TEST RUN<>
082015<><>

PDF To DjVu GUI 2.5

Kompresovanje PDF-ova

Način na koji se obavlja pohranjivanje (ali i uobličavanje) datoteka proces je koji konstantno napreduje i menja se. Taman kada pomislite da se došlo do rešenja koje zadovoljava sve zainteresovane strane, pojavi se nešto novo što pomeri stanovište iz temelja. Setite se samo kako je sve išlo sa grafičkim formatima, pa sa audio-datotekama... Sličnu sudbinu doživljava opštepopularni PDF koji se ustoličio kao format za jednostavnu razmenu teksta, (vektorske) grafike, fontova... I to istovremeno – na jednom mestu. Da stvar bude još zanimljivija, PDF je poznat po svom asketizmu i osobini da na malo prostora može da uskladišti veliki broj informacija. Izgleda da to nekima nije dovoljno...

Priča koju smo vam upravo ispričali možda nije najbolji uvod u opis programa koji smo testirali, s obzirom na to da se u njegovom fokusu nalazi format koji na softverskoj pijaci postoji više od 17 godina. DJVU je svojevremeno osmišljen kao takmac Adobeovom PDF-u, a zašto se međ’ običnom rajom nije „primio” kao što su mnogi očekivali (i zašto se ne razvija već devet godina), polemika je za neko drugo pisanije. Tek, ovaj format u stanju je da čuva skenirane dokumente, tekst i grafiku baš kao i PDF, a da pri tome ostvaruje uštedu u prostoru i do 90 procenata. U situacijama kada se barata ogromnim fajlovima, svaka ušteda uz očuvanje kakvog-takvog kvaliteta može doneti beneficije, pogotovo u zatvorenim okruženjima u kojima gravitira manji broj korisnika.

PDF To DjVu GUI je program koji služi za konverziju PDF-ova u format „već viđeno”. Autori su se odlučili za batch princip rada, što znači da postoji radna lista na koju se može ubaciti neograničen broj PDF-ova koje želite da procesirate. Nažalost, podešavanja su globalna, tako da se jednom definisani radni parametri primenjuju na sve dokumente sa liste. Kada smo već kod podešavanja, valja napomenuti da program nudi osnovne stvari – izbacivanje teksta, metadata informacija, hiperlinkova, outlinea, odnosno deifnisanje rezolucije (DPI) i aktiviranje antialiasinga. Dodatno, korisnik može da se odluči i za procesiranje određenog segmenta stranica koji se definiše u „od-do” maniru. Prebiranje po opcijama je veoma jednostavno i ne zahteva veliko predznanje. Što se tiče samog toka konverzije, on se prati u komandnom prozoru pošto je PDF To DjVu zapravo GUI za operaciju koja se po defaultu pokreće iz komandne linije. Manje gabaritni PDF-ovi obrađivani su bez većih problema, ali moramo da primetimo da smo sa dokumentima koji sadrže po 100 i više stranica tu i tamo imali određena štucanja. Dolazilo je do privremenog zaglavljivanja programa, pa čak i prekida konverzije bez ikakvih upozorenja. Iako nas je u većini slučajeva PDF To DjVu doveo do cilja, ostali smo prilično razočarani činjenicom da se od programa može očekivati nestabilan rad, mada nismo sigurni šta je uzrok tome.

Za pregled načinjenih DJVU datoteka koristili smo program WinDjView (windjview.sourceforge.net, 2,7 MB). U pitanju je nativna 64-bitna aplikacija koja se razvija već punih 11 godina i nudi interfejs sličan Adobeovom Readeru. Stranice se mogu postavljati jedna ispod druge ili jedna pored druge, a uz levu ivicu ekrana, u vertikalnoj paleti alatki, smešten je sadržaj dokumenta koji se „čita” predstavljen preko niza thumbnailova. Program donosi mogućnost rotiranja i zumiranja sadržaja, potom opciju selektovanja teksta i mogućnost njegovog označavanja virtuelnim markerom i/ili kopiranja u clipboard, pretrage teksta, rad sa bookmarksima, štampanja i tako dalje. Kao što možete da vidite, u pitanju je alatka osnovnih (čitaj: podrazumevanih) mogućnosti koja će na svoja pleća preuzeti posao manipulacije DJVU datotekama i obaviti ga na više nego valjan način.

Jedan od glavnih ciljeva testa bio je da se vidi kako se produkti koje PDF To DjVu GUI daje nose sa originalnim kreacijama. Prvo što smo uradili je da program pustimo da posao uradi po defaultu, uz aktivne parametre na koje korisnik ne može da utiče. Dobija se više nego upotrebljiv materijal koji se od originala (naizgled) razlikuje tek po bitmap slikama. Čini nam se da upravo na ovom polju program ostvaruje prednost nad svojim takmacem jer štedi gotovo 60 procenata dodatnog skladišnog prostora. Ipak, prikaz slika je neuporedivo lošiji, ali ako se koriste grafikoni, bar dijagrami i slične ilustracije, na gubitak kvaliteta može se zažmuriti. S druge strane, „prčkanjem” po opcijama koje smo naveli, u nekim slučajevima uspeli smo da dobijemo i gabaritnije fajlove od originalnih, ali i komplemente koji su nam uštedeli preko 70 procenata slobodnog prostora na hard-disku. Da biste odlučili da li se zbog uštede u prostoru valja odreći kvaliteta morate videti na delu kako PDF To DjVu GUI radi. S obzirom na to da je program besplatan i da se opslužuje s tri klika mišem, tako nešto ne bi trebalo da vam padne teško.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 TH1 Enterprise 10240
Icecream Ebook Reader 1.67
Empty Folder Finder 1.3.1
Yet Another Cleaner 6.6
Eagle Mode 0.89
Apowersoft Phone Manager 2.4.6
puush
VDownloader 4.1
CloneApp 1.05
ExeWatch 1.34
Kickass Undelete 1.5.2
PolyBrowser 2.0
Impressive 0.11
PDF To DjVu GUI 2.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Imagina 1.9
WordPress Zero Spam 2
Desktop Movie 2.5.1
4K Downloader 4.0.9
Firefox Showcase 0.9.5
Font Finder 1.1.1.1
LoneColor 3.0
PinMe! 0.8a
Fatkun Batch Download Image 2.5

Potrebno:
Windows, Linux
Veličina:
6,1 MB, 10,2 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
goo .gl /evWLLJ
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera