PHONE ZONE<>
082015<><>

Alcatel One Touch Idol 3

Treća sreća

Trudeći se da pridobije pažnju letargične publike i uhvati priključak na brzom koloseku tržišta mobilnih uređaja, Alcatel je tokom poslednjih nekoliko godina iznedrio sijaset Android telefona koji su plenili pažnju dizajnom i pristupačnim cenama. S druge strane, nedostatak fokusa u marketinškom nastupu i problematične performanse ostavile su većinu ovih modela u senci moćne konkurencije. Ovoga puta, čini se, francusko-kineska kompanija ima bolju ideju.

One Touch Idol 3 je svojevrsno iskupljenje za ranije promašaje, telefon za korisnike na mršavom budžetu kojima je preko potreban živahan Android. Najbolji Alcatelov smartfon, uz autentičnu pojavu i čvrst karakter, nudi kameru, ekran i ostatak gvožđurije koji krase najbolje izdanke srednje klase, po ceni bižuterije koja sa šarenih postera mami uzdahe neupućenih kupaca. Treći Idol drži priključak i taze Android Lizalicom, karakternim stereo JBL zvučnicima i prijemčivim softverskim modifikacijama koje donose dašak originalnosti na tržištu ogrezlom u monotoniju.

Idol 3 stiže u dva oblika – veći i brži opremljen je 5,5-inčnim Full HD ekranom i Snapdragon 615 čipsetom, a manji, o kome je ovde reč, ima 4,7-inčni 720p ekran, oslanja se na Snapdragon 410 i ima 1,5 GB RAM. Idol 3 4,7 je prelepo dizajnirani, neodoljivo šarmantni mališan sa neobično kompaktnim kućištem od čvrste, pedantno obrađene plastike sa snažnom crtom luksuza – dvostruki srebrni rub na fino brušenoj plastici boje grafita nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Neobičan položaj tastera za uključivanje ekrana (gornji deo leve ivice) ne kvari previše utisak, jer Idol 3 može da se koristi i naglavačke – kako god da ga okrenete, ekran će biti okrenut kako treba, bez promena u funkcionalnosti korisničkog interfejsa (simetrično kućište dodatno naglašava ovu zanimljivu mogućnost).

Na prednjoj strani, uz gornju i donju ivicu ekrana smeštene su jedva uočljive perforacije kroz koja se prolama zvuk sjajnih JBL zvučnika, koji u sprezi sa Clari-Fi tehnologijom daju impresivne rezultate – kvalitet i jačina zvuka prevazilaze čak i HTC Boomsound zvučnike, pa će Idol 3 s lakoćom nadjačati i najglasniju gradsku vrevu. Takođe, budući da se glas sagovornika propušta kroz iste zvučnike, kvalitet zvuka u slušalici je neobično kvalitetan (napredne audio performanse imaju i adekvatnu softversku podršku, kroz zabavnu aplikaciju za miksovanje). IPS ekran je sasvim pristojan, možda malo škrtiji po pitanju intenziteta boja, ali po svim drugim parametrima iznad proseka svoje klase, naročito kada je u pitanju čitljivost na dnevnom svetlu (upotrebljen je premaz koji smanjuje refleksiju zaštitnog stakla). Kritike na račun 720p rezolucije nisu opravdane, jer prikaz u svakoj situaciji ima više nego dovoljnu oštrinu. Jedino nedostatak Gorilla Glass zaštite može da probudi izvesnu zebnju (Dragontrail staklo je ipak kakva-takva uteha).

Benčmark testovi potvrđuju da će Idol 3 bez problema izaći na kraj sa svim zadacima, osim možda sa zahtevnijim 3D igrama (AnTuTu skor je oko 22.000). U realnim uslovima ponekad se primećuje manji lag, što je simptom kompromisnog izbora jeftinijeg hardvera, ali ni u jednom slučaju ova usporenja nisu bila drastična (realno je očekivati da će sledeći apdejt rešiti ovaj problem). Autonomija je, uprkos relativno skromnom kapacitetu baterije, sasvim pristojna – punjač smo najčešće koristili nakon približno 36 sati korišćenja. Što se fotoaparata tiče, pored za ovu klasu prilično visoke rezolucije, on nudi i veoma dobar kvalitet slike i video zapisa, uz odlične performanse kamere. Jedina zamerka odnosi se na nešto jaču ekspoziciju, koja se može doterati u HDR režimu, uz izvestan gubitak na brzini.

Novo korisničko okruženje oslanja se na Lollipop Android i predstavlja, u svakom pogledu, drastično unapređenje u odnosu na ranije izdanja (sveden dizajn, funkcionalna unapređenja kao što je streaming kanal itd.). Sve u svemu, One Touch Idol 3 je novi lider u kategoriji smartfona s ekranima manjim od 5 inča.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Sony Xperia Z3+
Lenovo A5000
Sony Xperia Z4 Tablet
Huawei P8 i P8 Lite
Alcatel One Touch Idol 3
Šta mislite o ovom tekstu?
Microsoft Health
DiskDigger Pro
Office Lens
Classnote
SnapTube
Moovit
Fragment
Google Spotlight Stories
Portal
Salient Eye
Tapet – Infinite Wallpapers

Operativni sistem:
Android 5.0.2
Dimenzije:
134,6 x 65,9 x 7,6 mm/ 110 g
Ostalo:
Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 čipset (Quad-core 1,3 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 306 GPU), 4,7” IPS LCD (720 x 1280, 401 ppi), 1,5 GB RAM, 8 GB interne memorije, microSD do 128 GB, Bluetooth 4.0 A2DP, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot, GSM/HSPA/LTE, microUSB, 13 Mpx 1080p / 5 Mpx 1080p, microSIM, Li-Ion baterija 2000 mAh
Proizvođač:
Alcatel
Kontakt:
Vip
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera