LAKI PINGVINI<>
062015<><>

Kubuntu 15.04

Pogled u budućnost

Evolucija u svetu Linuxa često zna poći čudnim putem. Ovo se uglavnom odnosi na razvoj grafičkih okruženja, a manje na aplikacije. Kao primer čudne evolucije možemo navesti prelazak GNOME2 u verziju GNOME3 gde se u potpunosti promenio koncept i doživljaj ovog okruženja. Malo blaži primer je prelazak sa KDE3 na verziju 4 kada je uveden Plazma desktop. Iako je sam koncept bio sličan prethodnoj verziji, modernizacija i prelazak na nove tehnologije nisu baš dobro dočekani kod korisnika. Trebalo je nekoliko podverzija da KDE4 postane upotrebljiv, a kasnije je prerastao u stabilno i robusno okruženje. Da se ovakva greška ne bi ponovila, tim zadužen za KDE napravio je novi koncept – umesto zajedničkog izlaska aplikacija, okruženja i frameworka, podelio ih je na tri grupe. Prvo je započet rad na Frameworku 5 i novoj verziji Plazme, koji su izašli sredinom prošle godine, da bi ove godine bile objavljene i KDE aplikacije prebačene u qt5 tehnologiju. Od samog početka, tim je izbacivao ISO fajlove razvojnih verzija bazirane na Kubuntuu, tako da ne čudi da je njegova verzija 15.04 prva veća distribucija koja dolazi sa novom Plazmom.

Nakon skidanja ISO fajla sa zvanične stranice, možete ga narezati na DVD ili upotrebiti Unetbootin ili neku Image writer alatku za prebacivanje na USB fleš. Nakon podizanja, imate opciju da birate želite li da koristite sistem u „živom” (live) modu ili da ga odmah instalirate. Ukoliko se opredelite za prvu opciju, uvek možete pokrenuti instaler iz menija ako vam se svidi ono što vidite. Instalacija je brza i laka, kao i uvek kod ostalih distribucija baziranih na Ubuntuu, iako je Kubuntu instaler estetski malo drugačiji.

Kada prvi put pokrenete instaliranu distribuciju, nećete odmah primetiti preveliku razliku u odnosu na KDE4. Šarena pozadina i svetlija Plazma tema su na prvi pogled jedine razlike. Na dnu se nalazi panel čiji je raspored isti kao i kod prošle verzije: meni za pokretanje aplikacija, traka sa pregledom aktivnih prozora, menadžer mreža, clipboard alatka, deo sa obaveštenjima, tray i sat. Već kod menija možemo primetiti razliku – redizajniran je i pregledniji. Ubačen je i novi menadžer mreža koji omogućava lakše snalaženje pri baratanju kako žičnim tako i bežičnim mrežama. Deo sa obaveštenjima takođe je izmenjen pa ćete dobiti više informacija (osvetljenje, power management). Sa sistemom se pokreće i Muon menadžer nadogradnji čija vam ikonica na panelu signalizira da li postoje dostupna ažuriranja. Kod panela je najzanimljivija promena menija i pregleda otvorenih prozora. Dovoljan je desni klik i odabir opcije Alternatives da vam ponudi izbor. Promena dodataka na panelu i njegovo prilagođavanje nikada nisu bili ovako jednostavni. Naravno, i dalje je tu opcija za postavljanje dodataka na panel ili desktop preko opcije Add widget. Kada smo kod njih, uvedena je opcija undo da, ako greškom uklonite neki widget, vratite postavke na prethodno stanje. Veoma korisno kada eksperimentišete sa postavkom elemenata i widgeta.

Uz novo izdanje dolazi i novi artwork, tako da je Breeze zamenio stari Oxygen stil, prateći trend flat (ravnog) dizajna, što se vidi kada pokrenete neku od aplikacija. Za razliku od KDE4 gde je Oxygen imao i istoimenu gtk temu, ovde to nije slučaj te se koristi Orion tema koja će zadovoljavajuće uklopiti gtk aplikacije uz novi flat stil. Možda se nekome novi stil neće svideti, ali verujemo da novi set osnovnih ikona, koje izgledaju moderno i osveženo u prepoznatljivoj (plavoj) boji ovog okruženja, hoće.

Neke od aplikacija koje dolaze uz Kubuntu su: Gwenview, Okular, Skanlite (alatka za korišćenje skenera), Akregator (feed reader), Bluedevil (bluetooth), IM kontakti (chat klijent za nekoliko servisa), Kmail, Konversation (IRC klijent), Ktorrent, k3b, Libreoffice, KDE Partition manager, Muon Discover (softverski centar), Kate, Kcalc, Klipper, Konsole. Amarok i Dragon player već standardno dolaze uz KDE i Kubuntu, pa je tako i u ovom izdanju. Dok je prvi veoma moćan audio-plejer, Dragon će malo teže leći korisnicima koji žele više mogućnosti pri puštanju video snimaka. Instalacija novih aplikacija je, pored instalacije putem konzolne apt alatke, moguća i upotrebom Muon Discover programa koji će vam na pregledan način omogućiti da pronađete željenu aplikaciju. Kubuntu 15.04 dolazi sa 5.2 verzijom Plazme, a ko želi nadogradnju na 5.3 i odgovarajuće KDE aplikacije, može to učiniti dodavanjem zvaničnog backports repozitorijuma.

KDE4 je poznat po tome što na jednom mestu objedinjuje sva podešavanja u vezi sa okruženjem i sistemom, a nekad se i preterivalo sa detaljnošću, što je zbunjivalo nove korisnike. Ovaj problem je rešen i sada su podešavanja preglednija i logičnije podeljena po grupama, tako da korisnici neće imati problema da vrlo brzo pronađu ono što im treba. Krunner je još jedan deo koji je unapređen, pa je sada brži i daje precizniju i pregledniju pretragu, a rezultate će vam sortirati po kategorijama (podešavanja, programi, dokumenti, itd.)

Prelazak na nove verzije nije lišen problema. Dok je sam operativni sistem kao i uvek radio bez mane, to se za KDE ne može reći. Par puta je došlo do izbacivanja poruka sa greškama, rušenja okruženja i prozora sa podešavanjima. Ipak, nova Plazma postoji tek godinu dana pa je normalno da se ovakve greške dešavaju. S obzirom na to da su se one desile svega par puta, okruženje nije nestabilno, da ne steknete pogrešan utisak. Ono što je bitno, iz verzije u verziju primetan je veliki pomak u razvoju Plazme, Frameworka i aplikacija.

Kao što vidite, u ovoj recenziji smo više pažnje posvetili samom okruženju, jer je ono, ipak, najveća novost. Kubuntu nas nije razočarao i pružio nam je novo izdanje i viziju budućnosti ove distribucije. Ovo je dobar početak i verujemo da će do sledeće LTS verzije naredne godine (16.04) sama distribucija, kao i okruženje, biti jedna savršena i stabilna celina. A do tada, probajte novi Kubuntu ako želite da zavirite u budućnost.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Administrator Linux sistema
Kubuntu 15.04
Šta mislite o ovom tekstu?
SiRAWa snaga

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GPL
Veličina:
1,3 GB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .kubuntu .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera