TEST RUN<>
062015<><>

Ace Stream Media 3.0.12

„Živi prenosi” u medija plejeru

Iako smo svesni činjenice da mnogi korisnici i dalje nemaju kvalitetan širokopojasni pristup internetu, situacija u ovoj oblasti je, ipak, veoma dobra. Današnje brzine omogućavaju obavljanje čak i najzahtevnijih poslova, a u takvoj konstelaciji stvari najbolje su prošli oni kojima je download prva stavka na to do listi. Već na osnovnim nivoima brzine, preuzimanje podataka klizi kao po loju, a da ne govorimo o srećnicima koji globalnoj Mreži pristupaju brzinama od 40+ Mbit/s. Njima se praktično ni ne isplati da materijal čuvaju offline pošto ga bez većih trzavica mogu „povući” iz online skladišta i učiniti dostupnim u lokalu. Baš na ovaj način razmišljali su i tvorci programa Ace Stream Media...

Na prvi pogled, u pitanju je multimedijalni plejer koji neodoljivo podseća na čuveni VLC (umesto prepoznatljive narandžaste boje iskorišćena je čelik-plava). To nije slučajno, pošto je Ace Stream Media zapravo port VLC-a namenjen naročitom poslu. Na oficijelnom sajtu mogu se preuzeti dve verzije programa – jedna je zasnovana na VLC-u 1.1.12, dok druga koristi nešto noviju verziju VLC-a 2.0.5. Po pokretanju programa dočekuje vas prepoznatljivo, svedeno radno okruženje i ako ste nekada koristili VLC, osećaćete se kao kod kuće. Ne treba posebno isticati da se program odlično snalazi sa svim znanim i neznanim formatima zapisa, podržava puštanje audio-datoteka, reprodukciju sadržaja sa optičkih medijuma, pa čak i baratanje sa mrežno uskladištenim sadržajem, odnosno video-materijalom koji „dolazi” sa TV ili neke slične kartice koja je deo sistema. Na meniju su i ostale podrazumevane stvari za ostvarenje u klasi: slika može da se kropuje, da joj se promeni geometrija, omogućeno je zumiranje, postprocessing, ubacivanje tekstualniih prevoda, korišćenje vizuelizacija prilikom puštanja audio-datoteka, tu je i rad sa plug-inovima, mogućnost overlay prikaza, zatim „čupanja” frejmova iz video-datoteka i snimanje na hard-disk, usporena/ubrzana reprodukcija i tako dalje.

Sve što smo do sada pomenuli, zapravo se odnosi na VLC i sa pravom se možete zapitati: „Šta je to što Ace Stream Media donosi novo i zbog toga zaslužuje da se preuzme kao zasebno ostvarenje?” Kao što mu ime sugeriše, u pitanju je naročiti digitalni koktel online vitamina koji ovaj program čini pogodnim za preuzimanje različitih strimova, odnosno BitTorrent datoteka. Ovo poslednje nas najviše interesuje i upravo zbog toga smo se i odlučili na testiranje. Naime, Ace Stream Media učitanu TORRENT datoteku tretira kao bilo koji drugi multimedijalni fajl. Nakon što se poveže sa seederima i obavi početno punjenje bafera materijalom (kako ne bi došlo do „seckanja” prilikom reprodukcije), na glavnom ekranu kreće sadržaj kao da se radi o datoteci uskladištenoj na lokalnom hard-disku. Pri tome, sve pomenute propratne operacije nad slikom i zvukom mogu se preduzeti kao da se ne radi o materijalu koji se reprodukuje u on the go maniru. Kvalitet reprodukcije, logično, zavisi od dva glavna faktora – brzine širokopojasne internet konekcije i broja seedera koji se nalaze u opticaju. Većina testnih datoteka koje smo mi reprodukovali (ništa ispod 720p radne rezolucije) fercerala je kao vatromet u Novogodišnjoj noći. Ovde treba navesti još dve važne stvari. Preko ugrađenog seekbara, bez ikakvih problema možete se „šetati” tamo-amo po materijalu, jedino će pozicioniranje na željeni timeframe trajati nešto duže nego kada se radi o lokalno uskladištenim fajlovima. Druga stvar odnosi se na podršku i za javne i za privatne TORRENT datoteke, ali pripazite – reprodukcija materijala ne znači da se neće vršiti obračun preuzetih megabajta, pa ako ne budete pazili, Up/Down ratio može da se istopi za tili čas.

Sigurno ćete iskoristiti priliku da prokomentarišete da ovakva mogućnost nije nova i da sve to odavno postoji i u nekim (mnogim) Torrent klijentima. Slažemo se, ali se isto tako i vi morate složiti da takvo okruženje nije nativno kada je reprodukcija materijala ovog tipa u pitanju, čemu u prilog govori postojanje brojnih (pomenutih) alatki koji se mogu koristiti za vreme reprodukcije. Naravno, stvari ni ovde nisu idealne, a ono što je nama najviše zasmetalo je nemogućnost ručnog učitavanja tekstualnih prevoda za vreme reprodukcije Torrent sadržaja. Sledeća stvar je nepostojanje statusne linije koja će pokazati dokle se stiglo sa učitavanjem materijala (postoji samo, kao što rekosmo, običan seekbar) i, konačno, ograničenje koje se odnosi na nemogućnost reprodukcije datoteka ukoliko se one nalaze uskladištene u okviru kompresovanih datoteka. Ovo poslednje može da bude i najveća prepreka.

Vladimir PISODOROV

 
LaunchBox 4.8
EuroSinging 4.2
Poster Designer 2.02
Fold Defy 1.01
Telepad 1.0.1
Ultra Adware Killer 1.7.2.0
ImageUSB 1.2
InPixio Photo Editor
Mem Reduct 3.0.436
Image Uploader 1.3.1
Sunshine 4.3
MediaCoder 0.8.34
Ace Stream Media 3.0.12
Šta mislite o ovom tekstu?
Xinorbis 6.2.3
Bulk Crap Uninstaller 2.5
Vampix 1.4.1.11
Gmail Gifline 1.1
PopTrayU 5.0.15
AlomWare Reset 2.01
Prevent Tab Overflow 7.1
ScrapBook 1.5.13
Stereogram Workshop 1.3.6
StrokesPlus 2.8.3.3
LinkChecker Light 0.6

Potrebno:
Windows
Veličina:
63,8 MB, 210,5 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
acestream .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera