TEST PLAY<>
102015<><>

Pro Evolution Soccer 2016

Goreće! Goreće na terenu i na tribinama, a bogami i ispred monitora! Goreće, jer je Konami rešio da uz konfete, vatromet i šampanjac proslavi PES-ov dvadeseti rođendan što je jubilej kojim retko koji igrački serijal danas može da se pohvali. Sve je urađeno kako bi se upriličilo slavlje za pamćenje. U najnoviji PES implementirani su novi sistem kolizije igrača kao i dinamični vremenski uslovi, poboljšana grafika, novi glavni komentator, a tu je i šljašteći ukrasni papir u koji je sav ovaj sadržaj umotan... Koliko su puni samopouzdanja u Konamiju pokazano je i na taj način što PES ove godine umesto sa („uobičajenih”) mesec i po dana zakašnjenja izlazi čitavih nedelju dana pre FIFE. Gori, gori, gori, kao nikada do sada! Da li ste spremni za spektakl?

Konami je rešio da uz konfete, vatromet i šampanjac proslavi PES-ov dvadeseti rođendan, što je jubilej kojim retko koji igrački serijal danas može da se pohvali.

Ako ste ponosni vlasnik nekog next-gen igračkog sistema (da li su nakon skoro dve godine prisustva na tržištu konzole sledeće generacije postale aktuelna generacija? prim. ur.), verujemo da vašem oduševljenju u ovom trenutku nema kraja. Pro Evolution Soccer 2016 je sve ono čemu ste mogli da se nadate, prva verzija igre još od razdoblja vladavine PlayStationa 2 koja će vam pomutiti razum, naterati na kupovinu dodatnih kontrolera, okupiti legendarnu ekipu u dnevnoj sobi i vratiti veru u Konami. Od 17. septembra vaše srce kuca isključivo ritmom P-E-S, P-E-S, P-E-S... U delirijumu ste, i dok pokušavate da reprodukujete slavlje igrača sa ekrana kojim (uzgred) sami upravljate, skidate oznojeni dres vašeg omiljenog kluba i bacate ga pravo u lice PC igraču koji vas posmatra zbunjenim pogledom. Na zaprepašćenje svih master race igrača, upravo to je uradio Konami i nije mu prvi put.

Nakon prvog sudijinog zvižduka stvari uopšte ne izgledaju toliko loše. Framerate je zakucan na 60 sličica u sekundi, rezolucija podignuta na 1920 x 1080 piksela, a sve klizi kao po loju i na sasvim, sasvim prosečnoj konfiguraciji. Krajičkom oka hvatate i publiku koja je za razliku od prošlogodišnje brljotine ovog puta u nekakvom kvazi 3D odelu. Igrači fino trčkaraju po terenu i sveopšta atmosfera je za pinkicu bolja nego u izdanju 2015. Nakon odigranih pripremnih utakmica, ta „pinkica” nikako da vam izađe iz glave. Vraćate se u lepo dizajniran glavni meni prepun upravljačkih pločica i TRAS! Shvatate da se pored nove šminke izdanje za 2016. godinu zapravo po malo čemu razlikuje od prošlogodišnjeg ostvarenja. Sve ostavlja utisak da je pred vama verzija 2015.1 umesto čistokrvnog nastavka. Sada već počinjete da paničite, pogotovo što je internet prepun snimaka i screenshotova sa kojih vas sadržaj naprosto klepa u čelenku. Šta se to desilo, da li je moguće da je u pitanju neka neslana šala? Nažalost, nije!

Možda zvuči paradoksalno, Pro Evolution Soccer 2016 je najbolji PES do sada za PC!

PC verzija igre donosi samo neke od najavljenih novina i ni blizu nije ostvarenju namenjenom next-gen (khm...) konzolama. Ako se sećate, i prošle godine našli smo se u sličnoj situaciji, ali sa daleko manjim jazom nego ovog puta. Nije nam bilo jasno tada, a nije nam jasno ni sada, šta to Konami pokušava da poruči igračkoj komuni (osim da im se, očigledno, može)? Da je stvar trula mogli smo da naslutimo čim je postalo očigledno da PC igrači neće biti u prilici da probaju demo kada i svi ostali, a poslednji ekser u kovčeg zakucali su zastupnici Konamija koji su krajnje neodređeno govorili o PC verziji igre. Sada je potpuno jasno da je Pro Evolution Soccer 2016 samo bedan port igre sa last-gen sistema, koji je vešto našminkan i ulepšan kako bi se lakše prodao. Tu je novi komentator, kvalitetnije predstavljena publika, sistem kastomizovanog radovanja nakon postizanja golova i to je zapravo to. Kapa dole Konamijevcima za optimizaciju, ali sve to je malo za gladne PC igrače. Malo je ako se u obzir uzme to kako izgleda verzija za PlayStation 4 i Xbox One, odnosno do koje mere se pokretački engine u ova dva slučaja razlikuje.

Na PC-u nećete biti u prilici da okušate novi sistem kolizije, nećete videti dodatne animacije pokreta kojima se u Konamiju posebno ponose, na raspolaganju nisu ni dinamični vremenski uslovi (mi ih bar nismo iskusili), a nema ničega ni od poboljšane grafike. Déja vu osećaj je snažan i nikako ne možemo da se otmemo utisku koji smo već izneli – u pitanju je blago tweakovana prošlogodišnja verzija igre. Ako ćemo da budemo brutalno iskreni (a hoćemo!), postoji veoma malo razloga zašto biste posegnuli za novčanikom i pazarili verziju igre za PC. Naročito ako vam je pri ruci PlayStation 4 ili Xbox One. Valja napomenuti i to da Konami apsolutno ništa nije uradio kada su licence u pitanju, ali i da ova konstatacija važi za sve verzije igre. Roster klubova, igrača i stadiona je ponovo više nego mršav, a primetili smo da neke ekipe nemaju tačne sastave. Na primer, Iker Kasiljas i dalje brani boje (i gol) Real Madrida iako je on kraljevski klub napustio davno. Liga šampiona je očigledno velika uzdanica PES-a, baš kao i Liga Evrope, Copa Libertadores i Copa Sudamericana.

Nažalost, prvi put kada budete seli za komande konzolnog PES-a, vaš svet će se srušiti kao kula od karata.

Nakon svega izrečenog, sledeća konstatacija zvučaće paradoksalno. Pro Evolution Soccer 2016 je najbolji PES do sada za PC! Izgleda da je Konami uspeo da uradi ono što još nikome nije pošlo za rukom – sam sebi je postao konkurencija. Već duže vremena, a sada je sve kulminiralo, verzije za PC i verzije za next-gen konzole se razlikuju i očigledno nije više dovoljno PES porediti sa FIFOM, već i PES sa PES-om. Nije baš da su u pitanju dve različite igre, ali skoro da jesu. Ako to možete da progutate i zanemarite, PC verzija igre će vam doneti sate dobre zabave. Nažalost, prvi put kada budete seli za komande konzolnog PES-a, vaš svet će se srušiti kao kula od karata. Zašto, Konami? Zašto?

Vladimir PISODOROV

 
Mad Max
SOMA
Stasis
Pro Evolution Soccer 2016
Šta mislite o ovom tekstu?
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
The Taken King
Lovers in a Dangerous Spacetime
Act of Aggression
Satellite Reign
Warhammer 40,000: Regicide
Skyshine’s BEDLAM
World of Warships
Renowned Explorers: International Society
Big Pharma
Armello
Nom Nom Galaxy
Let the Cat In
Dishonored: Definitive Edition
Until Dawn
Disney Infinity 3.0: Star Wars – Twilight of the Republic playset

Platforma:
PC, PlayStation 4/3, Xbox One/360
Potrebno:
Intel Core 2 Duo na 1,8 GHz ili ekvivalent, Nvidia Geforce 7800 ili AMD Radeon X1300 sa 512 MB VRAM, 1 GB RAM
Poželjno:
Intel Core i3 530 ili ekvivalent, Nvidia Geforce 7950 ili AMD Radeon HD2400 sa 1 GB VRAM, 2 GB RAM
Veličina:
6,4 GB
Adresa:
pes .konami .com

75
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera