VREMENSKA MAŠINA<>
062015<><>

Nemoguća misija i opsesija Matrixom

Broj 45, jun 1988.

Petog juna, Ruska pravoslavna crkva proslavila je hiljaditi rođendan; kompanija Nippon Airways obelodanjuje rezultate istraživanja po kojima naslikane oči na putničkim avionima smanjuju broj sudara sa pticama za 20%. Sedamnaestog juna Microsoft na tržište izbacuje MS DOS 4.0, a na samom kraju meseca, poslednja epizoda kultne serije „Sledge Hammer!” emituje se na ABC-u. Ko bi rekao da ih je bilo samo 44?

 
Na naslovnoj strani „SK-a” baškari se miš koji sanja o kompjuteru od sira, a ispod njega, pretećim crvenim slovima ispisana je tema broja: koliko je opasan kompjuterski virus? U broju imamo nekoliko tekstova na tu temu, koja je još vrlo daleko od toga da postane aktuelna domaćim korisnicima osmobitnih računara opremljenih kasetama i tek ponekim flopi drajvom. Naterani salvom pisama, na petoj strani čitaocima objašnjavamo zašto smo na naslovnu stranu prethodnog broja stavili Samantu Foks.

Gro interesantnog materijala, koji je obično deo „Sveta Igara”, otišao je u „Svet Igara 3”, posebno izdanje „SK-a”, tako da je broj mršav kao somalijski pirat. Od interesantnijih stvari imamo programerski vodič za pravljenje HI-SCORE tabele. Tu su i opisi The Flintstones, Mission Impossible II (Onaj što skače i dere se II), Trap Door II i još nekoliko veoma anonimnih naslova.

Broj 117, jun 1994.

 
Tokom većeg dela juna 1994. nije se desilo ništa vredno pomena – ceo svet je valjda zadržavao dah dok su poslednje ruske trupe napuštale Demokratsku republiku Nemačku. Evakuacija je kompletirana 25. juna, a Microsoft je već sutradan obelodanio da prestaje sa samostalnom prodajom i podrškom za MS-DOS, koji prestaje da bude tretiran van Windows ekosistema. Dan kasnije, Aerosmith postaje prvi bend iz prve komercijalne lige koji fanovima omogućava da besplatno downloaduju pesmu sa novog albuma.

Tema broja su i dalje zvuci iz mašine, a ovoga puta broj je pun tekstova o softveru za audio obradu. U rubrici „Test drive” pravi spektakl – testiramo konfiguraciju Gama 486 DX2-PC koja ima ploču sa PCI magistralom, kojom se autor, navikao na VLB mašine, s pravom oduševljava. U rubrici „Test Run” seciramo beta verziju CorelDRAW! 5, a sučeljavamo i šeste verzije Worda za Windows i Word Perfecta, naglašavajući da „od sitnih alatki koje su stidljivo zamenjivale pisaće mašine narasli su do ogromnih aplikacija koje sadrže mnogo više od običnih tekst procesora”. U rubrici „Aktuelnosti” čitaoce je zaprepastio tekst naslovljen sa „Kako je umro Commodore – da li će Commodore zadesiti ista sudbina kao i Sinclair Research pre jednu deceniju?”.

 
U „Svetu Igara” imamo opis igre UFO, kojoj je data ocena 9, Warlordsa 2, Master of Oriona i par drugih naslova „meh” klase.

Broj 225, jun 2003.

Drugog juna, sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, Evropska Svemirska Agencija lansira sondu „Mars express”; NASA, ne nameravajući da bude nadmašena, osam dana kasnije lansira sopstvenu „Spirit Rover” misiju. Iz tople sigurnosti matične planete, Google lansira AdSense, servis koji omogućava web administratorima da posetiocima plasiraju oglase koji su povezani sa sadržajem stranica koje čitaju. Dvadeset prvog juna izlazi „Hari Poter i red Feniksa”, peta knjiga iz bestseler serijala o mladom čarobnjaku.

 
Tema junskog broja su kuleri za procesore, koje Saša Uzelac secira laserski fokusiranim profesionalizmom. U rubrici „Primena” svetluca tekst pod naslovom „Sajber-parlament”, u kome se kaže da „Informatičke sisteme u državnim institucijama odlikuje visok stepen složenosti i integracije”. Da, i nama se valja po patosu uz urlanje od smeha. Pišemo i o novom zakonu o telekomunikacijama, kojim je malo ko iz stručne javnosti bio zadovoljan.

Opsesija „Matrixom” ne prestaje, te za igru meseca progralašavamo Enter the Matrix, za koji kolega Kosovac kaže da „oduševljenju igrača nema kraja... ali, samo u prvih sat vremena”. Tu su i opisi Ghost Mastera, BloodRayne, Rise of Nations, Grand Theft Auto: Vice City, Empire of Magic... Sve u svemu, jedan lep i bogat „Svet Igara”.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Istraživanje svemira

 TRŽIŠTE
Novosti iz AMD-a

 NA LICU MESTA
Konferencija povodom akvizicije Euneta od strane SBB-a
Aigo BS i Dell konferencija
Printec, NCR, VeriFone konferencija
Hacking Prevention Forum 2015
LG konferencija
Digital Day 2015

 KOMPJUTERI I FILM
Jurassic World
Inside Out
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
MIDI standard (1)

 VREMENSKA MAŠINA
Nemoguća misija i opsesija Matrixom
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Hasta la vista, baby

 GOST KOLUMNISTA
Gajo PETROVIĆ
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera