LAKI PINGVINI<>
082015<><>

KWordQuiz 0.9.4

Učenje slobodnim stilom

Ljudi uče na različite načine. Nekom odgovara da čuje sadržaj koji treba upamtiti, neko mora da prepisuje iz knjige u svesku, dok oni retki imaju fotografsko pamćenje. Međutim, većina nas je kombinovani tip, pa je tako KWordQuiz korisno softversko pomagalo. KWordQuiz je ekvivalent karticama za učenje (flashcards). Sa jedne strane nalazi se pitanje (crtež, nepoznata reč), a sa druge odgovor. Učenik (odnosno korisnik) uzima karticu, odgovara na pitanje i okreće je da proveri odgovor. Program beleži tačnost odgovora i potom prijavljuje uspešnost. Nakon jedne sesije pitanja i odgovora moguće je ponoviti samo pitanja koja su ostala bez tačnog odgovora.

Iako su u osnovi koncepta programa flashcards tj. kartice, moguća su još dva prikaza pitanja i odgovora. Prvi je dopuna reči i izraza koji nedostaju (fill in the blanks), a drugi podrazumeva pitanja sa više ponuđenih odgovora (multiple choice questions). Koji ćete način odabrati zavisi od vremena koje imate na raspolaganju i raspoloženja. Predani korisnici će pozdraviti opciju sastavljanja pitanja. Na taj način se poboljšava učenje i podstiče razmišljanje, naročito uz dodatni sadržaj (slika ili zvuk) koji je moguće dodeliti pitanju. Tehnika učenja karticama koristi se periodično za postepeno obnavljanje gradiva, pospešivanje razmišljanja i samootkrivanja. Uz to, ovo je veoma brz način za samostalnu proveru naučenosti ključnih delova gradiva: dovoljno je pokrenuti kviz i prečicama odgovoriti da li znate odgovor ili ne, a zatim ponoviti netačno odgovorena pitanja.

Najvažniji deo KWordQuiza je lista reči, fraza ili rečenica koje se koriste za vežbu i testiranje. Uz KWordQuiz ne dolazi nikakav sadržaj za učenje, već samo prazna probna lista. Međutim, sa interneta je putem stavke u meniju moguće preuzeti kvizove koje su sastavili korisnici. Od interesantnijeg materijala izdvojili bismo strane jezike, što je u suštini osnovna namena programa i oblast u kojem se kartice često koriste. U ponuđenim kvizovima videli smo i druge oblasti (anatomija, muzikologija, istorija...).

KWordQuiz deo je KDE-ovog obrazovnog projekta (The KDE Education Project). KDE je jedno od vodećih radnih okruženja na Linuxu, a pomenuti projekat ima za cilj okupljanje softvera koji se može koristiti u obrazovne svrhe na jednom mestu. Iako popularnost stonih računara i srodnih tehnologija polako opada, pre svega zbog porasta mobilnih uređaja, obrazovni softver na vremešnom „desktopu” ne treba tek tako otpisati. Naime, u vremenu u kojem je finansiranje infrastrukture u IT sektoru i obrazovanju nedovoljno (ili upitno), oslanjanje na besplatne obrazovne tehnologije koje kao osnovu imaju otvoren i besplatan sistem koji radi na hardveru od pre 10 godina ? jedini je izbor. Na primer, nije potrebno mnogo kreativnosti ni resursa da se KWordQuiz i slični programi više koriste u učionici, ali to je već pitanje koje daleko prevazilazi opis ovog skromnog i izuzetno korisnog programa za učenje. Program preporučujemo svima koji vole da uče uz računar, ali i nastavnicima za zajednički projekat u učionici.

Romeo MLINAR

 
Ujedinjeni u razlikama
KWordQuiz 0.9.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Nemo 2.6.7
i-Nex 7.4.0

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
1,2 MB download, 2 MB na HDD
Cena:
besplatno
Adresa:
edu .kde .org /kwordquiz
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera