TEST RUN<>
062015<><>

MediaCoder 0.8.34

Kutija sa alatom za transkodovanje

Iako se razvija već punih 10 godina, MediaCoder je prilično mlad projekat koji još uvek nije doživeo digitalno punoletstvo i u etar otišao noseći sufiks 1.x u imenu. Autori programa imaju smislen odgovor zašto je to baš tako – nije im cilj da izrade program koji će biti najjednostavniji za upotrebu u praksi, već im je mnogo više stalo do izlaznog kvaliteta i broja uključenih funkcija. Opcije se, tako, zidaju ciglu po ciglu, poboljšanja se dobijaju često i na nedeljnom nivou, ali sve to dešava se (u većini slučajeva) ispod haube i bez agresivnog uplitanja korisnika.

Zaista, po prvom pokretanju programa bićete prilično zatečeni jer primenjeni upravljački interfejs ne nagoveštava na najbolji način koje korake treba preduzeti. Iz menija Options on se može prebaciti u Easy, Normal ili Expert radni režim, ali ćete time uglavnom dobiti manje funkcija na ekranu, ne i jednostavnije korišćenje. Autori su, barem na papiru, obezbedili i korišćenje naročitog „čarobnjaka” koji će vas korak po korak voditi kroz proces transkodovanja.

Program podržava batch procesiranje i nakon što na listu poubacujete fajlove koje želite da procesirate, vreme je da se prebacite na sekciju sa komandnim karticama (odmah ispod radne liste) odakle se vrši podešavanje radnih parametara. Opcije su uredno sortirane po oblastima i već po njihovom nazivu zaključujete koji im je domen primene, a ono što će vas izbezumiti je broj dostupnih mogućnosti. Čak ako sebe smatrate naprednim korisnikom, ovde ćete naći funkcije koje se ne sreću po defaultu u programima iz klase. Sve je načičkano opcijama i trebaće vam dani dok ne pohvatate šta čemu služi i koji su krajnji dometi programa. Prethodno rečeno uopšte ne smatramo kao negativnu stvar – da, u prvi mah biće teško obaviti i najjednostavnije poslove, ali kada ovladate mogućnostima programa verujte nam da ćete se teško odlučiti na neko drugo ostvarenje iz klase.

Šta zapravo MediaCoder može da uradi? Kada je „pretabavanje” formata u pitanju, gotovo da nema posla za koji nije opremljen u fullu. Podržani su praktično svi važni audio-video formati i ne verujemo da ćete naći onaj koji MediaCoder nije sposoban da procesira. Program jasno razdvaja rad sa audio, odnosno video komponentama i nudi sve znane oblike žongliranja sa njima. Datotekama je moguće menjati noseći format, kodek kojim je izvršeno „pakovanje” materijala, obavljati trimovanje, kropovanje, demultipleksiranje, ubacivanje titlova, promenu radne rezolucije, fino podešavanje audio-komponente... Program omogućava čak i „čupanje” sadržaja optičkih medijuma (od CD-ova, pa sve do Blu-ray diskova), implementiranje naročitih grafičkih filtera za „peglanje” prikaza, procesiranje URL-ova, čitavih direktorijuma sa materijalom i još mnogo toga. Podržan je i novoustanovljeni H.265 standard, posao se može ubrzati upošljavanjem svih procesorskih jezgara, odnosno grafičkih kartica i gotovo da ne možemo naći posao koji MediaCoder ne može da obavi. Ne morate brinuti ni o kodecima, jer oni ne moraju postojati u sistemu pošto program koristi sopstvenu bazu alatki i pomagala među kojima su uvek i najnoviji kodeci.

Vratimo se na početak priče. Program ni posle 10 godina razvoja još uvek nije stigao do prve zvanične verzije i to mu je, ipak, najveća mana. Hardcore korisnici sada će odlučno početi da odmahuju glavom, ali zaboravljaju jednu činjenicu. Na softverskoj pijaci trenutno se nalazi sijaset sličnih programa koji nude znatno prijemčivije radno okruženje i ne zahtevaju diplomu ETF-a kako bi se koristili. Slažemo se, MediaCoder nudi daleko veći manevarski prostor i jednostavno vas zove da uronite u more opcija koje nudi, a takvo radno okruženje ipak nije za svakog.

Vladimir PISODOROV

 
LaunchBox 4.8
EuroSinging 4.2
Poster Designer 2.02
Fold Defy 1.01
Telepad 1.0.1
Ultra Adware Killer 1.7.2.0
ImageUSB 1.2
InPixio Photo Editor
Mem Reduct 3.0.436
Image Uploader 1.3.1
Sunshine 4.3
MediaCoder 0.8.34
Šta mislite o ovom tekstu?
Ace Stream Media 3.0.12
Xinorbis 6.2.3
Bulk Crap Uninstaller 2.5
Vampix 1.4.1.11
Gmail Gifline 1.1
PopTrayU 5.0.15
AlomWare Reset 2.01
Prevent Tab Overflow 7.1
ScrapBook 1.5.13
Stereogram Workshop 1.3.6
StrokesPlus 2.8.3.3
LinkChecker Light 0.6

Potrebno:
Windows
Veličina:
67,2 MB, 227,2 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .mediacoderhq .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera