TEST RUN<>
062015<><>

ImageUSB 1.2

Kloniranje sadržaja USB stikova

Program nam dolazi iz kuhinje poznate softverske kuće PassMark, a namenjen je za manipulaciju sadržajem USB stikova. Da budemo precizni, ImageUSB je alat opremljen naprednim rutinama za izradu i kopiranje „slika” USB diskova, ali u torbi trikova ima još nekoliko korisnih funkcija.

Osnovna stvar je podrška za izradu egzaktnih kopija diskova, koje se u bit slažu sa originalnim materijalom. Za proces „pretabavanja” sadržaja zadužen je namenski algoritam koji kopiranje obavlja po takozvanom „bit po bit” principu. S obzirom na atipičan način rada, program morate koristiti sa određenom dozom opreza. Naime, ImageUSB će u procesu rada izvršiti svojevrsno kloniranje ulaznog uređaja i odredišni stik praktično „pretvoriti” u njegovog dvojnika. Osim primenjenog fajl-sistema i zatečenog sadržaja, prekopiraće se i Master Boot Record, pa će se čak preuzeti informacije o preostalom slobodnom prostoru. U praksi, to znači da ćete ukoliko, na primer, kopirate sadržaj sa stika veličine 2 GB na stik veličine 8 GB, završiti sa stikom veličine 2 GB. Ukoliko budete želeli da vratite pun kapacitet odredišnog stika moraćete da obavite reformatiranje. Zato autori preporučuju da se kopiranje obavlja između stikova sličnih/približnih veličina kako ne bi došlo do zabune. Ovde valja navesti jednu stvar po kojoj je ImageUSB unikatan. Kopiranje materijala može se obavljati simultano, pri čemu je jedino ograničenje ono koje donosi matična ploča. „Slika” jednog USB stika može se istovremeno kopirati na tri, četiri, pet, šest... N priključenih USB stikova. U celoj priči postoji i jedan delimično ograničavajući faktor, a to je nemogućnost direktnog kopiranja materijala. Program podrazumeva da ste prethodno izradili „sliku” sadržaja ulaznog uređaja koju potom označavate kao izvor podataka. Tek nakon toga dobijate mogućnost aktiviranja dugmeta Write čijim pritiskanjem otpočinje proces upisa podataka na sve USB stikove koje ste označili.

Program „slike” sadržaja izrađuje u BIN formatu, ali je sposoban da barata i sa formatima IMG i ISO. Podrška za ovaj potonji je naročito važna s obzirom na to da se baš on masovno koristi za skladištenje podataka. Ipak, ovde treba povesti računa o tome da li su ISO „slike” do kojih ste došli namenjene za snimanje na CD/DVD medijum, pošto njihovo kopiranje u as is obliku može da dovede do određene nekompatibilnosti i nemogućnosti normalnog korišćenja USB stika.

Rekli smo da ImageUSB ima i nekoliko dodatnih funkcija koje vam mogu pomoći prilikom manipulacije USB stikovima. Tako se u slučaju pomenutog kopiranja, „slika” sa uređaja manjeg kapaciteta na veći može aktivirati opcija koja će pokušati da izvrši povećavanje izlazne particije do pune veličine USB stika. Zahvat funkcioniše isključivo sa „slikama” u kojima se nalazi jedna particija čija baza je NTFS fajl-sistem. Sledeća stvar je verifikacija načinjenih „slika”, sledi mogućnost sigurnosnog brisanja USB stika koje se obavlja upisivanjem nula (ne postoje napredni algoritmi za ovu namenu), a može da se obavi u potpunosti ili samo na delu koji zauzima Master Boot Record. Konačno, na raspolaganju je sekcija za reformatiranje USB stikova koja u koštac može da se uhvati i sa jogunastim USB stikovima koji inače odbijaju da se formatiraju.

ImageUSB je portabilan alat koji krajnjeg korisnika ne košta ni prebijene pare. Od koristi će biti onim ljudima koji imaju potrebu da često bekapuju materijal sa USB stikova i potom ga kopiraju na veliki broj odredišnih uređaja. U ovom segmentu, nema mu ravnog takmaca. S druge strane, mogućnost sigurnosnog brisanja i formatiranja su stvari koje dolaze kao čist bonus...

Vladimir PISODOROV

 
LaunchBox 4.8
EuroSinging 4.2
Poster Designer 2.02
Fold Defy 1.01
Telepad 1.0.1
Ultra Adware Killer 1.7.2.0
ImageUSB 1.2
Šta mislite o ovom tekstu?
InPixio Photo Editor
Mem Reduct 3.0.436
Image Uploader 1.3.1
Sunshine 4.3
MediaCoder 0.8.34
Ace Stream Media 3.0.12
Xinorbis 6.2.3
Bulk Crap Uninstaller 2.5
Vampix 1.4.1.11
Gmail Gifline 1.1
PopTrayU 5.0.15
AlomWare Reset 2.01
Prevent Tab Overflow 7.1
ScrapBook 1.5.13
Stereogram Workshop 1.3.6
StrokesPlus 2.8.3.3
LinkChecker Light 0.6

Potrebno:
Windows
Veličina:
462 KB, 750 KB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
osforensics .com /tools /write -usb -images .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera