INTERNET<>
102015<><>

Smena plug-in sistema za pregledače

Novosti u Chromium Projectu

Nekadašnji aktuelni NPAPI format Google označava kao zaostao i nebezbedan, te Chrome ostaje bez brojnih dodataka, uključujući Javu, Silverlight i Unity

Šta je, najpre, plug-in za pregledače i čemu služi? Softverska komponenta koja dodaje novu, specifičnu funkciju postojećoj aplikaciji – u našem slučaju pregledaču. Kada pregledač prikazuje stranicu i naiđe na sadržaj koji ne ume da prikaže sam po sebi (natively), već se učitava odgovarajući plug-in (poseban deo softvera) koji interpretira te specifične podatke, sve unutar samog pregledača, bez startovanja spoljašnjih aplikacija (recimo, Windows Media Playera).

Plug-in obično služi da prikaže specifične grafičke i video formate, kao što su plug-inovi za prikaz PDF fajlova, za streaming određenog formata videa, za poseban skript jezik i slično. Najpoznatiji plug-inovi za pregledače su oni koji omogućavaju prikaz Adobe Flash Player formata, zatim Apple QuickTime Player video-format, Javu, koja može da aktivira Java applet na veb-stranici i da je izvrši u lokalnoj Java virtuelnoj mašini.

NPAPI je jedan od najpoznatijih plug-inova, sa dugim stažom i do skoro prisutan u svim pregledačima. NPAPI jeste star, njegova osnova definisana je davne 1995. godine za Netscape Navigator, a potom je unapređivan (NPAPI – Netscape Plug-in Application Programming Interface).

Ostali plug-in formati

Kako bi priča bila kompletna, spomenimo još dva dominantna plug-in formata: ActiveX i PPAPI.

ActiveX vezan je isključivo za Internet Explorer (i pregledače bazirane na njemu). Radio je paralelno sa NPAPI-jem i omogućavao korišćenje ActiveX kontrola, dokumenata i skripti na stranicama, uvodeći veću funkcionalnost sajtovima. Microsoftov aktuelni pregledač, Edge, ne podržava ActiveX.

PPAPI ili projekat Pepper (Pepper Plugin API – PPAPI), razvio je Google 2009. godine, kao jednostavniji i praktičniji NPAPI (koji je paralelno mogao da se koristi), sa ciljem da učini nove plug-inove sigurnijim kao i portabilnijim na druge platforme (cross-platform).

NPAPI na umoru

Google je odlučio da pregledačima koji su bazirani na Chromium Projectu (najpoznatiji su Chrome i Opera) postepeno isključuje NPAPI funkcije dok ga potpuno ne izbaci. Mete kritika neprekidno su bili Oracleov Java plug-in, koji je pun rupa što je pogodovalo stvaranju nebezbednog okruženja i napadima, kao i Adobeov Flash plug-in.

Mozilla nije isključila NPAPI, Java appleti rade, ali u Firefoxu više ne radi Adobe Flash. Sličnu rutu kao Mozilla ucrtao je i Appleov SafariJava appleti rade, Flash ne radi. Počev od aprila ove godine, Chromium Project je dopuštao samo „proverene” plug-inove unutar NPAPI-ja, dok je ostale isključivao, s mogućnošću da ih korisnik sam uključi do septembra. Do septembra bilo je moguće i dalje ručno u podešavanjima uključiti podršku za NPAPI, međutim, nove verzije Chromium Project pregledača redom su potpuno izbacile NPAPI plug-in i on više ne može da se koristi – zamenjen je PPAPI-jem.

Google je NPAPI plug-in nazivao „arhitekturom 90-ih”, ali i glavnog razloga za sigurnosne prodore, blokiranja i rušenja pregledača, kao i preveliku kompleksnost samog koda.

NPAPI izbačen je iz Linux verzije Chromea u aprilu ove godine, dok je Chrome za Windows i OS X od verzije 42 obustavio NPAPI podršku sredinom godine i konačno je potpuno isključio od verzije 45 iz septembra tekuće godine. Opera, kao deo Chromium Projecta, takođe od verzije 24 ne podržava NPAPI. Internet Explorer takođe odavno ne podržava NPAPI.

Google Chrome i Opera danas podržavaju samo PPAPI. Mozilla je još 2011. godine odlučila da nije zainteresovana za Pepper i ne podržava ga. Oracle savetuje da se ne koristiti Chrome, već drugi pregledač.

Ko je jači?

Zanimljivo je da Google i Oracle i dalje vode (prljavu) i dugačku pravnu bitku oko povrede autorskih prava i krađe izvodnog koda (vezano za korišćenje Jave u Androidu).

Očigledno je da, sem same tehnološke pozadine smene tehnologija i sigurnosnih rupa, ima i „političke” igre u tome ko će da prevlada. Samo po sebi to nije ništa novo. Setimo se kako je ranije Internet Explorer definisao sopstvene HTML standarde, te su ljudi koji su se bavili razvojem veb-stranica morali su da prave posebne verzije – za IE i ostale pregledače.

Chrome je originalni Adobe player za Flash zamenio svojom integrisanom verzijom Flash plejera, dok favorizuje svoj format prikaza – HTML5. To možda jeste nešto sto je trebalo da donese revoluciju, ali još uvek nije. Iako HTML5 postoji dovoljno dugo, pregledači ne podržavaju neke korisne mogućnosti, dok „loše” podržavaju (npr. preuzimanje slika sa kamere ili GPS koordinata iz pregledača preko HTML5 kôda).

Korisnici dobijaju ili gube?

Sve dok koriste više pregledača, ne gube ništa.

Adobe Flash praktično niko više ne podržava. Firefox je zatvorio vrata ovoj staroj tehnologiji, a prvi je stav protiv Flasha jasno zauzeo Apple, koji ga nikada nije pustio na iUređaje i svoje pregledače.

Flash koji nije Adobeov postoji i dalje (Chrome Pepper Flash), osim kod Applea (što je, zapravo, drugi rat). Sajtovi koji imaju Flash jednostavno neće raditi ako insistiraju na Adobe Flashu. Chrome i dalje dolazi sa ugrađenim Pepper Flash plug-inom i prikazuje Flash sadržaj.

Oracle Javu i dalje podržavaju Firefox, Internet Explorer i Safari na Macu. Java na Chromeu i Operi neće raditi (NPAPI je bio potreban da bi se Java appleti izvršavali). Nemogućnost izvršavanja Java appleta može biti problem jer mnogi ozbiljni sajtovi (npr. online banking) koriste Javu, budući da je praktično najmoćnija kao programski jezik.

Microsoft Silverlight takođe prestaje da radi (Microsoftova tehnologija koja je trebalo da parira nekada jako popularnom Flashu). Bilo je puno pritužbi, nije bio mnogo rasprostranjen, tako da šteta nije velika.

Unity Web Player (za igre) takođe prestaje sa radom.

Može li Java okruženje uopšte da se napravi po PPAPI specifikaciji? U ovom trenutku ni Google ni Oracle ne nude tu mogućnost. Ako želite Javu, menjajte pregledač. Google već godinama blokira Javu i odavno želi da je se reši, ali je Java daleko od mrtve alatke. S druge strane, Oracle nudi mogućnost da Java appleti migriraju na Java Network Launching Protocol (JNLP), čime bi se ponašale kao nezavisne aplikacije koje je moguće startovati sa desktopa ili kada je računar offline.

Trebalo bi razlikovati Java aplikacije kao nezavisne programe koje se preuzimaju kroz pregledač i nemaju interakciju sa pregledačem kada se pokrenu od Java appleta koji interaguju sa pregledačem. Isključenje NPAPI plug-ina pogađa samo applete, ne i Java aplikacije. Uporedo s time, vreme appleta prolazi, sve ide ka Java aplikacijama u drugom formatu.

Novi Flash

Za razliku od Oraclea, Adobe i Google sarađivali su na projektu portovanja Flasha sa stare NPAPI arhitekture na novu PPAPI platformu. Danas se Chrome isporučuje sa ugrađenim Flashom na PPAPI platformi, koji i jeste drastično bezbedniji, stabilniji i brži nego stari Adobeov Flash na NPAPI platformi.

U vreme kada se NPAPI pojavio, predstavljao je veliku prednost, omogućavajući različitim plug-inovima da se koriste u pregledaču, čime se dobila nova funkcionalnost i ceo doživljaj veba pomerao se unapred.

Međutim, kako je veb evoluirao, tako je NPAPI postajao sve više zamorče. Pregledači su donosili nove mogućnosti, kao što su sandbox, GPU akceleracija, podrška za višeprocesnu arhitekturu... gde je standard iz 1995. godine teško mogao da se uklopi.

Google tvrdi da je portovanjem Flasha sa NPAPI-ja na PPAPI omogućio da se Flash u Chromeu izvršava u sandboxu (bude odvojen i nezavisan od ostalih procesa), čineći ga stabilnim onoliko koliko je Chromeov izvorni sandbox stabilan, dakle robusnijim nego ikada ranije. Sem toga, korisnici Windowsa XP-a su prvi put dobili Flash u sandboxu.

Google tim tvrdi da je kod novog Flasha broj „padanja” smanjen za 20%. Sem toga, novi Flash koristi GPU i time se dobija brže renderovanje i skrolovanje bez „seckanja”.

Na ovaj način je Pepper Flash zaživeo u Chromeu za Windows, OS X i Linux, ostavljajući za sobom stari NPAPI, kao i Adobeov Flash Player.

Ivan OBROVAČKI

 
.rs
Intervju
Smena plug-in sistema za pregledače
Šta mislite o ovom tekstu?
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera