LAKI PINGVINI<>
102015<><>

Trelby 2.2

Filmski scenario na Linuksu

Bez alata nema zanata, pa tako bez dobrog programa za pisanje nema ni scenarija po filmskim standardima. U ovom broju osvrnućemo se na Trelby, videti zašto je kategorija softvera za pisanje scenarija specifična i zašto biste ga koristili kao filmski entuzijasta.

Filmska industrija ove godine će zaraditi oko 88 milijardi dolara. To je uspeh režisera, snimatelja, produkcijskih kuća, bioskopa, gledalaca koji su kupili kartu (ili učinili da se o filmovima priča). Centralni kreativni dokument oko kojeg se okupljaju svi proizvođači filmova jeste scenario. Očekivano je da ima izvesni format, drugačiji od običnog teksta u knjigama ili časopisima. U filmskom scenariju koristi se isključivo font Monospace, sa precizno određenim elementima za snimanje i produkciju. Zbog toga se za pisanje koriste namenski programi koji automatizuju formatiranje, ali i daju zanimljivu statistiku o čitavom projektu. Jedan takav program je Trelby.

Interfejs programa je, baš kao što se i očekuje, čist i pregledan. Minimalizam programa dodatno se naglašava u režimu rada preko čitavog ekrana sa „draft” prikazom. Trelby automatski formatira tekst, prilagođavajući izgled delu scenarija koji se piše. Tako će zaglavlje sa naslovom scene automatski biti ispisano velikim slovima. Pritiskom na taster za novi red, Trelby formatira tekst za unos opisa dešavanja u sceni. Brojnim prečicama moguće je brzo preći iz jednog elementa u drugi (dijalozi, zaglavlja, ime lica itd.).

Dobar program za pisanje scenarija sadrži alatke za analizu teksta, pa tako ni Trelby nije izuzetak. Budući pisci blokbastera ili filmski entuzijasti imaju nekoliko opcija za analizu scenarija, a izveštaji se generišu kao PDF i otvaraju u podešenom čitaču. Tu je analiza čitavog scenarija koja prikazuje, između ostalog, broj reči, broj likova koji izgovaraju tekst, prosečno trajanje scene, te procenat scena napolju i u zatvorenom. Izveštaj o lokacijama i scenama prikazuje detalje neophodne produkciji. Statistika o likovima daje pregledne informacije o broju izgovorenih linija, reči, stranica i scenama u kojima se likovi pojavljuju. Pregled izveštaja o dijalozima sadrži grafički prikaz pojave likova u scenariju.

Scenarije je moguće sačuvati direktno u ASCII/HTML formatu, PDF-u sa vodenim žigom ili u nekom od standardnih formata za ovaj tip dokumenta (Final Draft XML i Fountain). Slično je i sa otvaranjem dokumenata iz drugih programa. Posebna pogodnost je učitavanje formatiranog teksta za scenarija sa interneta. Jedna od korisnih opcija Trelbyja jeste i poređenje dva scenarija. Tu je i simpatična baza imena, ako vam ponestane mašte.

Trelby je razvojni put započeo kao vlasnički program. Međutim, zbog nedovoljne finansijske isplativosti, autor ga napušta i stavlja u javno vlasništvo. Kao i mnogo puta do sada, zajednica je prepoznala trud i potencijal i nastavila sa razvojem. Danas ovaj program u verziji 2.2 možete besplatno preuzeti i unaprediti (ako poznajete programski jezik Python). Preporučujemo kao odličnu alatku za pisanje i analizu scenarija.

Romeo MLINAR

 
Snappy Ubuntu Core
Q4OS 1.4
Trelby 2.2
Šta mislite o ovom tekstu?
VeraCrypt 1.13

Platforma:
GNU/Linux, Windows
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
1.4 MB, 2 MB na disku
Cena:
besplatno
Adresa:
www .trelby .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera