LAKI PINGVINI<>
102015<><>

Q4OS 1.4

XP, da li si to ti?

Jedna od stvari koja je ujedno i prednost i mana slobodnog softvera je forkovanje, tj. mogućnost da se preuzme izvorni kôd nekog projekta i nastavi sa njegovim razvijanjem nezavisno od glavnog projekta. Ovo je dobra mogućnost jer se dešava da programeri krenu putem koji se ne sviđa korisnicima pa je to prilika da se isprave propusti, ali to dovodi i do fragmentacije i rasipanja ljudstva na velik broj manjih projekata. Čak ni razdvajanje od velikih projekata nije strano, tako da imamo MATE koji je udahnuo nov život u GNOME2, Cinnamon koji je nastao na bazi GNOME-a, a pred nama je Trinity, fork jednog još starijeg okruženja, pod nazivom KDE3. I dok je KDE projekat već uveliko na tzv. „petici”, ima ljudi koji i dalje najviše vole „trojku”. Svako ima svoje razloge, bili to nostalgija, brzina, jednostavnost ili nešto drugo. Za razliku od gore pomenutih forkova okruženja koja se po popularnosti mogu meriti sa najvećim igračima, Trinity je nekako ostao sa strane. Malo se priča o njemu i retko koja distribucija ga koristi. Q4OS je rešio da ispravi tu nepravdu tako da nam je tim iz Nemačke spremio distribuciju zasnovanu na stable verziji Debiana sa Trinity (TDE) okruženjem.

Sa zvaničnog sajta je moguće skinuti instalacioni ISO fajl (sadrži samo tekstualni instaler) ili Live izdanje koje sadrži kompletno okruženje, naravno oba u 32 i 64-bit verzijama. Prvo pokretanje smo obavili u virtuelnoj mašini i odmah nas je dočekalo prijatno iznenađenje. Q4OS je detektovao da koristimo VirtualBox i ponudio da sam instalira potrebne dodatke za ugodniji rad unutar njega. Ovaj detalj je bio dovoljan razlog da odlučimo da distribuciju instaliramo i na hard-disk. Ovog puta nas dočekuje obaveštenje da je detektovana WLAN kartica i aktivirana, što je još jedan veoma lep detalj. Sledi kratko muzičko obaveštenje da je sistem podignut i poruka da se trenutno kopira u RAM. Nakon ovoga smo pristupili instalaciji koja neće biti problem pošto je instaler isti kao kod LMDE i sličnih distribucija baziranih na Debian projektu. Prvo pokretanje nakon instalacije i dočekuje nas Desktop profiler sa tri opcije: Full featured desktop, The Basic Q4OS desktop i zadržavanje trenutnog stanja. Izabrali smo prvu, sačekali da se sve skine i instalira i dobili stvarno kompletno okruženje sa office paketom, Google Chrome i mnogim drugim korisnim programima, tako da je sistem bio spreman za rad. Nakon ulaska u samo okruženje čeka nas start up prozor sa prečicama za neke korisne stvari vezane kako za promenu izgleda, tako i za promenu funkcionalnosti distribucije (instalacija određenih kodeka, uključivanje i isključivanje vizuelnih efekata). Što se vizuelne strane tiče, ne možemo se otrgnuti utisku da smo putovali kroz vreme jedno desetak godina. Trinity (trenutna verzija R14.0.1) je zasnovan na poslednjoj KDE3 verziji (3.5.10) i osim rebranda, autori su, kako navode, „ispolirali grube ivice”, tako da se ni ne može očekivati nešto mnogo drugačije od izvornog okruženja. Stari korisnici će se sigurno raznežiti, možda pustiti i koju suzu i krenuti da se prisećaju gde stoji koja opcija i kako koji deo okruženja izgleda.

Panel se nalazi pri dnu i sadrži standardnu postavku: start meni, prečice do programa, lista otvorenih prozora, izbor jezika, alat za clipboard sadržaj, audio mikser i sat. Start meni je moguće zameniti za nešto moderniju i lepšu Kickoff verziju, a vi izaberite koja vama odgovara. Ono što prvo upada u oči su ikonice na radnoj površini, tačnije prečice do nekih programa, što je osobenost Windows operativnog sistema. Pored ovoga i činjenice da samo okruženje sa plavom pozadinom pomalo podseća na Windows XP, tu je i „prozorolika” instalacija programa (next, next, next). Tako izgleda Q4OS instaler određenih programa koji su ponuđeni za instalaciju jednim klikom. Koliko je ovo dobro za korisnike naviknute na „prozore”, toliko je i loše jer će očekivati da im i ostatak operativnog sistema radi kao Windows što je, naravno, nemoguće. Sa druge strane, korisnici koji ne vole ovaj operativni sistem neće baš sa simpatijama gledati na ove detalje.

Fajl menadžer je kao i ranije Konqueror. On je ujedno i internet pregledač koji krije dosta mogućnosti. Ipak, ukoliko ste zahtevniji korisnik, uz Q4OS dolazi i Krusader, fajl menadžer podeljen na dva dela za lakše baratanje fajlovima. Kontrolni centar je podeljen na kategorije gde ćete naći veliki broj opcija, a za razliku od mlađeg brata (KDE4) ima 9 kategorija i unutar njih nove podele, tako da se ne možete izgubiti. Tu su podešavanja izgleda okruženja, podešavanja periferija, lokalizacije, mreže, zvuka i multimedije kao i podešavanja sigurnosti.

Nadogradnje operativnog sistema se obavljaju u pozadini i nakon startovanja nove verzije softvera, dobijete obaveštenje da je obavljena nadogradnja. Takođe, ovu radnju moguće je obaviti i kroz terminal, ukoliko želite da držite sve konce u svojim rukama, a prisutan je i Synaptic koji pored instalacije programa može poslužiti i za ažuriranje.

Nekih većih zamerki nemamo, mada smo sa internet konekcijom imali manje probleme. Iako je zapamtio šifru zadate Wi-Fi mreže, svaki put nakon pokretanja smo morali da ponovimo proces povezivanja. Sledeći detalj koji je ostavio negativan utisak je podela unutar start menija, tačnije odeljka sa programima gde svaki program ima svoj folder umesto da su razvrstani po kategorijama što otežava pronalaženje željenih programa. Rešenje za ovo je korišćenje modernijeg Kickoff menija koji smo ranije spomenuli jer sadrži pretragu, te se tako mnogo lakše dolazi do željene stavke. Kao što vidite, ovo su veoma sitne zamerke koje nikako ne utiču na stabilnost sistema, ipak je ovo Debian.

Nakon mesec dana korišćenja, možemo izneti samo reči hvale. Sitnice koje smo naveli kao zamerke neko neće ni primetiti, a nekome će čak biti i plus (windowsoliki osećaj). Vreme nije pregazilo KDE3, posebno ne u ovom izdanju i svako ko želi malo zahtevno i ispeglano okruženje bez bugova može da ga proba. Naravno, ne možete očekivati i izgled u skladu sa trenutnim trendovima, ali to i nije cilj ovog projekta, već spašavanje i vraćanje starog sjaja jednom sjajnom okruženju.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Snappy Ubuntu Core
Q4OS 1.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Trelby 2.2
VeraCrypt 1.13

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
308-662 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
q4os .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera