TEST RUN<>
072015<><>

Audials One 12

Ispunjava sve muzičke želje

Ni posle nedelju dana testiranja, nismo sigurni kojoj kategoriji zapravo pripada program Audials One. Veliki deo njegove funkcionalnosti „otpada” na muziku i baratanje audio-datotekama, ali je to tek (kako se pokazalo) vrh ledenog brega. Program pod svojim skutima čuva čak 14 funkcija koje su nazvane Audialsi i koje omogućavaju manipulaciju multimedijalnim datotekama kakva se retko viđa u ostvarenjima te klase. Audials One je svojevrsni multimedijalni centar iz kojeg je moguće procesirati muziku i video, vršiti obradu i snimanje materijala, bistriti streamove, kao i zahtevati da vam se ispune muzičke želje. No, krenimo redom...

Upravljački interfejs je veoma sličan onom iz Windows Media Playera, doduše u proširenom i opcijama nabijenom obliku. Spisak dostupnih alatki nalazi se pri levoj ivici radnog prostora, u naročitoj upravljačkoj formi. Sredina ekrana rezervisana je za prikaz konkretnih opcija i funkcija vezanih za svaku od dostupnih oblasti, dok je pri desnoj ivici radnog prostora stacioniran multimedijalni plejer sa pripadajućim komandama za kontrolu toka reprodukcije i prostorom za definisanje plejliste. Radni segmenti mogu se privremeno skloniti sa ekrana kako bi se preostalim segmentima dalo više prostora, a dozvoljeno je i resizeovanje forme koja hostuje pomenuti plejer, jednostavnim pomeranjem granične ivice. Kao što možete da vidite iz screenshotova, Audials One se ne oslanja na klasična Windows rešenja kada je izgled upravljačkog interfejsa u pitanju i u potpunosti je spreman za korišćenje u full screen režimu kada se u vatru može baciti i neki daljinski upravljač i tako od programa napraviti centar multimedijalne zabave.

Početni korak predstavlja bistrenje online radio-stanica kojih ima Boga pitaj koliko! Šalu na stranu, Audials One na meniju čuva neverovatnih 41.828 stanica koje su žanrovski podeljene, mada postoji opcija pristupa i preko zemlje porekla. Program će automatski obaviti prezentovanje stanica u lokalu, ali će ponuditi i listu najpopularnijih izvođača. Klikom miša na neki naziv sa liste dobija se spisak stanica koje emituju njihove numere i tu se može videti kvalitet streama, poreklo stanice, baš kao i naziv reprodukovane pesme, odnosno koliko je proteklo vremena od početka reprodukcije. Naravno, korisnik stanice može da „gura” u listu favorita, može da prelista šta je sve u skorije vreme slušao i tako dalje. Nas je najviše oduševila podela po žanrovima koja je toliko temeljna i pažljivo sačinjena da se ne sećamo kada smo nešto slično videli. Recimo, možete krenuti u lov na stanice koje puštaju muziku iz filmova ili, na primer, ambijentalnu muziku, religiozne sadržaje... Emitovane numere mogu da se snime na hard-disk, a na raspolaganju je i opcija kontinualnog snimanja.

Sledeća velika mogućnost locirana je u sekciji Music Search. Na osnovu upisanih ključnih reči, Audials One će dati sve od sebe da pronađe numeru koju ste tražili. Pretraga podrazumeva bistrenje audio i video-klipova dostupnih na sedam različitih servisa – DailyMotion, SoundCloud, SoundOwl, Tangle, Veoh, Vimeo i YouTube. Korisnik u svakom momentu listu može da filtrira tako što će isključiti konkretne servise, mada je moguće uposliti i dodatne preko naročitih plug-inova. Pogoci su gotovo idealno sortirani i prezentovani, jer se pored pojedinačnih albuma i pripadajućih covera, svaka tražena pesma pojavljuje po nekoliko puta, u zavisnosti na kom je izvoru pronađena. Pored svakog naziva nalazi se i rejting snimka predstavljen zvezdicama. Pretraga može da se proširi na izvođače slične traženom, na raspolaganju je podešavanje bitratea ispod kojeg ne bi smelo da se ide i tako dalje. Omiljene numere jednim klikom miša možete dodati u listu favorita pošto ugrađeni plejer ima mogućnost naknadnog „povlačenja” sadržaja sa interneta na osnovu snimljenog linka. Međutim, ukoliko vam se više sviđa da materijal čuvate u lokalu, postoji opcija snimanja – kompletnog video-klipa ili isključivo njegove audio-komponente. Pre nego što pritisnete dugme Record, valja podesiti radne parametre gde vas opet čeka iznenađenje. Pored ručnog izbora izlaznog formata (posebno za video, posebno za audio-komponentu), moguće je izabrati jedan od ponuđenih uređaja na kojem planirate da izvršite reprodukciju. Ponuđeno je na desetine i desetine multimedijalnih gedžeta, podeljenih po kategorijama i proizvođačima tako da do zabune ne može da dođe. Nakon snimanja, pesme mogu automatski da se taguju, može da se izvrši normalizacija zvuka, eksportovanje u određeni direktorijum (pa čak i uređaj), odsecanje neželjenih delova uz pomoć jednostavnog Wave editora... Sa „Mreže” će se povuči i reči pesama (ako program može da se nađe), coveri albuma, dok je od delova pesama moguće praviti ringtonove i snimati ih na hard-disk.

Gorerečeno je samo deo akcija koje Audials One može da obavi kada je muzika, odnosno audio/video sadržaj u pitanju. Iz programa mogu da se preslušavaju podcast stanice (ima ih debelo preko 100.000), tu su i muzičke TV stanice (njih oko 60), kao i pomenuta opcija Whislist koja korisnicima omogućava da zatraže „emitovanje” naročitog žanra muzike ili određene numere koju ne mogu da pronađu klasičnim putem. Dalje, program omogućava i snimanje streamova, bilo da je u pitanju video-sadržaj ili samo audio-komponente. Audials One, tako, podržava Spotify, Deezer, Grooveshark, Xbox Music, Sony Music, Netflix, iTunes, Amazon, Ustream... Snimanje može da se obavi kopiranjem linka u program ili direktno iz browsera. U program je integrisan i multimedijalni konverter, te sekcija za kopiranje sadržaja video-DVD-ova na hard-disk.

Kao i mnogo puta do sada, najveća mana programa je njegova cena, tim pre što se Audials One trenutno nalazi na popustu i u normalnim uslovima košta još 20 „zelenih novčanica” više. Ako to zanemarimo, u pitanju je fantastična alatka za baratanje audio/video sadržajem – muzikom. Sve se nalazi na dohvat ruke, upakovano u intuitivno i stabilno upravljačko okruženje.

Vladimir PISODOROV

 
Audials One 12
Šta mislite o ovom tekstu?
ffDiaporama 2.1
ePapyrus PDF-Pro 5.1
Similarity 1.9.2
Srpski za 5 1.0.6.1
dupeGuru 3.9.1
PhotoBulk
Any Video Converter 5.8.1
Novaroma 0.9.7
WinReducer 8.1 2.0
SlimDrivers 2.2
VidMasta 19.0
ArcConvert 0.69
RECOIL 3.2.0
TypingAid 2.21
Junkware Removal Tool 6.9.1
MediaInfo 0.7.74
Human 3.2.1
Judy’s CountDown 3.1.1
Crayens Painter 1.4
Easy Plugin for Wordpress 8.20
Mind the Time 1.2.2
Windows Error Message Creator 1.34
Wincmder Shellex 3.0
QuickMark 1.2.7

Potrebno:
Windows
Veličina:
64,1 MB (demo), 376,4 MB na HD-u
Cena:
60 dolara
Adresa:
audials .com /en /one /audials _one _windows _software .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera