TEST JOY<>
102015<><>

Nacon GM-300

Novajlija vreba

U areni igračkih miševa imamo novog gladijatora, „"ime” mu je Nacon. Još ćemo videti da li će novajlija uspeti da izbori za sebe deo kolača ili će završiti sa tržišnim kratkim mačem u levoj plećki. Prvi model ovog proizvođača koji imamo prilike da testiramo ima neinventivnu oznaku GM-300 iza koje se krije manje-više standardni igrački miš, koji pomalo liči na A4Tech Bloody modele, sa dovoljno „ličnog” pečata da ih ne pomešate. GM-300 je namenjen desnorukim korisnicima, mada je njegov oblik dovoljno blizu simetričnom. Iako nema velikih odmorišta za prste, ovaj miš neće izazivati zamor pri dužem korišćenju. Kvalitet upotrebljene plastike je dobar, a kombinacija mat crne, sivih detalja, jednobojnog osvetljenja (osnovna je „ledeno” plava) i zmijske glavudže daje ovom mišu jedinstven vizuelni utisak, koji je u isto vreme jasan i ne preterano nametljiv. Želja proizvođača da podseća na Roccat je očigledna, ali to ne bismo uzeli kao zamerku jer je izvedba dobra i sa ukusom.

Tasteri su solidni, precizni sa dobrim odzivom. Dodatnih tastera ima pet, dva se nalaze na uobičajenom mestu ispod palca i, naravno, funkcionišu kao back i forward bez drajvera. Sledeća dva tastera nalaze se iza skrola i funkcionišu kao + i za rezoluciju senzora (tako su i označeni). Poslednji dodatni taster nalazi se „na teritoriji” levog klika, nešto iza skrola i po defaultu ima „čuvenu” multi-shot funkciju po kojoj je A4Tech postao poznat (još jedna sličnost).

Optički senzor iskorišćen na ovom modelu ima maksimalnu rezoluciju 2500 tpi, što je u današnje vreme „hiljada i hiljada tpi” malo, ali će opet mnogim korisnicima biti sasvim dovoljno. Moguće je predefinisati četiri vrednosti rezolucije senzora, ali su koraci kojima se vrednost menja malo čudni. Naime, od 250 do 1500 rezolucija se povećava za 250 tpi, a od 1500 do 2500 za 500 tpi. Ovo ne remeti funkcionalnost miša, samo je malo čudno. Sve uobičajene opcije za dodeljivanje funkcija tastera, podešavanje odziva i rezolucije nalaze se u softveru, ali i par opcija za kontrolisanje pozadinskog osvetljenja, među kojima je, na naše veliko zadovoljstvo, i opcija za isključivanje.

Iako ima „slabiji” senzor, GM-300 se sasvim dobro pokazao tokom testa, izuzev „štucanja” na prljavoj podlozi. Na našem tržištu, GM-300 trenutno košta oko 3000 dinara, što je veoma „zdrava” cena za novog igrača koji tek treba da stekne poklonike. Sa jasnim vizuelnim identitetom koji, na svu sreću, ne podrazumeva lightshow dečijih igračaka sa kraja prošlog veka, i sasvim solidnim karakteristikama i kvalitetom izrade, ova mala „otrovnica” mogla bi da ujede za ruku potencijalnog potrošača ne bi li ga otela konkurenciji.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
Nacon GM-300
Šta mislite o ovom tekstu?
Yenkee Hornet

 GAME TALK
Bežimo iz sobe!

 JA, IGRAČ
Ono što nisi

Senzor:
optički, maks. rezolucija 2500 tpi
Broj tastera:
8 + skrol
Ostalo:
podešavanje odziva, podešavanje rezolucije u četiri koraka, mogućnost dodeljivanja funkcija i makroa tasterima, mogućnost snimanja i editovanja makroa, podešavanje pozadinskog osvetljenja u tri moda, USB veza
Proizvođač:
Nacon
Kontakt:
ComputerLand
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera