LAKI PINGVINI<>
102015<><>

VeraCrypt 1.13

Brzo, lako, kriptovano

Krajem maja prošle godine odjeknula je vest da TrueCrypt (SK 09/2008) prestaje sa razvojem i da njegova dalja upotreba predstavlja potencijalnu opasnost za korisnike. Iznenadni nestanak jedne od najpopularnijih multiplatformskih aplikacija za enkripciju sadržaja uzburkao je javnost, a ćutanje razvojnog tima po pitanju razloga za ovakvu odluku doveo je do zbunjenosti i različitih nagađanja. Srećom, nismo čekali dugo i pored nekoliko drugih rešenja za jednostavnu i efikasnu enkripciju nezavisnu od operativnog sistema, izabrali smo VeraCrypt kao dostojnog naslednika.

Francuska firma IDRIX, koja se bavi sigurnosnim rešenjima, nastavila je rad tamo gde je TrueCrypt stao i ubrzo predstavila VeraCrypt u verzijama za najpopularnije operativne sisteme, pa je za njegovu instalaciju dovoljno pokrenuti podrazumevani menadžer paketa i izvršiti odgovarajuće radnje. Nakon prvog pokretanja sačekaće vas kraći čarobnjak koji će vam pomoći oko početnih podešavanja i uputiti vas na online uputstvo za početnike. Ukoliko do sada niste imali kontakta sa ovim tipom softvera, naša je preporuka da odvojite malo vremena i pročitate preporučeni tutorijal. Pored razumljivog objašnjenja osnovnih opcija u njemu možete naći i uputstvo za kreiranje kontejnera koji će sadržati vaše enkriptovane podatke.

VeraCrypt podržava kontejnere, koji su, u suštini, samo zaštićeni image fajlovi koji sadrže druge datoteke, enkripciju USB memorija i celih particija, pa čak i onih sistemskih. Na vama je da odlučite koja vam opcija više odgovara, ali u bilo kojoj varijanti nemojte smetnuti sa uma da je definisanu šifru nemoguće vratiti ukoliko se zaboravi. Ovo nije propust u dizajnu već namerna odluka pošto bi bilo koji mehanizam za recovery predstavljao potencijalnu slabu tačku.

Radni prozor programa u gornjem delu ima klasične padajuće menije ispod kojih se nalazi spisak slotova koji sadrže trenutno montirane kontejnere. U donjem delu su prečice do najčešćih opcija pomoću kojih se manipuliše sadržajem. Kreiranje novog kontejnera ili enkriptovane particije obavlja se pokretanjem čarobnjaka koji vas kroz nekoliko koraka sprovodi kroz proceduru. Podrazumevane postavke su u većini slučajeva adekvatne za nove korisnike, ali oni koji žele mogu detaljno podešavati parametre kontejnera (tip enkripcije i način zaštite, HASH algoritam, veličina, file system, hidden volumes). Nakon kreiranja i montiranja možete početi sa prebacivanjem sadržaja u kontejner, a njega potom možete prenositi kao bilo koju drugu datoteku i montirati na drugom računaru i operativnom sistemu (pazite samo na izbor fajl sistema kojim je formatiran). Svakako treba napomenuti i potpunu kompatibilnost sa svojim prethodnikom, pa ukoliko vam je potrebna zamena za TrueCrypt, sada imate jednostavno rešenje.

Pored navedenog, VeraCrypt sadrži i dosta dodatnih opcija i mogućnosti za čije predstavljanje, na žalost, nemamo dovoljno prostora. Za sve detalje oko programa možete konsultovati online uputstvo i FAQ sekciju, a nama ostaje samo da damo preporuku.

Goran STRIČIĆ

 
Snappy Ubuntu Core
Q4OS 1.4
Trelby 2.2
VeraCrypt 1.13
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux, Windows, Mac OS X
Licenca:
dvojna
Veličina:
3,14 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
veracrypt .codeplex .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera