TEST DRIVE<>
062015<><>

Asus ZenBook Pro UX501

Zen ziheraš

Asus se kotira vrlo visoko kao proizvođač kompjuterske opreme, ali i kao proizvođač mobilnih računara. Tržište je naviklo da uz ovu robnu marku idu visoki kvalitet, pouzdanost i performanse. Nova profesionalna serija ZenBooka i model sa oznakom UX501 koji nam je stigao na test ne najavljuju oštar zaokret u toj tradiciji. Štaviše, čini se da Asus možda suviše „oprezno” prilazi tržištu sa ovom serijom pružajući konkurenciji priliku da započne sopstveni „diktat” novih tehnoloških rešenja – nešto u čemu je Asus prethodnih godina bio skoro neprikosnoven.

Asus je sa ovim modelom primenio dobro oprobanu taktiku: Mac-olika spoljašnjost, kvalitetne komponente, tehnološki savršena obrada i materijali. Na papiru i pod rukom sve deluje odlično, ali su vrhunske performanse, nažalost, iz nekog razloga izostale na ovom pretproizvodnom primerku.

Novi ZenBook Pro nikako se ne može okarakterisati kao spora mašina. U krajnjem slučaju to je praktično nemoguće, ukoliko znamo da se ispod savršeno brušenog anodiranog aluminijuma nalazi četvorojezgarni Core i7-4720HQ koji radi na 2,6 GHz. Njemu je na raspolaganju čitavih 16 GB DDR3 memorije, a integrisanoj Intel HD 4600 grafici u najtežim poslovima asistira snažni nVidia GeForce GTX 960M sa čak 4 GB GDDR5 memorije. Da slučajno ne bi došlo do nekog „uskog grla”, Asus je masovno skladištenje podataka poverio Samsungovom PCIeG2 MLC SSD-u od 488,386 megabajta, mada se taj prostor reklamira kao (skoro) 512 GB. Pošto je ovaj SSD fizički tek malo veći od klasičnih DDR3 modula i ne zauzima 2,5-inčni prostor u kućištu laptopa, to znači da po želji možete dodati još jedan disk većeg kapaciteta koji će čuvati gabaritne multimedijalne datoteke ili neku veću bazu podataka koja vam je neophodna kada ste van kancelarije. Pa ipak, skup svih tih odličnih komponenata davao je praktično kroz sve testove rezultate ispod očekivanja. Na nekim testovima je to bilo u magnitudi greške merenja, dok je na drugim testovima to bilo značajnih desetak i više procenata. Praktično je izuzetak jedino ugrađeni SSD koji je skoro potvrdio svoje fabričke specifikacije i praktično „pojeo za užinu” skoro sve SSD-ove koje smo do sada testirali (skoro 1100 MB/s na čitanju i 770 MB/s na pisanju). Operativni sistem je prilikom testiranja bio ažuriran, a svi drajveri pravilno instalirani i uređaji uredno prijavljeni sistemu. Izmerene vrednosti ispod očekivanja mogu se jedino objasniti neoptimizovanim čipset drajverima ili ranom verzijom BIOS-a, što nije retka pojava u tzv. pre-production modelima. Oba potencijalna „izvora usporenja” lako se popravljaju ažuriranjem (u finalnoj verziji proizvoda), mada se računar bez ikakvih problema može koristiti u sve svrhe kojima je namenjen sa sadašnjim drajverima i njihovim nivoom performansi.

Među proizvođačima, poslednjih godinu-dve, postoji nadmetanje u visini rezolucije koje je započeo Apple sa svojim Retina ekranima. Nerezonski prateći trendsetera, i ostali proizvođači su se uključivali u trku pikselima i tamo gde to ima smisla i tamo gde je to potpuno bespredmetno. UX501 se diči fantastičnim IPS ekranom osetljivim na dodir sa UHD (4K) rezolucijom od čak 3840 x 2160 piksela. Prozori se često ne snalaze najbolje sa „prevođenjem” svih aplikacija iz standardnih ekranskih gustina za koje su aplikacije pisane u ove astronomske gustine piksela (282 tpi). Zbog toga se događa da su u nekim aplikacijama kontrole i tekst toliko sitni da su praktično potpuno neupotrebljivi. Ovo posebno važi za tač ekrane na kojima je gotovo nemoguće prstom pogađati „nereskalirane” prozorske kontrole. Kad smo već kod tač ekrana, treba reći da ekran modela UX501 registruje do deset istovremenih tačaka dodira, kao i to da je vrlo odzivan na dodirne komande. Koliko su one korisne na klasičnom laptopu, doduše, diskutabilno je, jer i pored odlične čvrstoće šarki koje drže ekran, on se ipak pomera i pod lakšim pritiskom prsta. Nije nemoguće zamisliti softver u kome bi se prstima moglo fino slikati ili izvoditi druge precizne operacije ali činjenica je da danas u PC svetu takav softver nije prilagođen tač-ekranima i prstima.

Veoma visoke rezolucije na mobilnim monitorima koje se u poslednje vreme često sreću neergonomske su u pravom smislu te reči i, sem marketinške svrhe, služe jedino još za to da uludo potroše zalihu memorije i procesorske i grafičke snage novog hardvera koje bi korisnici mogli mnogo mudrije da upotrebe. Na primer, UHD rezoluciju bi možda priželjkivali jedino profesionalni fotografi, ali bi njima sasvim sigurno i na terenu prijao veći monitor od 15,6 inča. Ukoliko se ima u vidu standardna poslovna i kućna upotreba, teško je zamisliti šta to UHD može da prikaže što standardni FHD (uz daleko ekonomičniju potrošnju resursa) ne može na ekranu ove dijagonale.

Ovaj monitor je inače moguće gledati iz vrlo kosih uglova što se tiče osvetljenja i kontrasta, mada primetna refleksija može da bude dosta velika smetnja u jače osvetljenim okruženjima. Situacija će biti nešto drastičnija ukoliko u takvom okruženju budete primorani da štedite bateriju smanjenjem osvetljenja. U svim drugim situacijama slika na ovom monitoru pružiće vam bogato i prijatno iskustvo.

Slično tome, i zvučni podsistem će svoj posao odraditi veoma dobro, ali ništa više od toga. Jačina zvuka je tolika da unutar standardnih prostorija (20-30 kvadrata) svi mogu jasno da čuju ono što ZenBook Pro reprodukuje. Ukoliko želite da se opustite uz muziku predlažemo da isprobate neki od specijalnih zvučnih efekata za emulaciju različitih okruženja koji će zvuk učiniti malo bogatijim i uverljivijim.

Tastatura na novom ZenBooku pravo je malo remek delo. Reč je o chiclet tastaturi koja ima biserno belo pozadinsko osvetljenje i senzor za ambijentalno osvetljenje. Iako je boja pozadinskog osvetljenja tastera vrlo dopadljiva i odlično se slaže sa bojom brušenog aluminijuma, čini se da crveno svetlo ipak nešto manje smeta pri korišćenju u zamračenijim prostorijama. Veličina tastera je skoro na desktop nivou, a osećaj pri kucanju vrhunski, zahvaljujući odlično odmerenom otporu tastera i profilisanom taktilnom odzivu koji tasteri imaju. Ako se ima u vidu da se Nvidia GTX 960M sasvim pristojno može koristiti i za igranje, odličan izbor je i to što su kursorski tasteri zadržali punu veličinu i klasičan raspored. Numerička tastatura je praktično spojena sa slovnim delom i vrlo je funkcionalna zahvaljujući dobro pozicioniranom ’NumLock’ tasteru kojim se menja uloga numeričkog dela. Jedini mali nedostatak ove tastature je u tome što je jedini ’End’ taster upravo na numeričkoj tastaturi što znači da nije dostupan ukoliko je ’NumLock’ aktiviran. Nekim čudom ’Home’ tasteru se to nije dogodilo jer je svoje mesto našao u gornjem redu pored ’PgUp’ i ’PgDn’ tastera.

Tačped je ogroman, odlično pozicioniran i dominira prostorom ispod tastature. Rad sa tačpedom je vrlo udoban, zahvaljujući odličnom odzivu dodirnih komandi, ali i samoj veličini aktivne površine koja omogućava da pointer precizno odgurate na bilo koji deo ekrana bez puno „peglanja”. Ukoliko pri ruci imate miša, tačped možete isključiti jednim od „multimedijalnih” tastera na vrhu tastature.

Na levoj strani kućišta se nalaze mini DisplayPort, HDMI, jedan USB 3.0 kao i priključak za napajanje. Na desnoj strani kućišta zateći ćete kombo priključak za slušalice i mikrofon, 2-u-1 čitač memorijskih kartica i dodatna dva USB 3.0 porta. Ovakav raspored portova omogućava da se svi portovi mogu efikasno upotrebiti i da nema puno gužve sa kablovima odnosno priključcima.

Novi Asusov ZenBook Pro je lako preporučiti i pored manjih problema sa performansama. Dok se pojave prvi finalni primerci spremni za prodaju, ti „nabori” će sasvim sigurno biti ispeglani.

Stevan JOSIMOVIĆ

3DMark
Ice Storm29684
Cloud Gate13033
Fire Strike3791
Fire Strike Extreme1942
PCMark 8
Home3261
Creative-
Work3381
Cinebench r15
OpenGL [fps]88.56
CPU [pts]601
CPU (samo jedno jezgro) [pts]135
MP Ratio [x]4.4
Fritz Chess Benchmark
Relativna brzina24.73
Knodes/s11872
AS SSD Benchmark
Sequential read / write [MB/s]1098.66 / 767.86
4K read / write [MB/s]27.32 / 65.65
Trajanje baterije
Maks. osvetljenje, prosečno opterećenje3:31:00
 
AMD A10-7870K i MSI A88X-G45 Gaming
Asus Maximus VII Ranger
APC Back-UPS BX950U-GR i BX1400U-GR
Kingston HyperX Predator M.2 SSD, Kingston HyperX Savage SSD i AMD Radeon R7 SSD
Genius HS-M435 i HS-970BT
AOC G2460FQ, BenQ XL2720Z i LG 34UM67
Kingston Media Reader USB 3.0
Acer Aspire V 17 Nitro – Black Edition (VN7-791G-730W)
Toshiba Satellite Radius 11 (L10W-B-102)
Asus ZenBook Pro UX501
Šta mislite o ovom tekstu?
Optibox EVO ENfinity
Babolat Play
Canon SX610 HS
MyGica Quad Core Enjoy TV Box (ATV585) i Ultra HD Enjoy TV BOX (ATV1800E)
TP-Link CPE210 i CPE510
Mikrotik Routerboard mAP 2n (RBmAP2n)

CPU:
Intel Core i7-4720HQ, 4 jezgra, 8 niti, 2,6 GHz (3,6 GHz), Hyper-Threading, 22 nm
RAM:
16 GB, DDR3, Low-voltage
Ekran:
15,6 inča, UHD (3840 x 2160 px), IPS, osetljiv na dodir
Grafika:
Nvidia GeForce GTX 960M, 4 GB GDDR5
Dodatna grafika:
Intel HD Graphics 4600
Skladište:
Samsung PCIeG2 MLC SSD 488386 MB (~512 GB)
Mreža:
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, 10/100/1000 Mbit/s (Gigabit ethernet)
Priključci:
HDMI, mini DisplayPort, 3 x USB 3.0, 3,5mm (audio izlaz i mikrofon), SD čitač kartica
Kamera:
Mega Pixel Fixed web camera, HD Web Camera
Zvuk:
Array microphone, 2 zvučnika, Bang & Olufsen ICEpower, SonicMaster Premium
Tastatura:
osvetljena tastatura, multi-tač tačprd, multimedijalne prečice
Baterija:
litijum-polimer, 6-ćelijska 96 Wh
Dimenzije i masa:
383 x 255 x ~20,6 mm, 2,27 kg
Operativni sistem:
Windows 8.1 Pro 64-bit
Garancija:
1 godina
Proizvođač:
Asus
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera