TEST DRIVE<>
062015<><>

Optibox EVO ENfinity

ALT Dream

Zašto bi neko poželeo da kupi satelitski risiver u današnje vreme torrenta, YouTubea, IPTV-a, digitalne kablovske televizije...? Što bi kolega Kuzmanović rekao: „Šta se oduševljavaš tim risiverom kada sve imamo na torrentima?” Da li zaista imamo baš sve na torrentima? Da li smo zaista zadovoljni izborom kanala na kablovskim/IPTV sistemima? Potpisnik ovih redova tvrdi da satelitskoj televiziji još uvek nema dostojne konkurencije. TV kanali u kablovskim i IPTV sistemima su (barem kod nas) prilično komercijalni sa previše repriza i sadržaja koji nije baš uvek zanimljiv. Ako malo bolje razmislite, sadržaj torrent sajtova je samo savremena verzija muzičkih top-lista. Slušate (gledate) ono što je odabrala većina i kada ispadne sa te imaginarne top liste (nema više seedova), nešto novo je aktuelno. Alternativnije stvari su retke ili ih nema ni za lek. Direktni prenosi sportskih događaja su prilično niskog bitratea u IPTV sistemima, a i kablovski distributeri sve više računaju koliko kanala mogu da proguraju kroz kabl. Ne zaboravite da se, neretko, kroz te iste kablove provlače i drugi servisi poput interneta, fiksne telefonije...

 
Na stranicama „Sveta kompjutera” imali smo prilike da vam predstavimo, sada već legendarne, Dreambox 7000 i 7020 Linux risivere. Nažalost, zbog kašnjenja na naše tržište i relativno visoke cene propustili da testiramo prve Dreambox HD risivere. Dreambox 800HD je postao instant hit u svetu. Jednostavniji i višestruko jeftiniji od flagship modela DB 8000HD, 800HD su ubrzo kinezi kopirali bez milosti. Jeftine kopije preplavile su i naše tržište. Klonovi su se dosta grejali, imali su loše i previše bučne ventilatore za hlađenje. Neretko se dešavalo i da nestabilno rade (zeleni ekran smrti) i da je jedini lek reinstalacija Imagea (neka od aktuelnih verzija Enigma 2 operativnih sistema). Linux risiver namenjen satelitskim entuzijastama ubrzo je zahtevao novi nivo entuzijazma. Dream Multimedia je tradicionalno inertna, da ne kažemo lenja, da na tržište izbaci nove, zanimljivije i jeftinije modele Linux risivera. Sa velikom online komunom koja neumorno razvija nove aplikacije za ovaj ekosistem postalo je samo pitanje vremena kada će pojedine firme početi da razvijaju sopstveni hardver za ovo popularno Linux okruženje.

Iz susedne Mađarske nam stiže EVO ENfinity risiver sa Enigma 2 (openATV verzija) operativnim sistemom. ENfinity predstavlja entry level klasu Linux risivera kompanije Optibox, a koliko smo primetili, jedan je od najjeftinijih na tržištu u svojoj klasi.

Mala crna kutija sa alfanumeričkim displejom, tasterima za najosnovnije komade i vratancima koja skrivaju čitač kartica i CI slot, deluje veoma nenametljivo. Displej tokom rada prikazuje tačno vreme, a moguće je podesiti i prikaz broja kanala koji se trenutno gleda.

Web interfejs omogućava razna podešavanja iz browsera
Sa zadnje strane, smešteni su najpotrebniji priključci za ovaj tip uređaja. Kako su USB priključci smešteni samo sa zadnje strane, u pakovanju je priložen i mali produžni kabl za lakšu manipulaciju USB memorijom, ako se za to ukaže potreba. U radu, risiver se veoma malo greje što je odlično sa obzirom na to da je u njemu procesor od 750 MHz koji je više nego duplo brži od onoga u DB 800HD (300 MHz). Brzina se oseća i u radu. Uređaj je veoma odzivan i prosto iznenađuje svojim performansama. Za poznavaoce Enigme, sve je već prepoznatljivo i navikavanje je gotovo trenutno. Skoro sav softver koji smo koristili za podešavanje i rad sa Dreambox risiverima radi i sa ENfinityjem. Liste kanala su takođe identične, kao i njihovo editovanje u DreamboxEDIT aplikaciji. Morali smo samo da promenimo IP adresu za novi risiver u podešavanjima i sve je iz prve proradilo.

Lista kanala je pregledna i lako se organizuje po folderima 
OpenATV podrška je veoma dobra. Kako smo već navikli, plavo taster na daljinskom otvara menije sa svim podešavanjima, a među njima je i download sekcija sa velikim brojem aplikacija i raznih drugih dodataka. Naravno, moguće je i dosta toga uraditi „ručno” uz pomoć kompjutera ili preko USB memorije. Naprednijim korisnicima će telnet, SSH, FTP i drugi biti najbolji prijatelji uz ovaj risiver. Kako nešto uvek mora da pokvari idilu, u ovom slučaju, to je – daljinski upravljač. Jednostavno je premali i neki tasteri su nezgodni za korišćenje, Blue panel, na primer. Reprodukcija 1080i/p MKV fajlova ipak je prevelik zalogaj za ovaj mali risiver, pa je neki maksimum koji može da se reprodukuje 720p rezolucija.

BLUE PANEL sa svim mogućim podešavanjima koja vam mogu zatrebati pri korišćenju risivera
Da se vratimo na priču iz uvoda. Satelitska televizija ima mnogo toga da pruži gledaocu. Uz ovakav tip risivera to je umnogome olakšano krajnjem korisniku. Sa malo eksperimentisanja ili u krajnjem slučaju Card Sharinga (u edukativne svrhe, naravno) otvara se veliki svet televizije. Pored premium kanala koji emituju sport, filmove i sve bolje i zanimljivije TV serije, tu je čitav svet kanala koji se bave kulturom, lokalnih kanala sa neobičnim sadržajima, turski kanali sa svojim verzijama holivudskih hitova, Poljaci sa njihovim urnebesnim sinhronizacijama, Indijci, Arapi, Rusi, svako sa svojim tipičnim TV sadržajem. A nikako ne treba zaboraviti i tako zabavan lov na feedove (predajnici koji služe za direktne prenose između televizija). Nikada nije bilo jeftinije nabaviti mali, a moćan Linux risiver sa milion mogućnosti za zabavu.

Zoran OLUIĆ

 
AMD A10-7870K i MSI A88X-G45 Gaming
Asus Maximus VII Ranger
APC Back-UPS BX950U-GR i BX1400U-GR
Kingston HyperX Predator M.2 SSD, Kingston HyperX Savage SSD i AMD Radeon R7 SSD
Genius HS-M435 i HS-970BT
AOC G2460FQ, BenQ XL2720Z i LG 34UM67
Kingston Media Reader USB 3.0
Acer Aspire V 17 Nitro – Black Edition (VN7-791G-730W)
Toshiba Satellite Radius 11 (L10W-B-102)
Asus ZenBook Pro UX501
Optibox EVO ENfinity
Šta mislite o ovom tekstu?
Babolat Play
Canon SX610 HS
MyGica Quad Core Enjoy TV Box (ATV585) i Ultra HD Enjoy TV BOX (ATV1800E)
TP-Link CPE210 i CPE510
Mikrotik Routerboard mAP 2n (RBmAP2n)

Tip:
digitalni HD satelitski risiver i medija plejer
OS:
Enigma 2 (openATV 4.2.1- fabrički instalirana)
CPU:
750 MHz MIPS procesor (jednojezgarni)
Memorija:
NOR 4 MB, NAND 256 MB, DDR: 512 MB
Tjuner:
DVB-S/S2
Konektori:
F-type, 2 x USB, LAN (10/100 Mbs), HDMI v1.4, Video činč, analogni stereo činč, RS232
DiSEqC:
Verzije 1.0, 1.1, 1.2, USALS
TS:
MPEG4, MPEG2
Multimedija:
MKV, AVI, MPG, MP4, TS, WMA, MP3...
Video Rezolucije:
576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p
Audio:
MPEG1 L1/2, MPEG2 L2, AC3, Dolby Digital plus, PCM with decoded stereo, AAC Stereo
Ostalo:
HbbTV, Opera brovser, live streaming kroz mrežu, daljinsko podešavanje preko http/telnet/ SSH/FTP, EPG, Teletekst, CI, čitac kartica.
Napajanje:
12 V, 2 A
Potrošnja:
maksimalno 30 W, minimalno 0.5W (Passive Standby)
Dimenzije:
210 x 45 x 160 mm
Težina:
~1.5kg
Kontakt:
Optibox
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera