TEST RUN<>
062015<><>

Telepad 1.0.1

Mobilni telefon kao zamena za miša i tastaturu

Uobičajeni načini kontrole računara su putem tastature i miša, ponekad daljinskim upravljačem ili glasom (upotrebom mikrofona). A da li ste znali da gotovo jednako dobro kao klasičan miš i tastatura može da se iskoristi i mobilni telefon? Dobro, takav način upravljanja zahteva da se i računar i telefon (ili tablet) pripreme instalacijom odgovarajućeg softvera.

U konkretnom slučaju, naziv tog programa je Telepad, koji se sastoji iz dve komponente – aplikacije za Windows i Android. Softver na računaru je u stvari neka vrsta servera koji obezbeđuje komunikaciju sa telefonom ili tabletom, dok se na mobilnim uređajima instalira klijentska aplikacija koja simulira upotrebu miša i tastature. Veza između računara i mobilnih uređaja obezbeđuje se na dva načina – putem bluetooth ili bežične konekcije (pri čemu oba uređaja moraju da budu u istoj mreži).

Dakle, kompletna kontrola računara sada se prebacuje na telefon ili tablet. U podešavanjima klijentskog programa moguće je definisanje osetljivosti kontrola, kao i da li će se ekran programa prilagođavati orijentaciji uređaja. Telepad klijentska aplikacija ima nekoliko modova rada. Kada se odabere simulacija miša, ceo ekran telefona postaje neka vrsta touch pada. Po desnoj ivici postavljena je zona za skrolovanje, a u donjem delu ekrana smešteni su levi i desni virtuelni tasteri miša.

Drugi mod je simulacija tastature. U ovom slučaju, gornja polovina ekrana ostaje otvorena za upravljanje (touch pad), dok se u donjoj polovini otvara standardna Android tastatura koju i inače koristite na svom mobilnog uređaju. Program ima mogućnost menjanja jezika tastature, kao i jednostavnog uključivanja posebnih modova za kucanje (brojevi, specijalni karakteri...). Poslednji mod namenjen je upravljanju multimedijalnim sadržajem, mada je on ograničen samo na kontrolu Windows Media Playera, PowerPointa i VLC-a.

Iako ne može u potpunosti da zameni miša i tastaturu, Telepad predstavlja odlično rešenje za obavljanje nekih kratkih poslova na računaru, bez ustajanja iz kreveta ili fotelje. Zgodan je kao upravljački uređaj kada želite da pokrenete ili zaustavite neki film, da pokrenete neku aplikaciju bez prilaska računaru ili da na brzaka odgovorite na neku IM poruku. Za više od toga, ipak preporučujemo hardversku bežičnu tastaturu i/ili miša. Jeste da su veći od telefona i tableta, ali te periferije su i dalje neprevaziđene kada je u pitanju iole ozbiljniji posao na računaru.

Branislav BUBANJA

 
LaunchBox 4.8
EuroSinging 4.2
Poster Designer 2.02
Fold Defy 1.01
Telepad 1.0.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Ultra Adware Killer 1.7.2.0
ImageUSB 1.2
InPixio Photo Editor
Mem Reduct 3.0.436
Image Uploader 1.3.1
Sunshine 4.3
MediaCoder 0.8.34
Ace Stream Media 3.0.12
Xinorbis 6.2.3
Bulk Crap Uninstaller 2.5
Vampix 1.4.1.11
Gmail Gifline 1.1
PopTrayU 5.0.15
AlomWare Reset 2.01
Prevent Tab Overflow 7.1
ScrapBook 1.5.13
Stereogram Workshop 1.3.6
StrokesPlus 2.8.3.3
LinkChecker Light 0.6

Potrebno:
Windows
Veličina:
30,72 MB (trial), 127,65 MB na HD-u
Cena:
3 dolara, proba 15 dana
Adresa:
www .telepad -app .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera