INTERNET<>
062015<><>

IM novosti

Novi izazov: privatnost

WhatsApp omogućava govorne pozive, uskoro i video, dok brojna konkurencija diše za vratom; nova bitka biće na polju privatnosti i funkcionalnosti

U svetu je popularan veliki broj mobilnih instant mesindžera (IM) kao što su WeChat, Line, ili Kakao Talk. Nijedan od njih nije popularan u Srbiji; ako ih instalirate, tek jedan ili dva kontakta iz vašeg imenika će biti prepoznat – nemate s kim da komunicirate. Kod nas Viber drži ubedljivo prvo mesto, sa jednakim brojem korisnika kao i sledeća dva zajedno: WhatsApp i Skype.

Prvenstvo prvog

Kao u mnogim drugim sferama, biti prvi osigurava vrlo dobru startnu poziciju. No, videli smo kako su, neretko, upravo prvi propali (recimo ICQ kod desktop IM), da bi tek neki od naslednika iskoristili isti ili sličan poslovni model, unapredili ga i dobili zavidnu korisničku bazu. Međutim, tu grešku WhatsApp nije napravio, kao prvi IM za mobilne telefone, bio je prvi i ostao globalno prvi u svetu; započeo 2009. godine, inicijalno za iPhone, od naredne godine podržao Android, BlackBerry, Symbian). Slično je radio Viber, startovao 2010. godine kao iPhone IM i vrlo brzo podržao i druge platforme.

Telegram

Iako ima dosta novih i zaista zanimljivih IM, oni se teško probijaju na zasićeno tržište. Telegram je jedan od njih – pojavio se 2013. godine i sada ima preko 50 miliona korisnika ili oko 15 puta manje nego WhatsApp. Iako se vodi kao nemački program, Telegram je delo braće koja su stvorila najveću rusku društvenu mrežu – Vkontakte. Zanimljivo je da Telegram zvanično više nema veze sa najvećom ruskom mrežom, dok je najveća američka društvena mreža, Facebook, vlasnik WhatsAppa, pri čemu WhatsApp demonstrira samostalnost u radu i razvoju.

Bez obzira na to što nema pogodnost da je prvi, Telegram je učio na dobrim stranama i greškama konkurencije, te je zahvaljujući tome napravio skladan proizvod. Mobilne aplikacije podržavaju sve platforme, fluidne su i vizuelno slične WhatsAppu; uveo je pristup putem veb-klijenta (kao WhatsApp) i putem samostalnih (stand alone) aplikacija za Windows, Mac OS, Linux (kao Viber). Posebno je zanimljivo da, za razliku od ostalih, Telegram ima otvoreni kôd (open source), ima otvoren API i otvoren protokol.

Za razliku od WhatsAppa i Vibera, svi podaci kod Telegrama su oblaku (cloud-based). Podsećamo da je kod WhatsAppa mobilni telefon osnovni uređaj na kojem se nalaze podaci, a njegov veb-klijent samo kopija (mirror) tih podataka. Kod novijih verzija Vibera nema centralnog uređaja, ali se na novom uređaju može videti istorija od trena kada je uređaj dodat. Istorija dopisivanja i razmenjene multimedije čuva se na svakom uređaju. Telegram je i ovde u prednosti, jer je lako dodati novi uređaj brz ograničenja (kod WhatsAppa može samo na jedan mobilni telefon) i na novom uređaju pristupiti kontaktima, istoriji razgovora, multimediji, dok se podaci čuvaju centralno. Na žalost, najveća „boljka” Telegrama je – to što se kasno pojavio. Iako ima adute da bude idealan mobilni IM, nema kritičnu masu korisnika. Ko ga instalira, videće verovatno nekoliko kontakata u svom imeniku koji ga imaju. Jedini realan način da dobije veću zastupljenost jeste da veći igrači naprave ozbiljan faul i da se korisnici, posle više razočarenja okrenu ovoj dobroj alternativi.

Whatsapp

Nedavno je prekoračio granicu od milijardu preuzimanja na Guglovom Play Storeu, što je nesvakidašnji rekord; ostale aplikacije sa preko milijardu preuzimanja su sve Guglove (i to one koje se, očekivano, dobijaju preinstalirane), kao i dva izuzetka (sem WhatsAppa): Angry Birds i Facebook. Osim što je najpreuzimaniji IM, i dalje ubedljivo vodi po broju mesečno aktivnih korisnika (preko 800 miliona).

Opcija poziva preko WhatsAppa postala je standardna i svako ko poseduje novu verziju aplikacije može da je koristi. Postoji za Android, BlackBerry i odnedavno za iPhone. Veliki broj korisnika prijavio je primetno unapređenje kvaliteta zvuka tokom razgovora, iako su Android korisnici složni da zaostaje za kvalitetom zvuka koji pružaju Viber i Skype.

WhatsApp je u novoj verziji primetno vizuelno unapređen (Material Design), a i dalje sasvim fluidan i brz. Sledeći korak na koji se WhatsApp sprema su video-pozivi.

Viber

Verovatno u želji da od velike korisničke baze napravi profit, Viber je sve više „opterećen” manje bitnim opcijama (bloat). S novim verzijama dolazi još (zanimljvih) emotikona, dok je izbor „stikera” nepregledan, podeljen u tematske setove, besplatne, za dolar ili dva. Voleli ih ili ne, „stikeri” su verovatno svima jedno vreme bili zabavni. Viber je zakoračio u vode društvenih mreža opcijom javnih četova (Public Chats), gde se može pratiti i komentarisati javna ličnost ili tema (poznata lica donose novu dinamiku u Vajber, a time i nove korisnike, što konkurencija nema). Zatim, kroz opciju Viber Games želi da uđe i na tržište igara. Često se pokazalo da je koncept „sve opcije u jednom” ugušio mnoge popularne programe koje smo voleli i koristili, kada su postali pretrpani nepotrebnim mogućnostima. Konačno, Vajber je bio i ostao siguran i odličan izbor za govorni i video razgovor u čemu je „rame uz rame” sa popularnim Skypeom.

Hangouts

Pre godinu dana Google je penzionisao stari Talk, zamenivši ga aplikacijom Hangouts, kao svojim glavnim IM, integrisanim i u Google+. Hangouts se dobija preinstaliran na Android telefonu, osnovni je IM u Gmailu, povezan je sa Google+ nalogom (za slanje slika i slično), omogućava govorne i video-pozive ka drugim Hangout korisnicima, ali i brojevima javne telefonske mreže (iz Gmaila, pregledača, iz Hangouts aplikacije sa mobilnog uređaja). Omogućava deljenje slika, video-zapisa, lokacija. Osim toga, postoji i Hangouts ekstenzija za Chrome, čime Hangouts i na ovaj način može da se koristi na svakom desktopu, što je prilično moderno.

Iako ima čak milijardu preuzimanja sa Play Storea (ponajviše jer je stock app), i pored svega navedenog, Hangouts uopšte nije popularan.

Sigurnost

Svi koji pružaju IM usluge naglašavaju sigurnost, koja se često, sem deklarativno, ne može proveriti. Kod Telegrama posebna pažnja posvećena je sigurnosti, korišćenjem end-to-end 256-bit AES enkripcije (u Secret Chatu). WhatsApp koristi slabiju end-to-end enkripciju, ali je dokumentovano bio meta (uspešnih) napada. WhatsApp je koristeći javno dostupni kôd firme Open Whisper Systems implementirao end-to-end zaštitu baziranu na njihovom sistemu TextSecure. O složenosti govori i podatak da je WhatsApp tranzicija na sigurniju TextSecure platformu trajala šest meseci (bez prekida za korisnike). Open Whisper je poznat po aplikacijama koje nude sigurno dopisivanje, kao što su Signal, Redphone i TextSecure.

TextSecure dobio je odlične kritike po pitanju bezbednosti; objavili su svoj izvorni kod na kojem su brojne kuće vršile provere ispravnosti i sigurnosti.

Telegram je open source softver, tako da svako može da ga preuzme i uveri se u način implemetiranja zaštite. Većina drugih, kao WhatsApp, Skype i Viber, nema dostupan kôd i možemo im verovati „na reč”. Afera sa prisluškivanjem američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) i navodi Edvarda Snoudena poljuljali su poverenje u velike igrače, i danas se pažnja postavlja i na rešenja koja jasno dokumentuju svoju bezbednost i politiku privatnosti.

Do sada smo bezbroj puta čuli od korisnika: „Nemam šta da krijem, neka me prisluškuju!”. Međutim, u IM dopisivanju, zbog svoje dinamičke prirode, može da se kaže puno toga, pruža se bogatstvo informacija za profesionalni data mining, ali i naivnog čitaoca. Slike su odličan dodatak. Možda rečitije i od Facebooka. Ne mora „neprijatelj” da bude NSA, svakodnevna IM korespondencija obično je daleko „ličnija” od emaila, ali ni privatno ni poslovno svakako nisu za bilo čije oči. Verovatno niko od nas ne bi bio srećan da za sobom na tuđem računaru ostavi log svojih četova.

Dok govorimo o privatnosti u nečijoj društvenoj (ličnoj i poslovnoj) okolini tada end-to-end enkripcija dobro služi, kao i implementacije WhatsApp veb-klijenta gde konverzacije ne ostaju na računaru (ili Telegram Secure Chat).

Kome je potreban viši stepen zaštite trebalo bi da koristi tehnologiju koja je dostupna u rešenjima TextSecure, kao i Signal za iOS (uskoro i za Android).

Telegram, na primer, ima dva režima rada:

• Običan čet, enkripcija do servera, što znači da ko god ima pristup serveru može da pročita sve intimno napisano ili poslato. Dok se odatle ne obriše. I svih bekapa servera.

• Secure Chat, a u okviru njega end-to-end enkripcija, niko osim dvoje sagovornika ne može da čita. Briše se kad vi odredite, i sa drugog telefona, ne samo vašeg.

Ima i automatsko uništenje posle zadatog vremena, kao i upozorenje za napravljeni snimak ekrana (screenshot).

Viber koristi sopstveni (proprietary) protokol koji nije zaštićen.

BBM (BlackBerry Messenger) nudi zaštitu samo u poslovnoj varijanti koja se plaća.

Vredi spomenuti i aplikacije Wickr, Cryptocat i Silent Text.

Kada se koriste, upotrebljava se asimetrična enkripcija, što znači da svaka poruka ima svoj jedinstveni ključ, ako se jedna i probije, ostale su sigurne (ovo se naziva forward secrecy). Dalje, prava end-to-end enkripcija u kojoj pošiljalac i primalac razmenjuju ključeve (i niko drugi), znači da, na primer, ni WhatsApp ne može da pročita poruke koje se nalaze na njegovom serveru, pa čak kada im se to naredi preko suda ili u „tihom sporazumu” sa vladom, u teoriji.

S druge strane, videvši dosadašnje ponašanje internet kompanija i telekom operatera, realno je prihvatiti da će država(e) i njene službe uvek želeti da imaju pristup svemu (email, Skype, WhatsApp, Viber...), dok će im prava enkripcija otežavati posao.

Bekap

Dosta se ljudi sentimentalno veže za razmenjene poruke. Slike i video-zapisi se kod svih IM nalaze u posebnom folderu i lako ih je sačuvati (preneti), dok same istorije razgovora baš i nije. Vodeće platforme, WhatsApp i Viber, nemaju jednostavnu opciju kojom se to može učiniti za prosečnog korisnika (WhatsApp u iOS verziji ima opciju Chat backup na iCloud). Stvarnost je da kada želite da zamenite telefon, u najvećem broju slučajeva krećete sa porukama od nule.

WhatsApp želi da reši problem bekapa, koji i dalje ne postoji. Baza poruka i slika mogu da se sačuvaju i prenesu na novi uređaj, ali zahtevaju radnje koje nisu za početnika. WhatsApp je u svom blogu najavio je da će uvesti bekap na oblak (i to Google Drive – vrlo liberalno od strane Facebook kompanije), ali je ta vest povučena.

Da bi se postojeće poruke sa starog Vajbera prenele na novi telefon, treba biti zaista napredni korisnik (koristiti istu verziju Vibera, imati rutovan telefon, itd.). Viber takođe najavljuje da će uvesti opciju bekapa.

Za malobrojne korisnike Telegrama nema zime, jer svi njihovi podaci već se nalaze u oblaku i nikakav bekap im nije potreban; oni već mogu da pristupe svim podacima kada žele i nema centralnog uređaja na kojem se podaci nalaze (koji bi morao da bude aktivan, ažuran i online).

• • •

Programa za instant slanje poruka ima mnogo, a svaki zauzima radnu memoriju mobilnog uređaja. Za Srbiju dileme ipak nema – Viber, Whatsapp i Skype su najpoželjniji. No, treba ostati otvoren za nove IM, posebno ako komuniciramo sa ljudima sa drugog podneblja, ako su nam važne pojedine funkcije poput sigurnosti i zaštite, kao i za IM aplikacije koje su novije i žele da se probiju tako što su sakupile „najbolje od najboljih”. Od „starih” IM održao se samo Skype, koji dolazi preinstaliran uz Windows 10 i WinPhone, kao i BlackBerry Messenger koji je nekad bio premium (servis koji se naplaćivao zbog specifične sigurnosti), dok je sada u osnovnoj verziji otvoren za sve korisnike. Svi ostali IM koje nabrajamo, nastali su u eri posle iPhonea, počev od 2009. godine.

Ivan OBROVAČKI

 
.rs
IM novosti
Šta mislite o ovom tekstu?
WWW vodič

Broj korisnika
Broj korisnika servisa na mesečnom nivou (podaci u milionima, od februara do maja 2015.):
WhatsApp – 700
WeChat – 500
Viber – 220
Kik Messenger – 200
LINE – 180
KakaoTalk – 154
BBM – 100
Snapchat – 100
Tango – 70
Ovi servisi naveli su samo ukupan broj korisnika (takođe u milionima:
Facebook Messenger – 600
Skype – 400
iMessage – 250
Nimbuzz – 150
Telegram – 50

Razlika u pristupu
1. WhatsApp
• Jedan uređaj (telefon) na kojem su svi podaci (razgovori, multimedija);
• ne mogu se dodati drugi uređaji, čak ni tablet, a posebno ne drugi telefon (dodavanje novog telefona briše sve podatke na starom);
• moguć mirroring telefona putem veb-klijenta;
• gubitak telefona znači gubitak svih podataka (ako nema bekapa)
2. Viber
• Pseudo-centralizovana struktura;
• ravnopravni klijenti (telefoni, tableti, Win/Mac/Linux app);
• novi uređaj „kreće od nule”, ne vidi prethodne razgovore;
• svi uređaji se sinhronizuju, svaka promena vidi se svuda;
• ako se izgubi mobilni telefon, nejasno je ko može da zadrži kontrolu nad postojećim sadržajem na deljenim uređajima (nema u FAQ)
3. Telegram
• Sve u oblaku.
• Svi uređaji potpuno ravnopravni (telefon, tablet, Win/Mac/Linux app, veb klijent);
• novi uređaj „vidi” sve što i ostali;
• svaka promena se sihnronizuje;
• moguća razmena (velikih) fajlova svih formata (ne samo multimedije);
• gubitak mobilnog telefona nema uticaj, iz kontrolnog panela isključi se sesija na uređaju
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera