PHONE ZONE<>
062015<><>

Samsung Galaxy Tab A Plus 9.7 SM-P550

Kockasti notes

Pravi sijaset modela, kriptičnih oznaka i podvarijacija gotovo su normalna stvar kada je reč o uređajima korejskog Samsunga. Konfuzna nomenklatura za koju bi se reklo da ni u Samsungu više ne znaju šta znači nekome se očigledno popela preko glave, te je od prošle godine Samsung napokon počeo da formira smislenije nazive proizvoda koji imaju (uglavnom) jasno mesto na lestvici kvaliteta i mogućnosti. Kada su u pitanju mobilni uređaji, svima je dobro poznata Galaxy S serija u koju spadaju proizvodi najviše klase, a Samsung je ove godine predstavio nekoliko uređaja srednje kategorije pod Galaxy A linijom. Već ste imali prilike da čitate o telefonima koji pripadaju brendu Galaxy A, a ovom prilikom je tu i jedan tablet računar.

Samsung Galaxy Tab A dolazi u 2 varijante, sa dijagonalom ekrana od 8 i 9,7 inča, a dodatno je tu i Plus edicija koja je hardverski identična, ali donosi i prisustvo S-pen olovčice za hvatanje beleški pisanjem po ekranu. Interesantno je da je ovo prvi put da Samsung proizvodi tablet računar sa odnosom stranica 4:3, koji je karakteristična odlika njihove ljute konkurencije, Apple iPada. Ni cenovno ni po karakteristima, ova 2 uređaja ipak ne mogu da se porede. Galaxy Tab A je izrađen od plastike, dobro uklopljene i prijatne pod rukom, ali nema ni traga od aluminijuma koji smo videli na mobilnim telefonima iste grupe. Na testu smo imali veći model, dijagonale 9,7. Displej je izrađen u PLS tehnologji koja pruža odlične uglove i dobar prikaz boja, ali i ovde je došlo do kompromisa te je rezolucija ekrana samo 1024 x 768 piksela, što je više primereno uređajima ekonomske klase nego uređajima srednjeg segmenta. Elektronika, sa druge strane, više odgovara svojoj cenovnoj kategoriji – solidan čipset Snapdragon 410 ispraćen sa 2 GB RAM potpuno je adekvatan za udoban svakodnevni rad, a jedino nešto stariji Adreno 306 GPU može zasmetati ljubiteljima video igara. Stereo zvučnici pružaju dobar nivo zvuka koji nije preteranog kvaliteta: pojačani na maksimum unose primetno izobličenje zvučne slike. Primarna kamera rezolucije 5 Mpx se, uprkos očekivanjima, pokazala kao sasvim pristojna i u uslovima dobrog osvetljenja daje solidne fotografije i video zapise. Ispeglan softver obično izdvaja poznate proizvođače iz mase kineskih uređaja, a to je i ovde slučaj. Uređaj pokreće operativni sistem Android 5.0.2 i, zapanjujuće za Samsung, broj dodatnih aplikacija koje su uglavnom bespotrebne sveden je na minimum, tako da interfejs deluje čisto, a tablet radi glatko i bez zastajkivanja. Galaxy Tab A 9.7 serija se još uvek nije pojavila u našim prodavnicama, ali očekivana cena je oko 300 evra za model bez S-pen podrške, a za oko 50 evra više dobija se punokrvni model. Da nije niske rezolucije, za ovaj novac bi ovo bila odlična jeftinija alternativa iPadu. Međutim, u ovakvoj situaciji, ima ga smisla uzimati isključivo zbog mogućnosti hvatanja beleški – zahvaljujući 4:3 odnosu strana tablet daleko prirodnije leži u ruci i pisanje je daleko udobnije nego na „širokim” Note varijantama.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
LG G4
Asus Fonepad 7 FE171CG
Vivax SMART Point X45 Pro
Samsung Galaxy Tab A Plus 9.7 SM-P550
Šta mislite o ovom tekstu?
Tesla tablet H785
Google Authenticator
Weight Tracker Assistant
Virtual Walkie Talkie Pro
Elevate – Brain Training
MyScript Calculator
Expensify
drupe
Perfect365
Dubsmash
My Heart
6 Seconds

Operativni sistem:
Android 5.0.2
Dimenzije:
242 x 169 x 74 mm /484 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 410 čipset (Quad-core Arm Cortex A-53 1,2GHz CPU + Adreno 306 GPU), 9,7” PLS LCD (1024 x 768), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, MicroSD, S-pen, Dual-band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, A-GPS, Bluetooth 4.0, 3,5-mm audio, 5 Mpx zadnja kamera, 2 Mpx prednja kamera, Li-ion 6000 mAh baterija
Proizvođač:
Samsung
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera