TEST RUN<>
062015<><>

Image Uploader 1.3.1

Majstor za uploadovanje slika

Svakodnevno baratanje velikim brojem slika koje je potrebno uploadovati na različite online servise ume da bude stresan i nimalo lagan posao. Ono što ubija u pojam je otvaranje konkretnih web stranica, prolaženje login procedure, browseovanje lokalnog skladišnog prostora u potrazi za materijalom koji valja poslati, a onda i čekanje da se posao obavi samo kako biste krenuli ispočetka. Na svu sreću, postoje programi koji mogu da vam pomognu i veliki deo posla stave na svoja pleća. Pomoć se ogleda u automatizovanom pristupu online servisima kada se od korisnika traži da samo jednom unese svoje pristupne podatke i zauvek zaboravi mučni proces verifikacije. Jedan od programa iz klase je i Image Uploader, koji pored osnovne namene u vreći trikova ima još nekoliko zanimljivih mogućnosti.

Program podržava respektabilnih 52 online servisa među kojima se, praktično, nalaze svi široko korišćeni, ali i hrpa onih za koje čujemo po prvi put. Od poznatijih tu su: Dropbox, Flickr, Google Drive, Imageshack, Imgur, Picasa, Sendspace, Yandex, Zippyshare... Kao što možete da vidite iz priloženog, Image Uploader ne napada samo online servise za razmenu/čuvanje slika, već i cloud sisteme koji služe za skladištenje podataka svih oblika i tipova. Definisanje aktivnih naloga svodi se na jednostavno upisivanje pristupnog imena i šifre, a program će napraviti razliku između uploada slika i „ostalog” materijala (na primer, video-klipova). Zbog toga se od korisnika traži da definiše dva servisa koja će se koristiti za te namene i tu dolazimo do velikog problema. Naime, Image Uploader ne može da vrši uploadovanje slika na više hosting servisa istovremeno, pa ako vam je potrebno tako nešto, postupak ćete morati da ponovite uz izbor nekog drugog dostupnog servisa. Cela akcija ne oduzima puno vremena, ali bi automatizacija bila znatno bolja da ovakva mogućnost postoji. Inače, pre nego što se upload obavi, može se pristupiti (automatskoj) obradi selektovanih slika, u smislu redukovanja rezolucije, promene kvaliteta prikaza, odnosno konvertovanja u jedan od tri podržana formata zapisa (JPG, PNG ili GIF). Korisnik ima mogućnost snimanja podešavanja u obliku obradnih šablona koje kasnije može da poziva po želji. Image Uploader po komandi izrađuje i thumbnailove procesiranih slika, veličine koju korisnik odabere. Pored pojedinačnih slika na hard-disku, automatski se mogu procesirati čitavi direktorijumi, slike smeštene u clipboardu, pa čak i naročiti URL-ovi.

Kada bi se priča ovde završila, Image Uploader bi već dobio prelaznu ocenu. Međutim, njegovi autori su se postarali da se na raspolaganju nađe još nekoliko zanimljivih mogućnosti. Prva od njih je izrada screenshotova koja može da se obavi na čak pet različitih načina, sa određenom vremenskom zadrškom ili bez nje. U sliku može da se pretoči sadržaj čitavog ekrana, regije koju sami definišete ucrtavanjem pravougaonika, aktivan prozor, selektovani objekat, pa čak i regija čije su granice ucrtane slobodnom rukom. Pre nego što sliku snimi na hard-disk (u JPG ili PNG formatu), stavi je direktno na upload listu ili pošalje u clipboard, korisnik na raspolaganje dobija nekoliko obradnih radnji. Delovi slike mogu da se bluruju, omogućen je upis teksta, ucrtavanje linija, kotnih linija, korišćenje fluorescentnih markera za označavanje važnih delova i tome slično. Sve uz podršku višestruke Undo funkcije. Ova sekcija nije namenjena kontinuiranom, automatskom „čupanju” screenshotova te iz tog razloga nije pogodna za hvatanje animiranih sekvenci kod kojih je potrebna preciznost.

Sledeća korisna stvar je mogućnost importovanja video-klipova. Podržani formati su AVI, MPG, VOB, WMV, MKV, TS, MOV i drugi široko rasprostranjeni video-formati. Zapravo, njihov broj zavisi od broja kodeka koji su instalirani na sistemu, s obzirom na to da Image Uploader ne dolazi sa internom bazom kodeka i koristi se zatečenim stanjem. Zbog toga, autori preporučuju instalaciju K-Lite Codec Packa kako biste ostvarili pun benefit. I ovde je u prvom planu rad sa slikama, tako da se iz ove sekcije vrši ekstrahovanje frejmova iz učitanih video-klipova. Korisnik upisuje koliko slika želi da „iščupa”, a program ih potom grebuje u jednakom vremenskom intervalu. Korišćenje seekbara i fino pozicioniranje na željene delove materijala nije moguće.

Sekcija sa podešavanjima otvara čitav svet opcija i radnih parametara. Na primer, može da se podesi pozivanje eksternog editora za slike, može da se definiše podrazumevani servis za skraćivanje web adresa (da, program i to radi), može da se aktivira automatsko ubacivanje „vodenih žigova” i tekstualnih potpisa kao svojevrsnih tipova zaštite, moguće je podešavati izgled potpisa za thumbnailove, promeniti listu „vrućih tastera”... Zanimljivo je da se, pored dva osnovna servisa za upload podataka, odavde mogu definisati još dva. Prvi će služiti isključivo za prijem načinjenih screenshotova, dok će drugi na snagu stupiti kada resursima programa pristupite iz Windows Explorera, odnosno preko sistemskog kontekstualnog menija. Ne bi bilo loše da su autori programa malo bolje obavili „reklamiranje” dodatnog sadržaja, pošto svedena radna forma gotovo da ne ukazuje na postojanje dodatnih goodiesa. Program je potpuno besplatan za krajnjeg korisnika i ne davi reklamama, ali će ipak tokom instalacije pokušati da vam proturi reklamni sadržaj. Na svu sreću, postoji jasno naznačena opcija kojom možete izbeći ovakav ugovor sa đavolom.

Vladimir PISODOROV

 
LaunchBox 4.8
EuroSinging 4.2
Poster Designer 2.02
Fold Defy 1.01
Telepad 1.0.1
Ultra Adware Killer 1.7.2.0
ImageUSB 1.2
InPixio Photo Editor
Mem Reduct 3.0.436
Image Uploader 1.3.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Sunshine 4.3
MediaCoder 0.8.34
Ace Stream Media 3.0.12
Xinorbis 6.2.3
Bulk Crap Uninstaller 2.5
Vampix 1.4.1.11
Gmail Gifline 1.1
PopTrayU 5.0.15
AlomWare Reset 2.01
Prevent Tab Overflow 7.1
ScrapBook 1.5.13
Stereogram Workshop 1.3.6
StrokesPlus 2.8.3.3
LinkChecker Light 0.6

Potrebno:
Windows
Veličina:
3,8 MB, 11 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
zenden .ws /imageuploader
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera