PHONE ZONE<>
062015<><>

Google Authenticator

Ovaj tekst će više biti tekst o neophodnosti dvostepene autentifikacije, nego o samoj aplikaciji koja je tome namenjena. Ukoliko je ne koristite, dvostepena autentifikacija je nešto o čemu biste ozbiljno morali da razmislite. U ovom slučaju pričamo o logovanju na Google, ali taj način obezbeđivanja naloga može da podrži bilo koji pružalac usluga. Funkcioniše tako što i dalje koristite korisničko ime i lozinku da se prijavite na servis, ali dodatni nivo sigurnosti pruža još jedna komponenta, a to je vaš mobilni telefon. Preko njega ćete dobiti šestocifreni kôd koji će vam sistem zatražiti posle unošenja korisničkog imena i lozinke. Logika je da, čak i ako vam zli haker ukrade lozinku, ne može da se prijavi, jer nema ono što je uvek pored vas – mobilni telefon. Kako bi se izbeglo neprekidno smaranje korisnika unošenjem kodova, moguće je definisati pristupne tačke od poverenja – browsere koje stalno koristite (kućni, poslovni računar, laptop kod devojke/dečka...). Za te pristupne tačke će kasnije biti dovoljno samo da unesete korisničko ime i lozinku da biste pristupili Google servisima, jer ih sistem prepoznaje. Takođe, za eksterne aplikacije koje pristupaju sistemu (npr. Outlook na računaru, Windows telefoni, multimedijalni plejeri...) moguće je generisati posebne lozinke, tako da za svaku primenu postoji samo jedna lozinka. Sistem tada neće tražiti dvostepenu autentifikaciju, ali će za tu aplikaciju priznavati isključivo lozinku koja je generisana unutar sistema za nju.

Iako ovo zvuči malo komplikovano, u suštini se veoma lako aktivira i veoma brzo podešava. Kada jednom unesete sve šifre ili verifikujete browsere, upotreba će biti jednostavna kao i ranije, ali neuporedivo sigurnija. Sistem po osnovnom podešavanju pomenute šestocifrene kodove šalje SMS-om na broj koji ste definisali. Alternativno, Google može da pozove broj (čak i fiksni) i da vam izdiktira šifru. Problem se javlja kada niste dostupni – da li ste u avionu, pa su bežične funkcije telefona isključene ili ste negde gde nema signala, svejedno je – nećete uspeti da se prijavite na sistem.

Rešenje je Google Authenticator, zvanična Googleova aplikacija za dvostepenu autentifikaciju. Ona će na svakih 30 sekundi generisati kôd, bez pristupa internetu ili mreži. Tajna je u tome što je na početku korišćenja, aplikaciju potrebno uvezati sa vašim nalogom i izabrati je kao primarni način autentifikacije u okviru vašeg Google profila. Ukoliko aplikacija zakaže, SMS ili poziv su tu kao bekap.

Ivan ČABRILO

 
LG G4
Asus Fonepad 7 FE171CG
Vivax SMART Point X45 Pro
Samsung Galaxy Tab A Plus 9.7 SM-P550
Tesla tablet H785
Google Authenticator
Šta mislite o ovom tekstu?
Weight Tracker Assistant
Virtual Walkie Talkie Pro
Elevate – Brain Training
MyScript Calculator
Expensify
drupe
Perfect365
Dubsmash
My Heart
6 Seconds

Platforma:
Android, iOS, BlackBerry
Veličina:
1,8 MB
Cena:
besplatno
Izvor:
Google play
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera