TEST DRIVE<>
062015<><>

Acer Aspire V 17 Nitro – Black Edition (VN7-791G-730W)

U apsolutnoj kategoriji

Ovog meseca Acer nas je počastio retkim zadovoljstvom. Na test smo dobili njihov novi Aspire V 17 Nitro – Black Edition i mašina je zaista prava poslastica, kako za igrače tako i za entuzijaste. U nekim kategorijama zaista nismo videli bolje rezultate, pa se može konstatovati da su impresivne tehničke specifikacije opravdale visoka očekivanja.

Acer se odlučio da svog brzinskog šampiona gradi na proverenom i efikasnom HM86 čipsetu (iz 2013. godine) dok je „motor” poveren Intelovom četvorojezgarnom i7-4720HQ. Ovaj procesor maksimalne toplotne disipacije 47 W je proizveden 22-nanometarskim procesom i na raspolaganju ima Hyper-Threading, što mu u izvesnim situacijama može dozvoliti da efikasno „gura” 8 programskih niti. Sa te strane, i7-4720HQ predstavlja odličan kompromis između ozbiljne procesorske snage i neophodne štedljivosti koju nameću standardi mobilnosti. Acer je popunio oba slota sa nisko-naponskom memorijom dosegnuvši pri tom maksimalnih 16 GB DDR3 memorije. Količina raspoložive radne memorije i snažan CPU nagoveštavaju da se ovaj Acer može koristiti i za razne druge svrhe, a ne samo za igranje. Prvo što nam pada na pamet je neka vrsta multimedijalne produkcije: video, audio ili 2D/3D grafičkog sadržaja. Naravno, u ove svrhe je svakako bolje koristiti moćne desktop računare, ali kada je tu produkciju neophodno uraditi van kancelarije, V 17 Nitro će odlično poslužiti. Pošto je i7-4720HQ postigao odlične rezultate na našem šahovskom testu, možemo ga mirne duše preporučiti i pasioniranim šahistima koji imaju potrebu za kvalitetnim analizama dok su, recimo, na turnirima. Ove preporuke se osim impresivnih hardverskih komponenti baziraju i na vrlo efikasnom sistemu za hlađenje koji je omogućio laptopu da radi u „punom trku” duže vremena održavajući pri tom temperaturu koja na spoljnim stranicama kućišta nije prelazila komotnih četrdesetak stepeni. Interni senzori su za to vreme pokazivali i do 75-76 stepeni, ali temperatura nije premašivala te vrednosti ni posle dobrih četrdesetak minuta „maltretiranja” što znači da se sa ovim računarom može odraditi neka hitna video-kompresija ili izrenderovati nekoliko sekundi animacije dok ste u poseti klijentu. Naravno, niko vas neće kazniti ni za dobru seansu Crysisa, FIFA 15 ili čime se već zabavljate u ovim prolećnim danima. Sve navedene igre rade sasvim glatko u punoj HD rezoluciji, a za to je zadužena pre svega Nvdia GTX 960M grafička karta sa 2 GB GDDR5 memorije. Još jedna lepa karakteristika ove mašine je i to da je pomenuti sistem za hlađenje vrlo tih pa ćete ga bez problema koristiti u čitaonicama, čekaonicama ili na šahovskim mečevima.

IPS ekran od 17,3 inča u punoj HD rezoluciji je dovoljno veliki da možete kvalitetno da se igrate ili pogledate sa užitkom neki film, ali će bez problema poslužiti i za neku brzu izmenu na vašem After Effects/Photoshop/Blender/Maya/Lightwave projektu. Osvetljenje nije prejako (kontrast 600:1, a osvetljenje 300 cd/m2) kao na nekim drugim modelima, dok je subjektivni utisak da je ujednačeno. Uglovi pod kojim možete jasno videti sliku su vrlo široki, s obzirom na IPS panel, što znači da ćete na V 17 Nitro moći da održite i poneku mini-demonstraciju za manji broj ljudi. Najlepše od svega je što je površina ekrana „premazana” anti-glare filterom pa je rad u prostorijama sa jačim osvetljenjem ili na otvorenom (ali ne i na direktnom dnevnom svetlu) moguć bez većih naprezanja.

Sistem od četiri zvučnika proizvodi bogat i dovoljno snažan zvuk da iznervira ukućane u susednoj prostoriji – stoga oprez. Kako već nalaže red, Acer je ispoštovao High Definition i Dolby Digital Plus Home Theater. Raspored zvučnika je takav da je jedan par zvučnika okrenut u stranu, a drugi par na gore. Rezultati su odlični, iako se čini da raspored sa bar jednim parom zvučnika okrenutim direktno ka korisniku daje autentičniji zvučni doživljaj.

Acer je odlučio da u svoj ultimativni prenosnik ugradi hibridni magnetni disk od 1 TB. Disk je potpisao Seagate, pravi kapacitet mu je 953.869 MB, vrti se na 5400 obrtaja u minuti i interesantno je da se u specifikacijama navodi „samo” 64 MB šleš keša, što obično nije dovoljno da bi se neki disk smatrao SSHD-om. Sa druge strane, rezultati koje postiže ovaj disk prilično su dobri i u svakodnevnom radu se ne osećaju značajnija usporenja. Ipak, teško je oteti se utisku da bi se u ovakvom tipu laptopa, imajući u vidu i njegovu cenu, trebalo naći mesta bar za jedan SSD. Njihova cena znatno je pala, kapaciteti su rasli, a kada se porede sa klasičnim magnetnim diskovima znatno su superiorniji i po pitanju performansi . Kombinacija SSD-a, na kome bi bio instaliran operativni sistem, i hibridnog ili običnog diska sa većim kapacitetom, na kome bi se skladištili swap fajl i podaci, garantuje optimalne performanse, a to bi svakako trebalo očekivati u računaru sa kojim se ne prave veći kompromisi. Aspire V 17 Nitro Black Edition je svakako računar koji spada u tu klasu.

Kućište ovog laptopa napravljeno je od vrlo kvalitetne crne plastike koja je presvučena slojem koji štiti od klizanja vlažnih dlanova. Čvrstina i kvalitet ovog kućišta takvi su da deluje skoro kao da je rađeno po vojnim standardima. Uprkos tome, prijatni su na dodir i ergonomija je takva da je laptop lagano držati u rukama, u krilu, ili ga preneti otvorenog na neku blisku susednu površinu. Dimenzije kućišta su, doduše, nešto veće nego što bi se očekivalo, s obzirom na veličinu ekrana. Rezultat je kvalitetan sistem za hlađenje i dovoljno mesta za dlanove, tačped i tastaturu.

Tastatura je kvalitetna, chiclet tipa i ima pozadinsko osvetljenje. U njene adute svakako spada i to što ima punu širinu tastera uključujući i numeričku tastaturu. Nažalost, kursorski tasteri su zbog nečega ostali mali. Tastatura je zbog svoje veličine i okolnog materijala vrlo udobna za duži rad. Utisak pri kucanju je vrlo dobar sa dobrim povratnim odzivom, mada bi taj utisak bio još bolji da tasteri imaju za nijansu veći otpor. Acer je imao dovoljno mudrosti da jedan od dodatnih/multimedijalnih tastera služi za isključenje tačpeda, što umnogome olakšava život kada pored sebe imate pravog „pacova”.

Jedna od stvari koje Acer sam hvali kod ovog modela je i MIMO tehnologija, koja omogućava do dva puta bržu komunikaciju preko bežičnog interfejsa. Iako na sâmu brzinu nismo imali nikakve primedbe, interesantno je da je laptop iz nekih udaljenijih pozicija bilo nemoguće zakačiti na naš ruter iako drugi laptop/tablet računari taj „trik” izvode bez velikih problema. Izmeriti dodatnu brzinu koju donosi MIMO gotovo je nemoguća misija u uslovima bežičnog „zagušenja” kome smo izloženi u urbanim uslovima i varijaciji opterećenja bežičnih kanala.

Ukoliko Prozori nisu vaše prirodno okruženje, a vaš budžet to može da podnese, ovaj laptop ipak može biti na vašoj užoj listi. Aspire V 17 Nitro smo dobili sa preinstaliranim Linpusom, naravno bez grafičkog okruženja. Acer je u ovaj laptop ugradio UEFI BIOS koji ima odličnu Legacy podršku pa ćete bez problema instalirati bilo koji OS. Izbor Linpusa je dosta čudan pošto danas postoje distribucije koje znatno bolje oponašaju Prozore i izgledaju mnogo lepše od Linpusa (pa i samih Prozora). Te distribucije po pravilu imaju kvalitetniju podršku za novi hardver i slobodne su, pa je instalacija Linpusa čista misterija. Mi smo laptop probali „na živo” sa distribucijama Manjaro i ChaletOS, a na uređaj smo instalirali Windows 8.1 Pro da bismo „provrteli” standardnu bateriju testova i igara za vas.

Stevan JOSIMOVIĆ

3DMark
Ice Storm109135
Cloud Gate17127
Fire Strike3970
Fire Strike Extreme1987
PCMark 8
Home4018
Creative3887
Work4819
Cinebench r15
OpenGL [fps]100.42
CPU [pts]657
CPU (samo jedno jezgro) [pts]140
MP Ratio [x]4.7
Fritz Chess Benchmark
Relativna brzina27.17
Knodes/s13041
CrystalDiskMark
Sequential read / write [MB/s]109.7 / 104.0
4K read / write [MB/s]0.591 / 0.800
Trajanje baterije
Maks. osvetljenje, prosečno opterećenje2:30:00
 
AMD A10-7870K i MSI A88X-G45 Gaming
Asus Maximus VII Ranger
APC Back-UPS BX950U-GR i BX1400U-GR
Kingston HyperX Predator M.2 SSD, Kingston HyperX Savage SSD i AMD Radeon R7 SSD
Genius HS-M435 i HS-970BT
AOC G2460FQ, BenQ XL2720Z i LG 34UM67
Kingston Media Reader USB 3.0
Acer Aspire V 17 Nitro – Black Edition (VN7-791G-730W)
Šta mislite o ovom tekstu?
Toshiba Satellite Radius 11 (L10W-B-102)
Asus ZenBook Pro UX501
Optibox EVO ENfinity
Babolat Play
Canon SX610 HS
MyGica Quad Core Enjoy TV Box (ATV585) i Ultra HD Enjoy TV BOX (ATV1800E)
TP-Link CPE210 i CPE510
Mikrotik Routerboard mAP 2n (RBmAP2n)

CPU:
Intel Core i7-4720HQ, 4 jezgra, 8 niti, 2,6 GHz (3,6 GHz), Hyper-Threading, 22 nm
RAM:
16 GB, DDR3, Low-voltage
Ekran:
17,3 inča, 1920 x 1080 px, IPS, LED, Acer ComfyView, Anti-glare
Grafika:
Nvidia GeForce GTX 960M, 2 GB GDDR5
Dodatna grafika:
Intel HD Graphics 4600
HDD:
SSHD 1 TB, 8 GB NAND (MLC) keš memorije, 5400 rpm
Optički uređaj:
DVD±RW DL
Mreža:
Wi-Fi IEEE 802.11a/b/g/n/ac; Bluetooth 4.0, 10/100/1000 Mbit/s (Gigabit ethernet)
Priključci:
HDMI, 4 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 3,5 mm (audio izlaz i mikrofon), SD
Kamera:
720p Acer Crystal Eye HD
Zvuk:
2 mikrofona; 4 zvučnika, High Definition Dolby Digital Plus Home Theater
Tastatura:
osvetljena tastatura, Multi-tač tačped, Multimedijalne prečice
Baterija:
litijum-polimerska, 3 ćelije, 4605 mAh
Operativni sistem:
Linux Linpus
Dimenzije i masa:
423 x 293 x 25,4 mm, 3-4 kg (u zavisnosti od konfiguracije)
Garancija:
2 godine
Proizvođač:
Acer
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera