprosto „leti”. Naravno, funkcije tastera možete podešavati, dodavati im funkcije i makroe, kao i na ostalim G miševima, putem Logitech Gaming softvera.

G303 takođe ima mogućnost prilagođavanja podlozi (opet, viđeno na G502), za šta vam je takođe neophodna instalacija drajvera. Izuzetno debeo kabl obložen tkaninom, dužine 2,1 m, držaće vas na željenoj distanci i neće se zaplitati.

Sve u svemu, G303 Daedalus Apex jedan je od najboljih miševa koje smo imali prilike da probamo, a ne bi trebalo da ga uzmete u razmatranje isključivo ako vam ne odgovaraju oblik, veličina i broj tastera. Kod domaćih prodavaca cena se kreće između 65 i 83 evra, pa se dobro raspitajte pre kupovine. Mišljenja smo da ovaj miš vredi oko sedamdesetak evra koliko Logitech „traži” i možda vam pomogne da dosegnete neslućene visine, a da pri tom ne sagorite, što neki od nas nisu uspeli.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
Speedlink Dark Tornado, Phantom Hawk i Black Widow
Logitech G303 Daedalus Apex
Šta mislite o ovom tekstu?

 JA, IGRAČ
Kad svako želi komad tebe

Senzor:
optički, maks. rezolucije 12.000 tpi
Broj tastera:
5 + scroll i taster za promenu rezolucije senzora
Ostalo:
promena rezolucije u maksimalno pet koraka između 200 i 12.000 tpi u koracima od po 50 tpi, prilagođavanje podlozi, mogućnost snimanja i finog podešavanja makroa, interna memorija sa tri profila, podešavanje pozadinskog osvetljenja u 16,8 miliona boja, USB veza
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera