TEST RUN<>
082015<><>

PolyBrowser 2.0

Panoramsko razgledanje

Situacija na polju internet pregledača može se, u najmanju ruku, nazvati, učmalom. Istina je da glavni takmaci nižu verziju za verzijom kao na pokretnoj traci i da nikad više nije bilo alternativnih rešenja „u etru”, ali se na kraju dana ponuda svodi na jedno te isto. U upotrebi su WebKit, Blink, Gecko i Trident pokretačke mašine, pa se third party browseri međusobno uglavnom razlikuju po spoljašnjem izgledu i broju uključenih plug-inova.

PolyBrowser u potpunosti prati ovaj trend i zasnovan je na Firefoxovom engineu (preciznije, na Firefoxu 36.0), što ga čini krajnje predvidivim kada su performanse, ali i podešavanja u pitanju. Autori su upotrebili prepoznatljiv raspored opcija i samo na određenim mestima promenili nazive – čak vas i klik mišem na Help vodi na Mozillin sajt. Ipak, ne možemo reći da je ovako nešto neuobičajeno i neočekivano, mada nije ni jedino što PolyBrowser ima da ponudi.

Glavna odlika ovog browsera je način prikazivanja stranica. Umesto klasičnog smeštanja sadržaja u tabove primenjen je svojevrstan panoramski prikaz. Stranice se nadovezuju jedna na drugu i tako čine lanac sastavljen od web alki. Svaka otvorena stranica zauzima identičan prostor na ekranu, mada je na raspolaganju ostavljena mogućnost ručne kontrole veličine za svaku stranicu ponaosob. Prikaz je moguće zumirati po potrebi tako što se pritisne desni taster na mišu i glodar pomera gore-dole. Nažalost, intezitet zuma unapred je određen i može se postaviti na 25, 50, 75 ili 100 procenata. Skrolovanje otvorenog sadržaja obavlja se pritiskanjem desnog tastera i pomeranjem miša levo-desno. Primenjeni sistem dobro funkcioniše u praksi i izgleda krajnje zanimljivo, ali je potrebno određeno vreme kako bi se korisnik navikao na zakonitosti koje vladaju. Čak i tada se stiče utisak da PolyBrowser nije namenjen svakodnevnom korišćenju, već u nekim specifičnim situacijama kada je na ekranu potrebno imati više stranica istovremeno – kako bi se obavilo upoređivanje podataka i tome slično. Ovde je od dodatne pomoći Speed Launcher, sistem koji omogućava grupisanje web stranica i njihovo naknadno otvaranje jednim klikom miša. Može se reći da je u pitanju grupna verzija klasičnog Speed Diala.

Da je PolyBrowser namenjen specijalnim namenama pokazuje i postojanje naročite Search rutine. Ona je smeštena u sidebaru, pri levoj ivici ekrana, i otvara se po potrebi. Veličina otvorene radne forme može da se podešava po volji, a korisnik kao pokretački engine može da iskoristi bilo koji od poznatih servisa za pretraživanje (Google, Yahoo!, Bing, Wikipedia...). Sledeća korisna stvarčica je mogućnost snimanja otvorenih stranica u oblaku, čime one postaju dostupne i na drugim mašinama na kojima koristite PolyBrowser. Da biste koristili ovu funkciju, logično, morate otvoriti korisnički nalog na oficijelnom sajtu projekta.

Panoramsko posmatranje otvorenih web stranica može da bude veoma korisno, a izgleda i krajnje neuobičajeno i zanimljivo. Ipak, u praksi možete da očekujete probleme, pogotovo kada su lokalne performanse u pitanju. Iako program „ne jede” puno memorije (barem po modernim standardima) i po otvorenom tabu troši oko 150 MB, nakon otvaranja četiri lokacije iskusili smo prilično usporenje. Situacija je povremeno do te mere bila ozbiljna da je u određenim momentima rad bio gotovo onemogućen. Nismo sigurni da li je u pitanju bag ili nekakvo neslaganje sa mašinom na kojoj smo obavili testiranje programa. Dalje, nije nam se svidelo što je zumiranje stranica ograničeno na predefinisane vrednosti, baš kao ni što ne postoji mogućnost privremenog napuštanja panoramskog moda kako bi se pažnja posvetila samo određenoj web lokaciji. PolyBrowser podržava proširivanje osnovnih mogućnosti preko plug-inova i u potpunosti je kompatibilan sa dodacima pisanim za Firefox.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 TH1 Enterprise 10240
Icecream Ebook Reader 1.67
Empty Folder Finder 1.3.1
Yet Another Cleaner 6.6
Eagle Mode 0.89
Apowersoft Phone Manager 2.4.6
puush
VDownloader 4.1
CloneApp 1.05
ExeWatch 1.34
Kickass Undelete 1.5.2
PolyBrowser 2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Impressive 0.11
PDF To DjVu GUI 2.5
Imagina 1.9
WordPress Zero Spam 2
Desktop Movie 2.5.1
4K Downloader 4.0.9
Firefox Showcase 0.9.5
Font Finder 1.1.1.1
LoneColor 3.0
PinMe! 0.8a
Fatkun Batch Download Image 2.5

Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
45,8 MB, 120 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
polybrowser .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera