TEST RUN<>
062015<><>

Sunshine 4.3

Posle oblaka uvek stižu sunčevi zraci!

Čuvanje podataka „u oblaku” veoma je korisna i pametno smišljena stvarčica. Em ne okupirate prostor na lokalnom disku, em je materijal dostupan praktično sa bilo kog uređaja i u bilo koje vreme. Ipak, nirvanu kvari nekoliko nedostataka na koje morate računati u startu. Cloud sistemi nisu jeftini za korišćenje, osim ako planirate da ih izrabljujete u free to try režimu kada nude ograničen skladišni prostor. Tu je i faktor brzine pristupa podacima koja ume da varira i baš se spusti ispod granice prihvatljivosti kada je to najnezgodnije. Možda najveći problem predstavlja sigurnost podataka koji se, iako su zaštićeni najmodernijim sigurnosnim algoritmima i višestruko bekapovani, nalaze na izvol’te hakerima.

Ako i vas rečeno brine, vreme je da idilično okruženje oblaka zamenite snagom Sunca. Sunshine je servis koji samo liči na klasične cloud zajednice, ali se u praksi oslanja na posve druge principe. Naime, u pitanju je servis za direktnu razmenu podataka koji ne donosi nikakva ograničenja po pitanju veličine i količine fajlova koji se razmenjuju. Pri tome, autori se hvale izuzetnom brzinom razmene podataka koja je, pod istim mrežnim uslovima, i deset puta brža od (na primer) Dropboxa. Druga dobra stvar je što je Sunshine multiplatformski projekat koji funkcioniše pod Windowsom, Mac OS X-om, Androidom i iOS-om. Nedostatak je što ne postoji mogućnost web pristupa, iz samog browsera, tako da svaki zainteresovani klijent mora imati instaliranu naročitu Sunshine aplikaciju.

Moramo priznati da su autori u ovom delu pomalo zakomplikovali situaciju i na neki način otežali korisnicima pristup resursima servisa. Da biste registrovali nalog, bez kojeg ne možete koristiti Sunshine, to morate učiniti iz Android ili iOS aplikacije. Tek nakon toga dobijate link za preuzimanje desktop varijante programa iz koje se logujete na sistem koristeći podatke unete mobilnim uređajem. Ako budete imali sreće, Sunshine će prihvatiti login informacije, ali budite spremni na probleme. Ni posle nekoliko pokušaja mi nismo uspevali da se prijavimo na sistem zbog, navodno, pogrešne šifre. Tek nakon njenog resetovanja i promene pojavila se glavna radna forma programa.

Po prvom podizanju od korisnika se očekuje da definiše kojih pet foldera će se „nadgledati”. Dakle, ne postoji mogućnost deljenja pojedinačnih fajlova ili indeksiranja čitavog sistema čime bi se kompletan sadržaj sistema ponudio udaljenim klijentima. Ovo se u znatnoj meri razlikuje u odnosu na mobilnu aplikaciju koja proces obavlja suprotno – indeksira se sadržaj memorijske kartice i interne memorije, a sadržaj se automatski deli na slike, muziku i video-klipove. Čak postoji dodatna podela na „obične” datoteke u koje spadaju dokumenti, arhive i slično. Ovo će zvučati kao otežavajuća okolnost, ali u praksi to nije tako. Sinhronizacija velikog broja podataka koje hard-disk prosečne veličine može da sadrži oduzela bi previše vremena, a na kraju bi se pokazala i kao krajnje nepotrebna jer bi se delio i materijal koji nije od značaja. Ovako, Sunshine će nadgledati definisane lokacije i izvršiti automatsku sinhronizaciju sadržaja čim se dogodi neka promena. Sve pod uslovom da ste odredili da se program podiže zajedno sa operativnim sistemom i „čuči” u systrayu dok radite.

PC aplikacija zapravo je server aplikacija koja hostuje sadržaj. Iz nje se ne može pristupiti sadržaju pohranjenom na mobilnom uređaju i ona služi isključivo da lokalni sadržaj učini dostupnim online. Sinhronizacija koju smo pomenuli ne podrazumeva prebacivanje datoteka na online servere već samo govori sistemu da su dotični fajlovi dostupni. Kada sadržaju pokušate da pristupite sa mobilnog uređaja nudi vam se mogućnost streaminga materijala, a tek onda možete posegnuti i za njegovim downloadovanjem. Recimo, lokalno uskladištene galerije slika možete pregledati bez snimanja podataka na memorijsku karticu, a isto je i sa video-klipovima. Zanimljivo je da Sunshine podržava prikaz prevoda, ukoliko u direktorijumu u kome se nalazi video-datoteka pronađe odgovarajući tekstualni fajl istog imena. Autori programa preporučuju da se na desktop aplikaciju „nakači” maksimalno do pet mobilnih uređaja istovremeno kako ne bi došlo do problema u prenosu podataka, ali kažu da u praksi ne postoji ograničenje po ovom pitanju.

A šta je sa razmenom podataka između mobilnih uređaja? I ovde je primenjen direktan princip razmene koja podrazumeva deljenje samo onih datoteka koje ručno označite. Dalje, program podrazumeva mogućnost deljenja podataka sa naročitim Sunshine prijateljima, odnosno odabranim kontaktima sa liste. Ako vam ništa od ovog ne odgovara, fajlovi zainteresovanima mogu da se pošalju preko Sunshine servera za čega će program generisati unikatni link kojem mogu da pristupe samo oni kojima ste ga dostavili.

Sunshine nije prvi program za ovu namenu, ali svakako donosi zanimljiv sistem rada i može se pokazati korisnim u praksi. Njegova najveća prednost je PC server aplikacija koja će lokalni sadržaj učiniti dostupnim na svim mobilnim uređajima koje posedujete. Deljenje datoteka sa prijateljima, s druge strane, može da se pokaže kao zaguljena rabota, jer sistem rada nije dovoljno transparentan i intuitivan i u ovom departmentu postoje znatno jednostavnija rešenja koja će posao obaviti uz znatno manje truda. Ono što je svakako pohvalno je činjenica da je Sunshine u potpunosti besplatan servis.

Vladimir PISODOROV

 
LaunchBox 4.8
EuroSinging 4.2
Poster Designer 2.02
Fold Defy 1.01
Telepad 1.0.1
Ultra Adware Killer 1.7.2.0
ImageUSB 1.2
InPixio Photo Editor
Mem Reduct 3.0.436
Image Uploader 1.3.1
Sunshine 4.3
Šta mislite o ovom tekstu?
MediaCoder 0.8.34
Ace Stream Media 3.0.12
Xinorbis 6.2.3
Bulk Crap Uninstaller 2.5
Vampix 1.4.1.11
Gmail Gifline 1.1
PopTrayU 5.0.15
AlomWare Reset 2.01
Prevent Tab Overflow 7.1
ScrapBook 1.5.13
Stereogram Workshop 1.3.6
StrokesPlus 2.8.3.3
LinkChecker Light 0.6

Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
22,4 MB, 56,5 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .sunshineapp .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera